realitat

125 curiositats de la Segona Guerra Mundial (1a part)



1. LA LÍNIA MAGINOT NO VA SER UNA IDEA TAN ESTÚPIDA.
El pla A era deixar coberta aquesta part de la frontera amb pocs homes i centrar-se en la defensa de la frontera amb Bèlgica. Hi havia un tractat amb els belgues per a avançar les forces al Canal Eduardo i el Riu Mosa. La diplomàcia alemanya de preguerra va treure a Bèlgica d'aquest tractat. Això va deixar un punt vulnerable a les Ardenes, que es creien impenetrables, on com un llampec van entrar les tropes alemanyes.

2. LA BLITZKRIEG NO VA SER PLANEJADA.
La Guerra Llampec alemanya va ser un invent de la premsa, del qual no hi ha documentació preguerra. Va sorgir per la combinació de les tàctiques de penetració i les armes motoritzades.

3. ALEMANYA PLANEJAVA UNA GUERRA LLARGA.
A pesar que hi ha dubtes que la seva maquinària industrial ho suportés, Alemanya tenia planejada una guerra dell voltant d'un any contra Polònia i de diversos anys contra França. Com havia succeït entre 1914 i 1918. Com hem esmentat, la Blitzkrieg no va ser un resultat esperat.

4. LA CAVALLERIA POLONESA NO VA CARREGAR AMB LLANCES CONTRA ELS PANZER.
La cavalleria polonesa era moderna, estava armada amb rifles antitancs i servia també de suport per a col·locar les peces d'artilleria en punts estratègics per a disparar als tancs alemanys. La cavalleria polonesa va aconseguir carregar amb sabres per l'esquena de la infanteria alemanya i desfer les seves posicions. Van ser herois que van resistir a la barbàrie nazi amb els mitjans a la seva disposició.

5. FRANÇA NO ES VA RENDIR PER FALTA DE VOLUNTAT DE LLUITAR.
L'exèrcit francès s'havia quedat atrapat en Dunkerque i França no tenia amb què defensar-se. Una resistència asimètrica hauria estat una massacre. El record del sofriment de la I Guerra mundial era poderós.



6. ELS SUBMINISTRAMENTS AMERICANS VAN SER CLAUS PER A VÈNCER Al NAZISME.
A vegades es menysprea el paper dels EUA, sobretot des de l'esquerra. No obstant això, sense la seva maquinària industrial al servei de la democràcia és molt possible que l'exèrcit roigi el govern britànic s'haguessin esfondrat. A més, molts mariners nord-americans van recórrer la mar desarmats, abans de la declaració de guerra, sofrint atacs de submarins alemanys de manera indiscriminada. Van complir el seu deure sabent que si els atacaven, no podrien defensar-se.

7. ALEMANYA NO VA ATACAR RÚSSIA A L’HIVERN.
Alemanya va atacar Rússia al juny. Per què no abans ja sí calia allunyar-se de l'hivern? Perquè a la primavera i tardor el país sencer és un fangar a causa, primer, del desglaç i, després, de les pluges. Cosa dolenta per a homes, cavalls i pneumàtics. La campanya es va allargar i es van menjar un hivern darrere l'altre, a més de diverses "rasputitsas" (temporades de llot).

8. LES DONES VAN TENIR UN PAPER CLAU EN LA VICTÒRIA.
No sols com a soldats, aviadors o tiradores. També com a infermeres o personal administratiu dels exèrcits. En la rereguarda, es van convertir en la principal força de treball al costat d'homes no aptes per al front.


9. LA MAJORIA DE JUEUS NO VAN MORIR EN CAMPS DE CONCENTRACIÓ.
Això és un "truc mental" que els negacionistes usen. La majoria de jueus i perseguits van morir a mà de les patrulles mòbils, soldats que buscaven i assassinaven "in situ" a comunistes, homosexuals, jueus...

10. ELS JUEUS VAN RESISTIR.
No sols els enemics polítics del règim van resistir, ni les nacions enemigues. Els jueus van resistir de manera passiva (amagant-se, fugint, fent-se passar per gentils) i de manera activa, amb la famosa revolta del gueto de Varsòvia. A més, molts jueus eren socialistes i comunistes, van resistir en guerrilles i altres grups de resistència.

11. LA DERROTA A RÚSSIA NO VA SER NOMÉS CAUSA DE LA SUPÈRBIA DE HITLER.
Els informes d'intel·ligència alemanya infravaloraven el nombre de divisions soviètiques. A més, havent derrotat a la dura França en qüestió de mesos. Quant podria durar l'endarrerida Rússia? El consens general entre els cercles militars, i fins i tot el de personatges com Lleó Trotsky, era que l'URSS no podria resistir l'embranzida alemanya. S'equivocaven.

12. LA RESISTANCE FRANCESA NO VA SER UNA COSA GENERALITZADA.
Gran part dels militars i civils van col·laborar amb Alemanya. Es va formar el govern col·laboracionista de Vichy liderat per l'heroi de la I Guerra Mundial, el Mariscal Petain.

13. NO SOLS ELS NAZIS VAN COMETRE ATROCITATS.
Encara que cap és comparable a la qual van fer ells (malgrat ser derrotats). Els bombardejos sobre població civil o les massacres van ocórrer en tots els bàndols.

14. L'EXTERMINI DELS JUEUS ERA NOMÉS L'INICI.
Els nazis planejaven exterminar als jueus i, més endavant, exterminar al 50% dels eslaus i enviar a l'altre 50% com a esclaus a Sibèria. Això és per a reforçar que el seu nivell d'atrocitat no va tenir parangó.

15. LES EMPRESES PRIVADES ES VAN BENEFICIAR DELS PRESONERS DE GUERRA I DELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ.
Empreses com Bayer o Dr. Oetker van tenir a mà d'obra esclava en les seves instal·lacions. Aquestes empreses continuen existint actualment.

16. EL JAPÓ VA COMETRE LA PITJOR MASSACRE DE LA GUERRA.
La violació de Nanking, on van ser assassinats centenars de milers de xinesos. Va ser un acte de brutalitat, fet a baioneta i ganivet contra militars, civils i fins i tot nadons nounats.



17. A l'URSS VA HAVER-HI DONES EN UNITATS COMBATENTS.
A l'URSS va haver-hi dones aviadores, tiradores i en altres posicions, com les Bruixes de la Nit (588è Regiment de Bombardeig Nocturn) . Als EUA no va haver-hi dones combatents fins a 2013.

18. L'URSS VA PORTAR EL PES MÉS GRAN DE LA GUERRA.
Els soviètics van lluitar amb el nombre més gran de divisions alemanyes, van sofrir el nombre més gran de baixes militars i el nombre més gran de baixes totals en termes absoluts.

19. VA SER UNA GUERRA LLUITADA PER PERSONES DE TOTS ELS CONTINENTS.
Des d'unitats colonials, voluntaris antifeixistes com les Águilas Asteques Mexicanes, l'exèrcit Xinès o molts altres. Van ser persones de tots els pobles del món les que van combatre contra el feixisme.

20. NENS I ADOLESCENTS TAMBÉ VAN TENIR UN PAPER.
En la indústria de rereguarda, com a partisans o com a soldats, va ser una guerra total lluitada per nacions senceres sense distinció d'edat, gènere o raça. Qualsevol amb braços podia fer alguna cosa per la guerra.

21. VA SER L'EXEMPLE MÉS GRAN DE GUERRA TOTAL.
Nacions senceres, tota la seva força industrial, la seva economia i la seva població van ser dedicades en un 100% a l'esforç bèl·lic. Això havia passat abans i va passar després. Aquest va ser l'exemple més clar.

22. ELS NAVAJO VAN CREAR UN LLENGUATGE ENCRIPTAT QUE TENIA LA SEVA LLENGUA COM A BASE.
Els membres de la Nació Navajo van aconseguir crear un llenguatge indescriptable per als alemanys. Utilitzaven la seva llengua nativa i tecnologia d'encriptació.

23. LA GUERRA VA ESCLATAR PEL FRACÀS DE LA POLÍTICA D'APAIVAGAMENT.
Els britànics i els francesos, al contrari que els soviètics, van intentar cedir davant Hitler i reconèixer els seus cops de força.

24. ESPANYA VA QUEDAR FORA DE LA GUERRA MALGRAT LA VOLUNTAT DE FRANCO.
Franco va recolzar en tot moment als seus aliats de l'eix, va enviar forces a Rússia a combatre el comunisme i va vendre wolframi als alemanys. A més, va convertir Espanya en una base per a la intel·ligència alemanya.

25. MALGRAT AIXÒ MOLTS ESPANYOLS VAN LLUITAR EN TOTS DOS BÀNDOLS.
Tant a l'URSS (per exemple, Líster), com a França o Alemanya molts espanyols antifeixistes i falangistes van lluitar. La División Azul va ser el cas més conegut, la 250 divisió d'infanteria de la Wehrmacht va acabar en desbandada, amb soldades acabant fent vida a Suècia.

Juan José Hinojo

Etiquetes de comentaris: , ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre