realitat

125 curiositats de la Segona Guerra Mundial (4a part)



76. LA GUERRA VA PROVOCAR EL TRASLLAT DELS ALEMANYS DE L'EST D'EUROPA.
Ja fos a la mateixa Alemanya, en el cas dels de Polònia o del Centre d'Àsia com de l'URSS, el gran nombre d'Alemanys que poblaven tota Europa des de l'edat mitjana pràcticament van desaparèixer. Amb excepcions a Romania i Hongria, clar.

77. ALEMANYS DELS EUA VAN ANAR A LLUITAR AMB HITLER.
Persones d'ascendència alemanya, les més nombroses als EUA, van anar a lluitar amb Hitler convençuts de les seves idees racistes. A més personatges com Henry Ford o Charles Lindbergh van sentir simpaties pel nazisme.

78. LA GUERRA VA SER LA MORT DE L'ANTISEMITISME I EL RACISME COM A CORRENTS POLÍTICS NORMALITZATS.
De la mateixa manera que ara escoltes a algun imbècil dir que la culpa de les desgràcies nacionals són dels immigrants, llavors era normal sentir-ho sobre els jueus. Una cosa ara impensable. De la mateixa manera, la divisió de la humanitat en races inferiors i superiors també era una cosa normal. La brutalitat del nazisme i la seva derrota sense cap glòria en van ser la tomba.

79. ERA IMPOSSIBLE PER A HITLER ARMAR ALS UCRAÏNESOS ANTICOMUNISTES I ANTIRUSSOS.
Es diu, moltes vegades, que Hitler podria haver usat als ucraïnesos antirussos contra la poderosa URSS. Tanmateix, això requeria armes, esforç, entrenament i diners. Totes coses que escassejaven

80. ITÀLIA NO COMPTAVA AMB EFECTIVITAT MILITAR SUFICIENT PER A EMBARCAR-SE EN UN CONFLICTE D'AQUEST TIPUS.
Bé, això no és un fet poc conegut.

81. EL PAPER DELS COMUNISTES EN LA RESISTÈNCIA VA MOURE EL PANORAMA POLÍTIC DE POSTGUERRA.
El paper dels comunistes a Itàlia o França va ser clau per a la construcció i el reforçament d'aquests partits en aquests països.

82. LA MAQUINÀRIA DE GUERRA ALEMANYA HAURIA ESTAT IMPOSSIBLE SENSE LA NECESSÀRIA COL·LABORACIÓ DE L' "ESTABLISHMENT".
Tant l'antiga burocràcia alemanya, com l'exèrcit i gran part de la població civil van fer possible la guerra i els horrors lligats a ella.

83. HITLER MAI VA DESITJAR LA PAU.
Això no és poc conegut, però encara així discutit per alguns sectors. L'alt comandament alemany tenia plans per a envair Polònia, França i l'URSS des del principi. La política d'apaivagament estava abocada al fracàs.

84. ALEMANYA VA INTENTAR ASSIMILAR ALS ALTRES POBLES GERMÀNICS.
En la seva ànsia pangermanista, Alemanya volia "germanitzar" als pobles escandinaus, holandesos i luxemburguesos. A Luxemburg va arribar a germanitzar noms i cognoms dels habitants.

85. LA GUERRA ES VA LLUITAR TAMBÉ A l'ÀFRICA SUBSAHARIANA.
La presa de la Somalilàndia britànica potser va ser el fet més destacat. Cal recordar sempre que aquesta guerra es va lluitar en els 5 continents. Sense excepció.

86. MALGRAT L'OBLIGACIÓ DE GRAN BRETANYA, AUSTRÀLIA I NOVA ZELANDA ES VAN HAVER DE FER CÀRREC DE LA MAJOR PART DEL SEVA DEFENSA.
Això va portar al fet que les dues poc poblades nacions oceàniques haguessin de muntar el seu propi exèrcit. Nova Zelanda fins va dissenyar el seu propi tanc.

87. NO TENIA SENTIT QUE HITLER ES FIXÉS EN EL FRACÀS DE NAPOLEÓ A RÚSSIA.
Aquesta guerra s'havia lluitat feia 130 anys, més aviat es va fixar en l'èxit d'Alemanya a Rússia entre 1914 i 1918. Si l'Alemanya que va perdre contra França, va vèncer a Rússia, què no faria l'ell?

88. FRANÇA TENIA UN SERIÓS PROBLEMA DE COMUNICACIONS.
Els francesos no usaven la ràdio, sinó banderes, motoristes i altres senyals obsolets. No obstant això, els alemanys havien implementat totalment la ràdio, especialment en els tancs.

89. MOHANDAS GANDHI VA BUSCAR AJUDA DE HITLER PER A LA INDEPENDÈNCIA DE L'ÍNDIA.
El líder nacionalista va enviar una carta al führer alemany perquè es posés de part de la causa independentista de l’Índia. No la va obtenir, però no va ser l'únic líder independentista que va buscar ajuda alemanya.

90. ELS ITALIANS VAN PASSAR DE TRES A DUES BRIGADES PER DIVISIÓ.
Això ho van fer per a fer que el seu exèrcit semblés més gran. Òbviament, aquest petit canvi en l'organització no va resultar en res de cara a l'escassa efectivitat militar italiana durant el conflicte.

91. LA VICTÒRIA I RESISTÈNCIA ALIADA VA SER TAMBÉ EN GRAN PART GRÀCIES A LES COLÒNIES.
Els territoris colonials van allotjar exèrcits, espies i van servir de rebost per a França i Gran Bretanya. Sense aquestes colònies segurament, la victòria aliada hauria estat més difícil.

92. LA CLAU PER A LA DERROTA ALEMANYA A RÚSSIA VA TENIR MOLT A VEURE AMB L'ÈXIT DE LA PRIMERA MEITAT.
Al principi, Alemanya va resultar victoriosa a l'URSS. No obstant això, va anar a un alt cost i perdent a les seves millors tropes. L'URSS va perdre només a reservistes. A més, Alemanya lluitava en un front massa ampli amb les seves línies de subministrament poc consolidades.

93. L'EXÈRCIT ALEMANY VA ASSASSINAR A LA MAJOR PART DE LA POBLACIÓ DE VARSÒVIA COM A REPRESÀLIA A l'ALÇAMENT DE L'1 D'AGOST DE 1944.
Van entrar en totes les cases, una a una, i van assassinar a tots i cadascun dels seus habitants, davant la passivitat de l'exèrcit roig.

94. ELS "BOY SCOUTS" POLONESOS VAN ORGANITZAR EL SEU PROPI EXÈRCIT DE RESISTÈNCIA.
Els Szare Szeregi o Rangs Grisos van ser un exèrcit format per nois d'entre 12 i 17 anys. Joves patriotes que van donar la seva vida i van formar part de les millors unitats de la resistència polonesa.

95. LA MONARQUIA DANESA I BELGA VAN COL·LABORAR AMB EL RÈGIM NAZI.
El monarca danès va fer per salvar a compatriotes jueus i va oferir una resistència passiva als nazis. Leopold III, sobrenomenat "el rei Rata" va vendre al seu país i al seu poble col·laborant al 100%. Li va costar el tron.

96. EL GOVERN ESPANYOL VA COL·LABORAR EN L'HOLOCAUST.
Ja fos deportant a jueus fugits o impedint la seva entrada a Espanya, el govern del General Franco va participar en el genocidi. Melitón Manzanas, més tard assassinat per ETA, va ser un dels principals col·laboradors.

97. ELS AMERICANS I RUSSOS VAN DESCOBRIR LA CLAU PER A UNA PRODUCCIÓ EFICIENT DE TANCS.
Al contrari que Alemanya, feien uns tancs d'una qualitat molt precària, estalviant materials. El raonament era que, al cap i a la fi, la majoria de tancs a penes duraven 6 mesos.

98. SEGONS KHRUSHCHEV, STALIN FEIA SERVIR UN MAPA DEL MÓN PER A ORGANITZAR LES OPERACIONS SOVIÈTIQUES.
En el seu informe secret per a la XX Congrés del PCUS on va denunciar a Stalin, l'ucraïnès deia que aquest usava un mapa del món per a conduir als exèrcits soviètics.

99. ELS SOVIÈTICS VAN PROFANAR LES TOMBES DE LA FAMÍLIA DE HITLER QUAN VAN ARRIBAR A ÀUSTRIA.
Com a venjança personal, van profanar la tomba de tots els avantpassats de la família del dictador. Aquest no va ser l'únic acte de venjança simbòlica que van realitzar els soviètics.

100. VA HAVER-HI ESPANYOLS EN TOTS DOS BÀNDOLS DE LA BATALLA DE BERLÍN.
En l'última batalla important per al Reich Alemany, la presa de Berlín, va haver-hi espanyols tant en les Waffen SS, com en l'exèrcit soviètic, com l'aviador espanyol Juan Lario.

Juan José Hinojo

Etiquetes de comentaris: , ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre