realitat

Necessitem moviments socials que rebutgin les polítiques neoliberals de les institucions de la Unió Europea

El VI Congrés del Partit de l'Esquerra Europea preocupat per un neoliberalisme que impulsa a la ultradreta i crític amb la repressió dels presos polítics.

El Partit de l'Esquerra Europea (PEE) que es presenta com un partit per a transformar la UE i que formen entre d'altres Siryza, Die Linke, Bloco Portugués, Refundazzione Comunista, Partit Comunista Francès, PCE, IU i EUiA, ha celebrat el seu 6è congrés a Benalmádena, Aquesta esquerra europea alternativa anticapitalista i ecologista ha posat les bases per fer front als grans reptes que té plantejats la ciutadania europea com fer front a la gran crisi climàtica amb intensitat creixent, l'atur i el treball precari, la violència masclista l'auge de l'extrema dreta a tot Europa, també a l'estat espanyol i en menor mesura Catalunya. Amb aquesta finalitat i amb caràcter d'urgència cal presentar alternatives i alhora reconèixer que necessitem moviments socials que rebutgin les polítiques neoliberals de les institucions de la UE.

El neoliberalisme necessita mitjans cada vegada més autoritaris per garantir la seva hegemonia. Mentrestant, les forces de la ultradreta aprofiten la incapacitat de la UE i dels seus estats membres per resoldre els problemes dels treballadors per avançar. El Partit de l'Esquerra Europea i els seus membres, aliats i moviments socials alternatius han d'unir les lluites feministes, de l'activisme climàtic, dels drets socials i de la classe treballadora per a aturar l'extrema dreta, i per tant proposant una política diferent. És imprescindible qüestionar el neoliberalisme i reafirmar alhora la sobirania popular. Aquesta UE pertany als especuladors i a les grans multinacionals i l'extrema dreta és el monstre que treuen a passejar quan l'esquerra avança ...

Entre les resolucions aprovades cal destacar la presentada per la delegació d'EUIA sobre la situació política a Catalunya on es planteja una forta critica la repressió cap als presos polítics i a la ciutadania sobiranista, i també una forta crítica a les retallades socials dels diferents governs, sanitat, educació., pensions, reformes laborals, llei mordassa ...

El nou president del PEE l'alemany Heinz BIERBAUM militant de 'Die Linke, va traçar algunes idees prioritàries com seguir potenciant el Fòrum Social Europeu com a marc de trobada per al debat i col·laboració, així com l'assemblea de dones, sindicalistes i grups de treball del PEE que s'han dotat d'un pla de treball amb voluntat de continuar.

També hi va haver autocrítica explícita davant els retrocessos en les darreres eleccions europees, quan aquesta esquerra europea no va ser capaç de presentar-se com una alternativa creïble i que creés confiança en les classes populars dels diferents països, recordant que només a Grècia i Bèlgica s'ha crescut.

Dins del grup de treball i serveis públics, s'ha reafirmat en la defensa de la sanitat pública i universal per al conjunt de la UE i per la creació d'un observatori que estudiï, avaluï i sigui un laboratori d'idees programàtiques i accions polítiques i socials per millorar la vida de la ciutadania entre d'altres.

Més que mai és necessari un partit d'esquerres de caràcter marxista i d'esquerra transformadora amb un projecte per a una Europa solidària, dels pobles i de la ciutadania i solidària.

Antonio López
Activista i membre del Consell Nacional d'EUIA i del Grup de Treball de Serveis Públics del PEE

Etiquetes de comentaris: ,Més articles
Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre