realitat

Per la República Catalana, impulsem el Procés constituent!

Comunicat de Comunistes de Catalunya amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

L'11 de setembre d'enguany celebrem la Diada Nacional en una situació d'inestabilitat política insòlita. Ho farem després d'un intens període econòmic, social i electoral que ha sacsejat els fonaments del país.

L’Estat Espanyol travessa una profunda crisi institucional i financera, una situació insostenible que l’aboca al desastre. Aquesta crisi explica la posició cada vegada més repressiva i autoritària dels poders de l’Estat que són repetidament instrumentalitzats pels sectors més reaccionaris de la dreta espanyola contra les institucions de Catalunya i contra qualsevol intent d’avançar en la conquesta de la Sobirania. La deriva antidemocràtica de la dreta espanyola, principalment representada per PP i Ciutadans, la judicialització de la política i la guerra bruta són símptomes inqüestionables de la decadència del Règim del 78.

Tanmateix, lluny d’aprofitar aquesta històrica oportunitat, les forces polítiques que, fins ara, han abanderat la vindicació sobiranista de Catalunya no han aconseguit vertebrar amb eficàcia una proposta rupturista amb l’Estat. És així perquè aquestes forces han plantejat la ruptura en clau exclusivament nacional i institucional, és a dir, en una clau secessionista que saben que és minoritària. D’aquesta manera, han quedat paralitzades, acovardides, perdudes en els laberints de la legislació competencial i han acabat per reproduir els vells esquemes de l’autonomisme.

En aquest context i sota aquest lideratge, el Procés que va néixer com a Procés Sobiranista s’ha convertit per a molts en un Procés Independentista i per a mols altres en un pretext per a l’immobilisme o, fins i tot, per al negoci. Res no es pot fer fins que acabi el Procés, però el Procés no pot acabar si res no es fa de manera diferent. I mentrestant, tot segueix igual.

L’immobilisme de conservadors i reaccionaris no ha frenat les aspiracions constituents del poble de Catalunya. Per això, és més necessari que mai que el Procés sigui capaç de reconnectar amb els anhels de la classe treballadora i de les classes populars que som la immensa majoria de la ciutadania.

Cal superar el Procés amb un Procés Constituent

Per tot això, Comunistes de Catalunya considerem que el Procés només pot continuar satisfactòriament si esdevé un Procés Constituent amb totes les seves conseqüències. Un Procés Constituent és la màxima manifestació de l'exercici del Dret a la Sobirania i comporta per la seva naturalesa l'exercici del Dret a l'Autodeterminació. Un Procés Constituent és per ell mateix legítim i expressió definitiva de la Democràcia. Un Procés Constituent és el punt de consens assolible de la gran majoria social de Catalunya.

El Procés Constituent significa constituir-nos com a nació, dotar-nos d'una constitució i unes institucions noves. Significa desbordar des de l'interior la maquinària institucional de l'Estat i esquerdar el sistema sense necessitat d'enfrontar-se amb la legislació vigent. Significa plantejar la ruptura des de la integritat i no des de la secessió, però sense renunciar en cap moment a la Sobirania, sinó precisament exercint-la. Significa, en definitiva, empoderar-nos com a poble i com a ciutadania i caminar més enllà dels esquemes preestablerts pel mateix sistema que pretenem enderrocar.

La burgesia catalana és el principal obstacle del Procés

El Procés Constituent és el pas audaç que cal fer per a avançar però el seu principal obstacle és la burgesia catalana i l’expressió del seu projecte polític: abans Convergència, ara el Partit Demòcrata. La burgesia catalana és el tap que tanca totes les aspiracions de Sobirania del poble de Catalunya i ho segueix fent com ho ha fet sempre: liderant aquesta aspiració per la porta gran, amb tots els seus recursos econòmics i propagandístics, mentre per la porta de darrera pacta amb l’Estat les condicions de la capitulació.

Si el Procés està paralitzat, és precisament perquè la burgesia ha aconseguit mantenir la seva hegemonia política, tot i la manifesta debilitat del seu projecte polític. La manera de superar l'actual situació és substituir el seu lideratge pel lideratge col·lectiu d'un bloc unitari polític i social, progressista i desvinculat dels interessos econòmics de la burgesia catalana. No trobarem la manera d'alliberar-nos dels tirans si primer no som capaços, com a poble, d'alliberar-nos dels capatassos que en el nostre nom imposen el seu ordre.

Construïm la Unitat Popular i empoderem-nos com a poble

Aquest 11 de setembre Comunistes de Catalunya estarem al carrer, amb la resta de forces populars. Hi estarem defensant la Sobirania, el Dret a l'Autodeterminació i la República Catalana. Hi estarem defensant el Procés Constituent.

Un Procés Constituent que només pot vertebrar-se a través de la Unitat Popular, mitjançant l'acord d'una gran majoria social en un projecte polític de nou país, a través de l'empoderament ciutadà, el debat i el treball barri a barri i poble a poble, per tot el territori.

Per això apel·lem a partits, sindicats, organitzacions socials i a tots els sectors conscients de la societat a fer un front comú pel Procés Constituent, a empoderar-nos i sumar esforços en la Unitat Popular i a construir, des d'ara mateix, el nou país que volem.

#UnitatPopular!
#ProcésConstituent!
#RepúblicaCatalana!

Comunistes de Catalunya
Secretariat


Font:

Comunistes de Catalunya

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre