realitat

125 curiositats de la Segona Guerra Mundial (2a part)



26. ELS ESPANYOLS ANTIFEIXISTES CONTINUEN SENT HOMENATJATS A FRANÇA.
Els espanyols que van lluitar per a alliberar París (va ser la primera divisió que va entrar "la Nueve" formada en gran part per espanyols).

27. ALEMANYA TENIA SERIOSOS PROBLEMES D'ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL.
Malgrat ser un país ric en carbó i ferro, i moltes altres matèries primeres, els seus problemes d'organització industrial el van deixar a la cua en producció de blindats i armes.

28. ALEMANYA MAI VA TENIR CAPACITAT PER A DERROTAR A GRAN BRETANYA.
La vida real és molt més complicada que el Hearts of Iron. Alemanya no tenia una armada o capacitat de desembarcament com per a entrar a Gran Bretanya. A més, el seu únic pla en l'operació "lleó Marí" era arribar a les portes de Londres i esperar que així els britànics es rendissin.

29. CIUTADANS D'ORIGEN JAPONÈS VAN SER TRASLLADATS A l'INTERIOR D'ESTATS UNITS.
Per temor al fet que hi haguessin espies o col·laboradors nipons, el govern dels EUA els va traslladar de la costa Oest a l'interior del país. Va ser un episodi amb cap víctima mortal, però encara així vergonyós.

30. ROOSEVELT I STALIN MANTENIEN UNA EXCEL·LENT RELACIÓ PERSONAL.
El president nord-americà cridava a Stalin "Uncle Joe" i junts acostumaven a riure i fer sortir de polleguera al flegmàtic Churchill.

31. STALIN PACTÀ AMB HITLER COM A MESURA DESESPERADA.
Després de que l'URSS es quedés sola en la defensa de Txecoslovàquia, la seva oposició al Anschcluss o en l'ajuda a la República Espanyola, l'URSS va pactar una treva amb Alemanya per a guanyar temps fins a la inevitable guerra.



32. NO ES DISPARAVA ALS SOLDATS SOVIÈTICS EN RETIRADA.
És cert que es penalitzava fortament als oficials que es retiraven sense ordre. En cap cas van ocórrer les escenes de metralladores de les pel·lícules.

33. L'HIVERN NO LI VA GUANYAR LA GUERRA A l'URSS.
Encara que l'hivern soviètic va ser duríssim per a la Wehrmacht, la derrota decisiva, la batalla de Kursk, com moltes altres, va ser lliurada a l'estiu.

34. LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA NO VA SER L'ÚNIC CAMP DE PROVES DE LA GUERRA.

La guerra d'hivern a Finlàndia, la guerra d'Abissínia o la Invasió de la Manchuria en van ser exemples.

35. LA GUERRA VA SER UN MOMENT CLAU PER A la CONSTRUCCIÓ NACIONAL SOVIÈTICA.
La guerra va unificar a tots els antics enemics: l'Església Ortodoxa, Kerensky des de l'exili i totes les faccions del PCUS. Excepte la poc honrosa excepció del personatge de Trotsky que va estar durant tota la guerra veient fantasmes, predint la derrota i criticant cada moviment de l'Estat Soviètic en defensa del país contra el nazisme.

36. POLÒNIA VA SER EL PAÍS QUE MÉS BAIXES VA SOFRIR EN XIFRES RELATIVES.
Va ser envaïda fins a tres ocasions en la seva part oriental, va sofrir una terrible persecució i va perdre a la major part de la seva nombrosa població jueva.

37. L'URSS VA SER EL PAÍS QUE MÉS BAIXES VA SOFRIR EN TERMES ABSOLUTS.
Les baixes soviètiques van ser d'entre 20 i 27 milions de morts. Parlem de la meitat de la població espanyola morta d'una plomada.

38. LES FORCES ALEMANYES UTILITZAVEN EL CAVALL COM A PRINCIPAL MITJÀ DE LOCOMOCIÓ.
Malgrat els cartells de propaganda, el cavall va ser el mitjà preferit de locomoció de la Wehrmacht durant tota la guerra. Tancs i camions encara eren minoritaris.

39. LES ARMES SECRETES ALEMANYES EREN INVENTS INÚTILS.
Encara que Alemanya va inventar moltes bogeries, o bé eren impracticables des d'una perspectiva tècnica, o bé estaven molt per sobre de la capacitat de producció germana.

40. GRAN BRETANYA VA FER UNA CAMPANYA PER A RECOLLIR OLLES I PAELLES PER A UTILITZAR LA FERRALLA EN LA INDÚSTRIA MILITAR.
La campanya es va dir "pans into plans" i va ser un èxit del front domèstic. Tones de alumini van ser recollides per a la indústria britànica.

41. LA REINA D'ANGLATERRA VA SERVIR EN LES FORCES ARMADES BRITÀNIQUES.
La reina va complir amb el seu deure de defensa de la pàtria. Va servir en la rereguarda com a conductora de camions i mecànica. Tenia (i té) fama d'excel·lent conductora i gran entesa del tema.

41. GRAN BRETANYA VA VENDRE BASES ALS EUA A CANVI D'ARMAMENT.
El Regne Unit es va desfer de possessions estratègiques a canvi d'armament i finançament per al seu esforç militar.

42. LA RESISTÈNCIA BRITÀNICA EN EL CANAL VA SER CLAU PER A LA VICTÒRIA.
Durant uns mesos, gairebé un any, Gran Bretanya es va enfrontar sola a la maquinària militar alemanya. La victòria en la Batalla d'Anglaterra (en l'aire) va ser clau per a la defensa de l'illa.

43. MÈXIC I EL BRASIL VAN DECLARAR LA GUERRA A ALEMANYA.
Aquests dos països van enviar tropes a lluitar. Els mexicans un esquadró de 300 homes, anomenats els àguiles asteques i Brasil va enviar tropes de peu a Europa.

44. EL LEND-*LEASE VA SER CLAU PER A la VICTÒRIA SOVIÈTICA.
Els nord-americans van enviar molts materials i vehicles que van subministrar l'esforç bèl·lic soviètic, com per exemples jeeps que es van adaptar a l'exèrcit roig.

45. DURANT LA GUERRA NORD-AMERICANS I SOVIÈTICS VAN MANTENIR EXCEL·LENTS RELACIONS.
Des de cartells de propaganda fins a pel·lícules com a "missió a Moscou" del famós director de Casablanca, Michael Curtiz.

46. LES DECISIONS MILITARS DE HITLER NO SEMPRE VAN SER ERRÒNIES.
En morir Hitler, molts dels seus generals en les seves biografies van donar la culpa de tot a aquest, aprofitant que no podia defensar-se, clar. No obstant això les seves decisions militars no van ser sempre les pitjors.

47. EL DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA NO VA SER EL MOMENT CLAU PER A la DERROTA DE HITLER.
Ja feia anys que la seva maquinària militar estava en desbandada. Amb les derrotes a Stalingrad i Kursk, Alemanya estava en un estat pèssim i a punt de la derrota.

48. STALIN VA SER EL QUE MÉS VA PRESSIONAR PER OBRIR UN FRONT A OCCIDENT.
Amb tot el pes de la guerra terrestre, Stalin va pressionar a Roosevelt i Churchill perquè llevessin part del pes militar obrint un altre front.

49. EL DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA NO VA SER LA PRIMERA INVASIÓ ALIADA D'EUROPA.
A Itàlia ja s'havia dut a terme l'"Operació Husky" que va desembarcar Sicília.

50. NO SOLS ALEMANYA I ITÀLIA VAN LLUITAR EN L'EIX.
Altres països com Hongria, Eslovàquia, Bulgària, Romania i, en un moment donat, Iugoslàvia, van formar part de l'aliança feixista. Espanya també com a nació no-bel·ligerant.

Juan José Hinojo

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre