realitat

Tres anys, tres reptes: Un balanç mirant al futur

El juliol del 2014 es va donar un fet quasi insòlit en la història de les organitzacions comunistes juvenils. Dues organitzacions que compartien espais de lluita, els Col·lectius de Joves Comunistes i Joves Comunistes, s'unificaren en una única organització. A partir del Congrés celebrat en aquelles dates es va fundar una nova organització que prenia el nom de Joventut Comunista de Catalunya. El nom podria fer pensar que aquella nova creació tenia una vocació nostàlgica, o que potser s'intentava ressuscitar una vella organització desapareguda. Tot el contrari. Aquell Congrés tenia una clara vocació innovadora. Calia construir una nova organització, arrelada en la realitat dels nostres dies. I així va ser. En fundar-se la nova organització es van superar completament les lògiques del passat, i es va començar a construir una nova cultura política, amb una nova forma de fer i de comunicar, recollint el millor de cada tradició. La JCC va nàixer amb la vocació de crear una nova cultura política comunista per al segle XXI.

Aquesta nova organització, però, hauria de travessar uns anys complexos, i fins i tot complicats. D'una banda, un moment de replegament dels moviments socials que no facilitava gens la connexió amb les capes més mobilitzades de la joventut, així com feia més difícil els objectius més ambiciosos acordats en el Congrés fundacional. De l'altra, uns anys farcits de convocatòries electorals, que dificultaven centrar els esforços en la mobilització de la joventut, així com en la consolidació organitzativa. Tot i això, un cop passades les turbulències electorals i sabent que cal aprofitar els avenços electorals per enfortir les lluites, la Joventut Comunista de Catalunya ha tingut la capacitat de tenir un paper molt actiu en la recomposició dels moviments juvenils, sobretot l'estudiantil. Aquest curs s'ha iniciat un nou cicle de mobilitzacions estudiantils, fonamentalment universitàries, així com s'està preparant el terreny per a la participació activa de l'alumnat de secundària i formació professional. Així mateix, no podem oblidar la lluita del sector del telemàrqueting. Un sector que continua lluitant per posar fi a la precarietat i la temporalitat.

En el curs en el qual celebrem el tercer aniversari, la JCC té tres reptes sobre taula que estan en el centre dels debats del seu II Congrés. El primer, recuperar el pols del carrer davant una nova ofensiva oligàrquica i imperialista. El segon, tenir la capacitat de liderar les mobilitzacions juvenils amb una estratègia i una proposta atractiva i sòlida. I el tercer, tenir la capacitat de contextualitzar la proposta sorgida de la Revolució d'Octubre cent anys després, aportant a la joventut treballadora i estudiantil les eines necessàries per construir un futur digne, per construir el socialisme.

Juanma Rodríguez

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre