Aquesta ciutat nord-americana va despertar aquest dimarts sota fortes mesures de seguretat, en estat d'emergència i amb la suspensió indefinida de les classes a les escoles.
Canals nord-americans van mostrar el dilluns imatges d'establiments en flames, així com alguns carrers amb fogueres i fora del control policial.
Segons Russia Today, l'últim balanç policial ha informat que com a mínim 15 agents han resultat ferits i 200 persones han estat detingudes com a conseqüència dels enfrontaments entre la policia i els manifestants.
El coronel William Pallozzi, superintendent de la policia de Maryland va dir que més de 1 500 efectius patrullen l'urbs, mentre la Guàrdia Nacional va començar a desplegar 5 000 soldats en aquesta ciutat, a uns 70 quilòmetres al nord-est de la capital nord-americana, i en la que més del 60% de la població és negra, ha informat PL.
L'alcaldessa de la ciutat, Stephanie Rawlings-Blake va implantar l'estat d'emergència i ha assenyalat que "aquest és un dels dies més tenebrosos de la nostra ciutat".
Al principi la majoria de les manifestacions van ser pacífiques, però dilluns a la tarda la situació es va tornar molt tensa quan diverses bandes de carrer es van aliar per atacar els agents. Grups com Black Guerilla Family, Bloods o Crips van unir forces per enfrontar-se als oficials, segons es va poder conèixer mitjançant un comunicat de la gendarmeria.
Alguns d'aquests grups als quals la policia acusa de la violència operen des dels anys 80 en ciutats de tot el país, refereix la BBC.
Líders religiosos van sortir als carrers a calmar la revolta i es van reunir amb membres dels grups de protesta. Els disturbis es van agreujar durant hores després de les honres fúnebres de Gray. Segons testimonis, els manifestants van encarar-se amb els policies al crit d'"¡Assassins!".
La violència "no reflecteix l'esperit d'aquest moviment", va dir a la televisió nord-americana el pastor Jamal Bryant, un dels promotors de les marxes en els últims dies.
Des de l'inici de les protestes a Baltimore, els manifestants exigeixen justícia per la mort de Freddie Gray i una explicació a l'actuació policial durant i després de la detenció del jove afroamericà.
Aquests disturbis a Baltimore són els més greus des dels que van esclatar l'estiu passat a Ferguson, Missouri, després de la mort de Michael Brown.
No obstant això, la ira de la societat americana té arrels més profundes, i es deu a una sèrie d'homicidis policials i als casos de brutalitat contra la població afroamericana, des de l'assassinat de Trayvon Martin el febrer del 2012 fins a aquest últim cas de Freddie Gray.
D'aquesta manera, els manifestants no només exigeixen justícia per la mort de Gray, sinó que protesten contra la brutalitat dels agents policials als EUA en general i reclamen una sèrie de reformes en el sistema de justícia penal, inclosa la prohibició de la discriminació racial i la desmilitarització de les forces policials.
En les últimes hores es va conèixer que una investigació està en marxa per conèixer els detalls de la mort de Gray, a més d'una revisió independent de la fiscalia estatal.
El comissionat de la policia, Anthony Batts, va admetre en una conferència de premsa que els oficials no havien proporcionat l'atenció mèdica que necessitava i que, contràriament a les regulacions, no se li havia col·locat el cinturó de seguretat al seient de la camioneta després del seu arrest.
La policia donarà a conèixer el resultat de la seva recerca el 1er de maig, quan s'espera que els sis oficials suspesos siguin acusats formalment.
Font: Granma
Etiquetes de comentaris: Internacional