realitat

#AmazonEnLucha: treball contra capital

Més d'un 80% de les persones treballadores d'Amazon a la planta de San Fernando de Henares han participat en la vaga del 16 i 17 de juliol, segons els sindicats. Tal com era d'esperar, la companyia ha negat aquestes xifres i ha emès un comunicat per a transmetre completa normalitat. Tanmateix, els efectes de la mobilització són més que evidents pel seu impacte informatiu, tant en la premsa corporativa com, molt especialment, a les xarxes socials.

Amazon és una companyia nord-americana de comerç electrònic i serveis de computació en el núvol a tots els nivells amb seu a la ciutat nord-americana de Seattle. Va ser una de les primeres grans companyies en vendre béns a través d'Internet. El seu fundador i propietari, Jeff Bezos, és actualment l'home més ric de la terra en actius financers.

Les persones que treballen a Amazon s'enfronten diàriament a una de les versions més sofisticades de l'explotació laboral del segle XXI: salaris de misèria, control obsessiu de la plantilla, desigualtat de condicions, limitació de l'activitat de la representació sindical i, sobretot, molta precarietat, un gran risc d'acomiadament.

En aquesta vaga només s'han mobilitzat la plantilla "fixa", distingida pel color blau de la seva indumentària, ja que una bona part de la plantilla d'Amazon, distingida amb el color verd, encadena contractes de com a màxim 15 dies. La seva participació en la vaga suposaria simplement que ja no seria contractat més.

Tot i aquestes dures condicions, les persones que treballen a Amazon han decidit mobilitzar-se i amb això han demostrat, no només dignitat sinó, també, una profunda valentia. La vaga ha estat convocada amb molts mesos d'antelació i coincidint amb l'Amazon Prime Day, el gran dia de les ofertes de la companyia, en el qual l'activitat és més important. Els treballadors i les treballadores exigeixen que es mantingui l'actual conveni laboral i un augment salarial de l'1,5% per sobre de l'IPC (índex de preus de consum).

La seva reivindicació posa al damunt la taula les dues necessitats més urgents de la classe treballadora a Espanya: la recuperació salarial i la negociació col·lectiva. La seva reivindicació també evidencia els terribles efectes nocius que la darrera reforma laboral del PP ha tingut per als drets de les persones treballadores i mostra clarament per què cal derogar-la.

Potser per això, la seva reivindicació ha engegat la maquinària repressiva de l'Estat, que immediatament ha posat la policia a disposició de l'empresa per a reprimir a les persones treballadores quan s'alcen pels seus drets. Aquest 17 de juliol un treballador d'Amazon va resultar ferit lleu després d'una càrrega policial als afores del centre de la companyia a San Fernando de Henares. La samarreta del treballador amb el lema "Amazon en vaga, en lluita per un conveni digne" i coberta de sang s'ha convertit en la imatge icònica de la protesta.

Si l'èxit de la vaga s'ha de mesurar per l'assoliment dels objectius marcats, llavors encara no és moment d'emetre valoracions. Però si mesurem l'èxit d'una vaga atenent als seus efectes polítics o ideològics, llavors no hi ha dubte que la vaga ha estat tot un èxit.

Per obvi que sembli, aquesta vaga ha servit per a evidenciar públicament que darrere dels negocis en línia no hi ha cap altra cosa que els mateixos negocis de sempre i les mateixes formes d'explotació de tota la vida. Darrere d'Amazon, hi ha milers d'empleades i empleats i milers de proveïdors que també se serveixen de persones treballadores per a produir.

Darrere de la famosa tenda en línia, no hi ha cap altra cosa que persones treballadores i treball. El treball produeix riquesa i la riquesa és repartida de manera desigual: el propietari de l'empresa és el capitalista més ric del món, les persones treballadores són de les més mal pagades i de les més explotades del món. És una antiga injustícia coneguda com a capitalisme.

Alguns han definit #AmazonEnLucha com un mitològic "David contra Goliat" però és molt més encertat definir-la com un "treball contra capital".

PA

Etiquetes de comentaris: ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre