realitat

La Generalitat convoca Telefónica i les subcontractes per una denúncia de vulneració del dret a vaga

La plantilla, que porta més d'un mes de vaga, surt de nou als carrers de Barcelona després de que el director d'operacions de Telefónica, Kim Faura, es negués a negociar amb ells.

Ànims crispats, aquest matí, entre el personal en vaga de les subcontractes de Telefónica, però també determinació per seguir endavant amb les mobilitzacions que van començar fa 35 dies. Prop de dues-centes treballadores s'han concentrat al Portal de l'Àngel de Barcelona a primera hora i, en una assemblea, han decidit desplaçar-se fins a la seu del Departament de Treball, a la confluència dels carrers Sepúlveda i Villarroel. "Aquests desgraciats s'han pensat que som esclaus. No saben fins on estem disposades a arribar", ha manifestat un dels treballadors, amb el megàfon a la mà, enmig de l'ovació dels seus companys i companyes. La secció del llevant peninsular de la companyia Telefónica, dirigida per l'empresari Kim Faura, no les reconeix com a interlocutores, amb l'argument que CCOO i UGT són els negociadors "legítims" en nom de la plantilla.

La tensió és palpable al centre de Barcelona. L'edifici permanent del Congrés Mundial de Mòbils del Portal de l'Àngel es troba tancat al públic "per raons tècniques" des d'ahir al matí. Les vaguistes han aturat dos vehicles amb instal·ladores que estaven "fent d'esquirols" i han punxat una roda a un dels cotxes. Furgons de les unitats BRIMO i ARRO dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat a la zona i segueixen la protesta de prop. El director de la Inspecció de Treball a la demarcació de Barcelona ha rebut una delegació de manifestants i s'ha compromès a convocar una reunió el dijous a un quart de deu del matí a la seu d'aquest ens, situada a la confluència de la Travessera de Gràcia i el carrer Nàpols. La cita és la resposta del govern a la denúncia de vulneració del dret a vaga; hi han estat convocades la direcció d'una desena de subcontractes i l'empresa matriu: Abentel, Cotronic, Itete, Comfica, Electror, Dominio, Teleco, Cobra, Liteyca i Telefónica. A l'exterior de l'edifici, es convocarà una nova concentració.

Kim Faura tanca la porta a la negociació

Ahir al vespre, una delegació del personal tècnic de les contractes de Movistar va compartir taula amb Kim Faura –directiu d'operacions del llevant peninsular de la multinacional– per tractar els punts acordats com a condició pel desallotjament de la botiga central de Barcelona, ocupada el dissabte passat. La sorpresa de la delegació de vaguistes ha estat trobar-se en la mateixa taula al president d'ADEMI –associació de les empreses del sector–, la responsable del departament jurídic de Catalunya de Telefónica i la mediadora dels Mossos d'Esquadra.

Telefónica ha lliurat un document a la delegació del comitè de vaga, en què es desentén com a part clau del conflicte i es remet als acords signats amb les contractes "amb sindicats d'audiència contrastada", fent referència als acords signats per CCOO i la UGT. Per la seva banda, ADEMI s'ha negat a negociar amb el comitè de vaga "si CCOO i UGT no ho validen". El 5 de maig, CCOO i UGT van signar uns acords sense comptar amb les vaguistes i van anunciar la finalització d'una vaga que no havien convocat. Aitzol Ruiz –afiliat a la UGT i president del comitè d'empresa de Cotronic– denuncia que "ni tan sols van demanar l'opinió als delegats", en referència a aquests acords, rebutjats per tots els comitès de vaga. El document que Kim Faura ha entregat al comitè de vaga, a més, diu: "A conseqüència dels actes coercitius cap a Telefónica, ens vam veure obligats a subscriure un document, condició inexcusable per l'abandonament pacífic de la botiga per part dels manifestants", en referència a l'ocupació –el dissabte passat– de la seu permanent del Congrés Mundial de Mòbils.

Sense cap interlocució vàlida

L'abstenció de Telefónica en la cerca de canals de resolució del conflicte contrasta amb el fet que, des de la multinacional, s'insisteixi tant que les 35 jornades de vaga indefinida "estan afectant de manera important" la seva capacitat comercial. Segons Jordi Juan, assessor legal, "és un acte d'irresponsabilitat" per part de la companyia. "Les condicions del sector les estableix el contracte-bucle", unes condicions que, a la pràctica, controla Telefónica pel volum de negoci i pel fet de ser el client únic de moltes d'aquestes contractes i personal autònom.

Mentre es desenvolupaven aquestes converses, prop de quatre-centes persones es van aplegar als peus de l'Edifici Diagonal 00, seu corporativa de Movistar. En un clima tens però festiu, s'ha obert un micròfon on han parlat treballadores, familiars i s'ha donat pas a comunicacions de solidaritat de la plantilla de Coca-Cola i d'un grup de treballadors de Buenos Aires. "Aquesta és la vaga del poble", "Estem lluitant per un futur per tothom", "Sense nosaltres no sou res!". També s'ha fet esment a totes les persones que han estat lesionades o mortes a conseqüència dels accidents laborals ocorreguts en un sector que ha vist créixer la sinistralitat laboral arran de l'enduriment de les condicions de treball. Les vaguistes han agraït, en diverses ocasions, el suport social que estan rebent. Durant la concentració, les treballadores en plantilla de la matriu de Telefónica han anunciat la possibilitat de convocar una vaga aviat, una de les fites que es persegueixen des d'un principi i que podria representar un salt qualitatiu del conflicte.

Tenim un pla B

Poc abans de dos quarts de deu, la delegació de les mobilitzades ha sortit de l'edifici i ha comunicat el resultat de la trobada: "Un fracàs", segons Francesc Queralt, present a la reunió. Després d'uns minuts de tensió i frustració, les treballadores s'han autoconvocat aquest dimarts a una assemblea a la plaça de Catalunya de Barcelona i han fet una crida a mantenir l'entusiasme: "Ja sabíem que no sortiria a la primera, per això tenim un pla B, un pla C i els que calguin. La vaga continua", ha apuntat Ruiz.

La jornada d'avui ha estat intensa. El dia ha començat amb l'emissió televisiva d'un vídeo sobre la vaga indefinida a l'espai electoral que Capgirem Barcelona ha cedit per trencar el silenciament informatiu que pateix el conflicte. Després d'una assemblea massiva amb treballadores procedents de tot l'Estat, a partir de les cinc de la tarda, Movistar ha donat instruccions perquè les concentrades abandonessin l'edifici on s'havia de fer la reunió. La concentració ha estat vigilada per vuit furgonetes d'antidisturbis i un fort dispositiu d'agents policials de paisà des de primera hora de la tarda. Les accions de sabotatge i solidaritat amb la vaga continuen i es preparen accions coordinades de suport a un conflicte que interpel·la més de 100.000 treballadores d'arreu de l'Estat espanyol.


Font: La Directa



Etiquetes de comentaris: ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre