realitat

9 videojocs sobre el socialisme per passar l’estiu


Oriol Arcas

Ja sigui per les vacances o pel confinament, aquest estiu és un bon moment per estrenar videojocs. En aquest article us en presentem nou, des d’estratègia militar fins a aventures gràfiques, passant per simuladors polítics i de ciutats. O simplement acció pura i dura.

Els videojocs són, paradoxalment, un dels gèneres artístics amb més càrrega ideològica i alhora dels més consumits. Molts dels videojocs més populars són monuments al capitalisme més salvatge i el masclisme més ranci, i tot i això com a societat ho hem naturalitzat. Potser perquè no els situem dins de les “grans arts” com la literatura o el cinema.

Com tot, els videjocs són un camp de batalla cultural, i són usats per reafirmar els valors opressius del capitalisme i el patriarcat, fent-nos creure que no hi ha alternativa possible. Això està canviant, i ja es noten els primers efectes del tsunami feminista. Les següents recomanacions són un petit tast de com podrien ser els videojocs si incorporessin uns valors diferents. Si ens servissin per imaginar un món millor, en definitiva.

Estratègia

España 1936



Plataformes: Windows
Any:2013
Desenvolupador:Ageod
Preu:27,99 €
Enllaç

Aquest simulador d’estratègia militar ens transporta a la Guerra Civil Espanyola de l’any 1936. A través de diverses batalles, amb els seus participants reals i una acurada recreació de les unitats de combat de cada bàndol, podem assumir el paper de l’exèrcit republicà o dels rebels feixistes. El territori també està molt ben detallat, amb les seves característiques geogràfiques.

La dinàmica de joc pot costar al principi, per exemple perquè els torns equivalen a 6 dies de conflicte i obliguen a una certa planificació, però un cop dominada permet submergir-se en l’estratègia militar i reviure el conflicte més de vuitanta anys després.

Hearts of Iron IV




Plataformes: Windows, MacOS, Linux
Any:2016
Desenvolupador:Paradox
Preu:39,99 €
Enllaç

El rei dels simuladors estratègics, Hearts of Iron IV ens permet posar-nos de part de la URSS i canviar el curs de la història. Del subgènere de la gran estratègia, el joc amplia les possibilitats a altres camps a part del militar (terrestre, aèria i naval), incorporant la diplomàcia o l’economia.

Centrat en la Segona Guerra Mundial, el jugador pot escollir qualsevol de les potències involucrades. El sistema d’aliances i arbres d’esdeveniments recrea fidelment la complexitat nacional i internacional de l’època. Si es busca un simulador estratègic, no hi ha opció millor.

Aventura gràfica

Kolkhoz



Plataformes: Windows
Any:2018
Desenvolupador:Deniz Kayacan
Preu:8,19 €
Enllaç

Unió Soviètica, 1929. En Gleb, el protagonista de la nostra història, és enviat a un petit poble on ha de convèncer als seus habitants que cedeixin totes les seves propietats agrícoles i formin una cooperativa agrària, un kolkhoz.

Amb una estètica indie molt original, haurem d’ajudar en Gleb a aconseguir el seu objectiu en un poble on tothom sembla tenir una agenda oculta i posar-los d’acord no serà fàcil: els kulaks, els antics propietaris de les terres; els pagesos pobres; els revolucionaris que retornen de la guerra civil…

Amb mini-jocs en forma de puzzles inspirats en l’art constructivista soviètic, és un joc molt original que posa el focus en la complexitat social d’una revolució quan s’ha de posar en pràctica.

Acció
Anarcute




Plataformes: Windows
Any:2016
Desenvolupador:Anarteam
Preu:14,99 €
Enllaç

Després d’un llarg dia d’explotació a la feina, res millor que un joc on combatre les forces de repressió. Guia a un grup de manifestants per enderrocar el poder mitjançant l’acció directa: fes servir el mobiliari urbà contra els antiavalots, convenç a nous manifestants i ocupa l’espai públic. I tot això amb uns manifestants d’allò més kawaii.

Anarcute és un joc trenca tabús sobre la violència en les mobilitzacions, en una clara mostra com els videojocs estan carregats d’ideologia i poden usar-se tant per defensar el pensament dominant com per defensar idees alternatives.
És un joc fàcil d’aprendre i apte per estats d’ànim on l’únic que es vol és desconnectar i trencar coses.


They came from a communist planet



Plataformes: Windows
Any:2019
Desenvolupador: Colestia
Preu: Gratuït
Enllaç

La idea d’aquest joc és la mateixa que la d’Anarcute. Si bé és més simple i amb una estètica menys elaborada, aquest videojoc és gratuït i ens servirà per aquells dies on el cervell no dóna per estratègies elaborades o trames denses.

A banda de la simplicitat dels gràfics, la idea dels alienígenes comunistes que venen a rescatar-nos recorda a les utopies marcianes soviètiques com Estrella roja de Bogdanov.

Simuladors polítics

We. The Revolution



Plataformes: Windows, MacOS i Linux
Any: 2019
Desenvolupador: Polyslash
Preu: 19,99 €
Enllaç

Situat en plena Revolució Francesa, ens posem en la pell d’un jutge francès. Cas rera cas, haurem d’interrogar els testimonis, sospesar les proves i escoltar al fiscal i al tribunal. Els nostres veredictes no seran del gust de tothom, i ràpidament ens veurem fent equilibris per acontentar tant a les masses populars com al partit jacobí de Robespierre. Si la nostra reputació cau en desgràcia, correm el risc tant de ser linxats per la pleb com de passar per la guillotina acusats de traïdors a la Revolució. Per si no fos prou, cal afegir intentar mantenir una bona relació amb la nostra família.

Les nostres decisions ens permetran tant ser un jutge imparcial, com populista o lleial jacobí. Els simuladors polítics ens posen davant de complexos dilemes que tenen moltes ramificacions. Sovint ens veurem en l’obligació d’escollir el mal menor. La representació que fa del Terror pot caure a vegades en la caricatura, però sens dubte és un videojoc molt original i amb una estètica tessel·lada molt agradable, intercalada amb escenes històriques d’animació.

Democratic Socialism Simulator



Plataformes: Windows, MacOS i Linux
Any: 2020
Desenvolupador: Molleindustria
Preu: 2,39 €
Enllaç

Acabats de ser escollits presidents dels Estats Units d’Amèrica, arriba el moment de governar. La dinàmica del joc és molt simple: fer lliscar les preguntes cap a l’esquerra o cap a la dreta, al més pur estil de Tinder. Les decisions (sanitat universal, impostos, descarbonitzar l’economia, despesa militar, etc.) tindran àmplies repercussions entre l'electorat, que té múltiples identitats: un obrer supremacista blanc pot coincidir amb un migrant hispà en les mesures econòmiques progressistes, però estaran enfrontats en la política de fronteres.

Com en el cas de We. The Revolution, ens trobarem amb dilemes impossibles i fent mans i mànigues per acontentar grups amb interessos irreconciliables: grups d’electors, l’aparell del partit, els pressupostos… Senzill però molt addictiu, i apte per totes les butxaques. Quina mena de president voldrem ser, un socialdemòcrata progressista o un neoliberal populista?


Crisis in the Kremlin




Plataformes: Windows, MacOS i Linux
Any: 2017
Desenvolupador: Kremlingames
Preu: 4,99 €
Enllaç

Una reedició del clàssic del mateix nom de l’any 1991, que va coincidir amb la desfeta de l’URSS. En el nostre paper de secretari general del Partit Comunista, estarà en les nostres mans decidir el futur de la federació d’estats més gran del món. Com els altres simuladors polítics, haurem d’intentar acontentar diverses faccions dins del partit, així com intentar mantenir i ampliar les nostres aliances internacionals davant l’amenaça de l’OTAN.

És un joc que intimida per la seva complexitat, i certament la seva estètica poc cuidada no ajuda, però els addictes a la política i la història ho gaudiran.

Simuladors de ciutats

Workers & Resources: Soviet Republic




Plataformes: Windows
Any:2019
Desenvolupador: 3Division
Preu: 21,99 €
Enllaç

Dir que aquest joc és la versió soviètica de SimCity és quedar-se molt curt. Aquest simulador permet planificar, construir i gestionar tots els petits detalls de la nostra ciutat socialista, des de l’habitatge i la indústria fins al transport i el comerç (amb el bloc de l’Est i el bloc Occidental). Es tracta d’un videojoc complex que demana un temps d’aprenentatge, però els resultats poden ser verdaderes obres d’art de l’urbanisme i la planificació socialista.

Molt recomanat per a fans dels simuladors de ciutats i l’economia. Però a diferència dels videojocs més coneguts, incorpora problemàtiques reals com les tensions geopolítiques o les problemàtiques socials. En aquest sentit, es tracta d’un videojoc molt més realista que no intenta amagar la complexitat del món, pretenent que el sistema capitalista és l’únic possible i que funciona de manera màgica.





Etiquetes de comentaris: , ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre