realitat

Crònica de la XIX Trobada de partits comunistes i obrers

Més de 200 delegats i delegades en representació de 103 organitzacions comunistes, obreres i d'esquerra, van participar en la XIX Trobada de Partits Comunistes i Obrers a Sant Petersburg els dies 1 a 4 de novembre, en el marc del Centenari de la gran Revolució Socialista d'Octubre.

Posteriorment els dies 6 i 7 es va desenvolupar a Moscou el Fòrum de Forces de l'Esquerra amb el lema "Octubre de 1917: Avanç cap al Socialisme".

Les dues jornades organitzades pel Partit Comunista de la Federació Russa amb l'ajuda pel Grup de Treball de la Trobada, van tenir com a element central el paper que ha tingut la Revolució Soviètica en el desenvolupament de la humanitat i com aquesta va contribuir a frenar en primer lloc les aspiracions imperialistes d'Alemanya, durant la primera guerra mundial i el seu posterior desenvolupament industrial per contenir i acabar amb el nazisme el 1941.

La revolució d'octubre va servir per retornar al poble soviètic la sobirania sobre el seu destí en contraposició a una elit tsarista cada vegada més entregada als interessos del capitalisme. L'opulència i riquesa de la noblesa tsarista, contrastava brutalment amb la misèria en què vivia el poble rus i la seva pagesia. Acabar amb la guerra es va convertir en la proposta prioritària. La pau que van liderar els bolxevics va evitar desenes de milers de víctimes, potser milions. Acabar amb la misèria, amb la fam, era també una exigència del nou poder soviètic, així com la reforma agrària que lliurà les terres als camperols. El desenvolupament del socialisme va suposar molts èxits en tots els aspectes: la indústria, la medicina, l'educació, la investigació, l'exploració de l'espai, la producció agrícola i d'aliments... En pocs anys, un país endarrerit i subordinat a l'escala mundial va esdevenir una superpotència.

Els delegats i delegades han constatat que el Socialisme és l'única alternativa a la barbàrie capitalista. Que aquestes consignes segueixen sent avui dia vigents, davant d'un capitalisme militarista, depredador, globalitzat i expansiu, que amenaça la humanitat sencera. La solidaritat, la cooperació entre els pobles esdevé en aquest context un instrument necessari. Se citen els avenços a Llatinoamèrica, el paper de Rússia a Síria, i, molt especialment, el paper de la Xina i les conclusions del XIX Congrés del Partit Comunista Xinès que s'ha marcat per objectiu aconseguir acabar amb la pobresa en el 2021.

La unitat de les forces de l'esquerra, a cada país amb la seva especificitat concreta, esdevé un instrument imprescindible per seguir avançant. La solidaritat amb Cuba, l'exigència de la fi del bloqueig a l'illa, el ple suport a les reivindicacions de Palestina, la defensa dels drets humans, la solidaritat amb els països de l'Orient Mitjà, la solidaritat amb la revolució bolivariana, la denúncia de les interferències de l'OTAN a Ucraïna i a Síria i la necessitat de trobar vies pacífiques per resoldre la crisi de Corea van ser els principals temes de les jornades. La lluita per la pau és un objectiu que segueix prioritari per als Partits Comunistes.

Les trobades van finalitzar amb la publicació d'una crida de les 103 organitzacions recordant els grans èxits de la revolució d'octubre i assenyalant objectius concrets de lluita, i intensificar la coordinació i a realitzar accions conjuntes. Document que publicarem en els pròxims dies.

CAA

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre