realitat

3 segles de tirania

Comunicat de Comunistes de Catalunya davant el tricentenari dels Decrets de Nova Planta.

El 16 de gener de 1716, just ara fa 3 segles, Felip V va promulgar els Decrets de Nova Planta. Amb aquests decrets la monarquia borbònica va imposar l'absolutisme centralista i va abolir els Furs i les constitucions dels estats de la Corona d'Aragó. Des d'aquesta data i durant 300 anys, l'Estat Espanyol s'ha vertebrat com un projecte polític de l'absolutisme, només incomodat per les efímeres experiències de les dues repúbliques i quatre dècades de regència feixista de Franco. El tricentenari d'aquests decrets coincideixen amb el reialme de Felip VI i constitueixen el tancament de 3 segles de tirania.

Aquest tricentenari posa de manifest la pervivència d'un poder monàrquic completament anacrònic a l'Estat Espanyol i d'una concepció centralista, classista i absolutista de l'Estat. Arriba en un moment de profunda crisi de les institucions i de descomposició social i nacional, amb una monarquia més deslegitimada que mai i tot un model d'estat qüestionat des dels seus fonaments. Als 3 segles d'absolutisme borbònic ens trobem que l'Estat Espanyol és un estat fallit.

Per a Comunistes de Catalunya el tricentenari dels Decrets de Nova planta suposen la constatació que és més necessària que mai una revolució democràtica i republicana que faci trontollar i caure definitivament els fonaments de l'absolutisme borbònic. Ara més que mai cal la unitat popular per a forçar un procés constituent per la República Catalana i per una federació de repúbliques dels pobles d'Espanya. Ha arribat l'hora d'abolir la monarquia definitivament amb la unió de la classe treballadora i les classes populars que som la immensa majoria de la ciutadania.

Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Font: Comunistes.cat

Etiquetes de comentaris: ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre