realitat

Editorial: República, Processos Constituents i Poder Popular

L'actual crisi econòmica, social i institucional de l'Estat espanyol, evidencia més que mai la incapacitat del Règim del 78 per a donar resposta a les necessitats de la classe treballadora i del conjunt de pobles sotmesos per la monarquia. Els darrers anys, les classes populars han estat protagonistes d'importants mobilitzacions socials i democràtiques, tanmateix, el règim només ha sabut respondre amb més repressió i més autoritarisme.

Comunistes per la #República


Davant de la involució reaccionària de drets i de llibertats que vivim en tots els àmbits, la defensa de la República ha d'esdevenir el lloc de trobada de totes les forces socials democràtiques. Per assolir una societat sense exclusió, sense corrupció, sense persecució política i sense repressió, és necessari constituir la República. La República ha de ser el pilar central del Front Democràtic en defensa de la Sobirania, la Democràcia i la Justícia Social.

La República que perseguim només pot sorgir del triomf de la voluntat popular majoritària sobre el règim Espanyol, qui actua com a braç executor dels interessos imperialistes del capital especulatiu. Aquesta República ha de garantir el ple reconeixement i l'exercici dels drets individuals i col·lectius fonamentals de tota la població de forma igualitària. La República ha de liquidar definitivament tota l'estructura franquista de clientelisme que continua dominant els poders de l'Estat i retornar als pobles la plena sobirania sobre els seus destins.

Comunistes de Catalunya apostem per una República Catalana Social, Democràtica i Lliurament Federada. Una proposta de Via Federal de Lliure Adhesió o de Federalisme amb Dret d'Autodeterminació que estableix una relació entre pobles lliures i iguals. Una proposta constituent amb contingut de radicalitat democràtica, econòmica, social i cultural. Una proposta d'estat propi com a superació de l'estatus polític actual de Catalunya que ja no pot ser dimensionat sota una Comunitat Autònoma del Regne d'Espanya.

Comunistes de Catalunya treballem també per a un projecte constituent pel conjunt d'Espanya. L'avenç d'aquest projecte està indestriablement lligat a l'avenç de les nostres propostes per a Catalunya. Proposem doncs un nou projecte de convivència entre el poble de Catalunya i la resta de pobles d'Espanya basat en una relació de lliures i iguals i emparat en un nou marc republicà, federal i plurinacional. Comunistes de Catalunya apostem per a una República Federal Plurinacional pel conjunt dels pobles d'Espanya.


Comunistes pel #ProcésConstituent


La involució repressiva actual del règim espanyol s'emmarca en un procés de reinterpretació esbiaixada del marc constitucional segons una concepció completament reaccionària. En els darrers anys hem assistit a un veritable procés deconstituent que ha servit per a desmantellar la façana de Democràcia de l'Estat espanyol i revertir-nos a la negra nit del franquisme. Davant d'aquest procés deconstituent, cal plantejar sense alternativa un Procés Constituent.

Un Procés Constituent és un procés polític i social que ha de culminar amb un nou marc constitucional a Catalunya i a l'Estat. És una oportunitat per ampliar els drets socials, per a replantejar el model econòmic i el sistema polític, permet articular el malestar social, nacional i democràtic, tot sintetitzant-lo en un procés de recuperació de la sobirania en tots els aspectes i d'extensió de la democràcia a tots els àmbits.

Comunistes de Catalunya defensem el desenvolupament d'un Procés Constituent que entenem com un procés popular, des de baix, representat però no tutelat per institucions o partits, que representi a tot el poble de Catalunya, a través d'una Assemblea Constituent Popular que sigui un espai de participació social de forma complementària al Parlament, a la manera dels Estats Generals de la Revolució Francesa. Un procés que no predetermini decisions que només correspon prendre al poble com a únic subjecte sobirà. Un procés que tingui especialment en compte el dret a l'autodeterminació i la relació amb l'Estat Espanyol, en la forma que decideixi el poble de Catalunya. Un procés on es debatin totes les qüestions, especialment els drets i llibertats socials, democràtiques i nacionals. Un procés que cerqui la coordinació amb la resta de pobles d'Espanya. Un procés que promogui les majories necessàries per a refundar el projecte europeu sobre bases populars, socials i democràtiques no oligàrquiques.


Comunistes pel #PoderPopular


Impulsar un Procés Constituent i desenvolupar una nova constitució republicana suposa capgirar la correlació de forces actual i només és possible a partir d'àmplies aliances polítiques i socials per una ruptura democràtica, en la perspectiva del socialisme, a Catalunya, a Espanya, a Europa i al Món. És el moment d'apostar per la construcció d'amplis moviments polítics i socials per portar a terme aquest projecte de Ruptura Democràtica que trenqui la cadena de dominació oligàrquica i austericida. Per això, des del 2014, els i les comunistes hem impulsat la creació d'un Nou Espai a Catalunya, no per a gestionar des de l'esquerra en els marges del règim de la Transició, sinó per a donar perspectiva política i generar instruments per precipitar els processos constituents que el desbordin democràticament.

Els importants acords electorals de confluència assolits fins avui, no són encara el Nou Espai que perseguim. Aquest és un salt qualitatiu en l'aprofundiment democràtic que inexorablement ens ha d'anar portant a la construcció del Socialisme en un procés revolucionari. Només el partit, com a vertebrador d'estratègies, manté aquest camí, aposta per a superar el capitalisme per construir una societat socialista.

Els problemes i les contradiccions que enfrontem no qüestionen la política d'unitat i confluència: mai pels comunistes la unitat i la confluència han significat la renúncia al projecte revolucionari i transformador que representem. El que sí que pot ser determinant per definir de forma positiva els nous espais de confluència són les mobilitzacions.

Els comunistes hem de seguir impulsant les mobilitzacions i especialment la coordinació d'aquestes, així com la seva politització efectiva al mateix temps que no podem mai concebre el treball institucional desvinculat de la mobilització social. Els i les comunistes defensem un canvi amb presència decisiva de quadres i militància revolucionaria que connecta amb la cultura de la classe treballadora, un canvi amb presència decisiva de les idees i la ideologia que els comunistes atresorem. Aquesta empremta qualitativa no s'aconsegueix a les taules de negociació sinó amb una participació activa als nous instruments polítics, convertir-nos en persones i idees útils per a noves generacions que donen el primer pas per fer política.




Podeu descarregar aquesta editorial en PDF en el següent enllaç: Resum de la realitat* 1 (juliol 2018)

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre