realitat

El COVID-19 i la solidaritat cubana



També pots descarrega el número d'aquesta setmana en pdf

Ana Posada Lee

Actualment el món està sofrint una pandèmia sense precedents, on afloren exponencialment les injustícies d'un món globalitzat i es posa de manifest una vegada més la crisi total del sistema capitalista.

El dret a la vida, es qüestiona com si tractés del vell texà o la samarreta d'estiu que passa de moda i ho tirem a les escombraries. Com la ideologia està per sobre del dret humà a la vida, on es valora quina medicina és millor perquè ve del primer món o simplement no és bona perquè ve d'un país com la Xina, on han demostrat la seva capacitat organitzativa i la indiscutible disciplina del seu poble per a poder deslliurar-se d'aquest virus imparable.

Com els mitjans occidentals, que en la majoria dels casos es converteixen en mercenaris de la informació, tanquen l'orella i silencien la paraula Solidaritat per a amagar les seves actituds hipòcrites, egoistes i executant la frase “sálvese quien pueda”.

Mentrestant resulta, que un país petit com Cuba, bloquejat econòmicament, fa de la Solidaritat la seva expressió més bella. L'illa, de poc més d'11 milions d'habitants, compta amb més de 100.000 metges actius, amb la qual cosa aconsegueix la xifra més alta de la història i amb això un indicador dels primers en el món, amb la proporció de nou metges per cada mil habitants i més 85.000 infermers. La Revolució ha format més de 376 000 professionals de la salut fins al dia d'avui.

La seva solidaritat la trobem present en l'exèrcit de bates blanques, anomenada Brigada Henry Reeve (jove combatent nord-americà que va morir lluitant per la independència de Cuba), que va ser creada per Fidel, arran del rebuig del govern dels EUA de rebre ajuda cubana després del desastre de l'huracà Katrina, en la zona de Louisiana (els EUA).

Es crea un Contingent Internacional de Metges Especialitzats en Situacions de Desastres i Greus Epidèmies. On recentment va jugar un paper importantíssim en la pandèmia de l'Ébola al continent africà. Ha estat present en més d'una vintena de nacions i ha brindat assistència mèdica a més de 3,5 milions de persones i salvat a més de 80 mil vides.

Avui, Cuba ha pogut enviar professionals de la salut per a enfrontar la COVID -19 a 15 brigades, amb un total de 593 col·laboradors. Els països en els quals han estat destinats són: Jamaica (140), Barbados (101), Itàlia (53), el Principat d'Andorra (39), Veneçuela (6) i Nicaragua (5), que sumen 344 cooperants. A més d'Antigua i Barbuda, Belize, Dominica, Granada, Haití, Saint Vincent i les Grenadines, Saint Lucia, Sant Cristóbal i Nieves, i Surinam, entre els quals es reparteix la resta, sense que s'identifiquin xifres clares. Entretant, una altra brigada de 17 col·laboradors estaria allistant-se per a assistir a Angola.



Aquests professionals són triats pel Ministeri de Salut de Cuba i amb el criteri fonamental de ser voluntari de fer un pas al capdavant per a ajudar als pobles que ho necessitin.

Cuba demostra el seu gest més natural, la pràctica de l'Internacionalisme Solidari sense descurar la responsabilitat de protegir al seu poble. Malgrat les restriccions que imposa el bloqueig econòmic i el govern dels EUA comença una de les iniciatives més mesquines en la guerra de desgast del govern dels EUA contra Cuba es diu Cuban Medical Professional Parole. És el programa del Departament d'Estat que persegueix la deserció i compra de professionals mèdics que integren les brigades de solidaritat cubana en el món.

“Diguem-ho amb honestedat: si haguéssim globalitzat la solidaritat com es va globalitzar el mercat, la història seria una altra” President Diaz -Canel.

Cuba Socialista, no abandonarà la seva vocació solidària com afirma el president Diaz -Canel, i només la col·laboració i la cooperació de la comunitat internacional, conjuminant mitjans i esforços, podrà enfrontar la COVID -19.
Tot això amb un bloqueig criminal dels governs dels EUA. Les mostres de solidaritat cubanes exigeixen l'aixecament immediat del bloqueig a Cuba i el cessament de les sancions a altres països, per part dels Estats Units. Per veure l’impacte que té aquest bloqueig.

Quins danys ha produït el bloqueig criminal dels EUA al sistema de salut cubà?

Com és sabut, Cuba porta 60 anys de bloqueig econòmic (1960), i els danys provocats per l'aplicació del bloqueig en l'àmbit de la salut són inqüestionables. Aquesta hostil política entorpeix l'adquisició de tecnologies, matèries primeres, reactius, mitjans de diagnòstic, equips i peces de recanvi, així com medicaments per al tractament de malalties greus, com el càncer. La matèria primera, han d'obtenir-se en mercats llunyans, en moltes ocasions, mitjançant tercers països i a costos molt cars.
Tan sols entre abril de 2018 a març de 2019, el mal al sector de la salut cubà va ascendir a 104.148.178 dòlars, xifra que supera en 6.123.498 dòlars a la de l'any anterior. Tants intermediaris, imposa l'increment dels seus preus.

Sobren exemples terribles de com el bloqueig econòmic, comercial i financer imposat, atemta contra la salut del poble de Cuba, la qual cosa equival a violar el seu dret a la vida. No hi ha família cubana que no sofreixi les seves conseqüències, tot seguit us en detallo algunes.



Un nen cubà amb insuficiència cardíaca severa no pot comptar amb el sistema més avançat d'assistència circulatòria per a ocupació pediàtrica perquè és d'origen estatunidenc, i encara que s'ha sol·licitat adquirir-ho en reiterades ocasions, no s'ha obtingut cap resposta de les companyies nord-americanes que ho comercialitzen.

Com a resultat de les prohibicions imposades a Cuba, una persona que pateixi de fallada cardíaca severa no pot disposar de l'equipament de suport ventricular, que permet prolongar la vida del pacient en estat crític fins que sigui possible realitzar el trasplantament o, en altres casos, fins a recuperar la funció cardiovascular.

A conseqüència del bloqueig, Bryan Gómez Santiesteban, de 16 anys, i Leydis Posada Cañizares, de 19, els qui estan en edat de creixement, no compten amb pròtesis internes extensibles, sinó fixes, per la qual cosa han de ser sotmesos a cirurgies freqüents per a la substitució d'aquestes. Les pròtesis extensibles són produïdes per la companyia estatunidenca Stryker. Sí que n’és responsable el seu Govern.

El bloqueig també impossibilita l'accés a medicaments nous per al tractament del càncer, solament produïts per companyies farmacèutiques estatunidenques. Mayra Lazus Roque, de 57 anys, és una pacient de càncer renal que no ha pogut ser atesa amb el fàrmac òptim, el Sunitinib, únicament produït per la companyia estatunidenca Pfizer. Gràcies al tractament que ha rebut amb productes de la indústria biotecnològica cubana, ella es troba en bon estat general de salut.

Eduardo Hernández Hernández, de 49 anys d'edat, pateix d'un melanoma metàstic. El tractament òptim per a aquesta mena de càncer és el Nivolumab, fàrmac sol produït per la companyia estatunidenca Bristol Myers Squibb, al qual no podem accedir, per la qual cosa és atès amb altres alternatives.

L'únic responsable del dolor al poble cubà, són els successius governs dels EUA.

Etiquetes de comentaris: , ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre