realitat

Experiències de Teletreball a l'Administració Local en temps de coronavirus (tercera part)



Aquesta és la darrera entrega de l'article sobre les experiències del teletreball en l'administració local.

Primer part
Segona part


Bloc B – I més: administració local i Generalitat en temps de coronavirus i informacions/recomanacions de cura.

11. COVID-19 i bones pràctiques administració local: Sentmenat lidera innovació i resposta immediata i co-participada

Àmpliament difosa i coneguda, incorporo, a la WEB GRAFIA, l’experiència innovadora i de resposta immediata I co-participada de l’ Ajuntament de Sentmenat.

Els mitjans de comunicació han posat càmera i micro al seu Alcalde, el comunista Marc Verneda, però ell no es cansa mai de visibilitzar el treball de l’enginyer i el conjunt de treballadores municipals i de traslladar el protagonisme de l’ experiència a la gent treballadora, organitzada, de Sentmenat.

I, ens pot sorprendre l’excepcionalitat d’un alcalde que , amb convenciment, afirma “els governs no estan a l’alçada, una vegada més serà la gent treballadora qui ens tregui les castanyes del foc”.

Aquesta experiència comunitària i municipalista, amb perspectiva de classe, ha estat far d’un munt de municipis i organitzacions socials, arreu de l’ Estat. I no menys replicada per altres municipis, amb el suport de l’ Ajuntament i la gent treballadora de Sentmenat.

Posem en valor, i no oblidem mai, però mai, aquesta experiència.

12. Covid-19 i denúncia de males pràctiques a l’administració local



13. Democratitzar i tele-democratitzar l’administració

En aquest moment excepcional, pren molt relleu el companyerisme, la cultura cooperativa no-competitiva i la solidaritat. Aquestes característiques ara re-valoritzades, poden xocar amb les practiques jeràrquiques que es donen a l’Administració (sigui de iure o de facto) i sigui amb un o altre govern.

Allà on la burocràcia i la jerarquització i menysteniment del personal públic no ha arribat a destruir la motivació i allà on s’ha experimentat un nou estil de lideratge ( no manant, sinó coordinant i recolzant, delegant i confiant, valorant i reconeixent), hi ha una base organitzativa extraordinariament més potent fer afrontar moments de crisi excepcional i sense precedents.

Hem viscut i visualitzat el “deep state”, som conscients del caire de classe de l’ Estat, del desarmament fiscal i juridicopolític dels Estats per a subordinar-los al poder financer i oligàrquic. I tenim un model d’administració pública jerarquitzada, deshumanitazada, sense cara i ulls i sense cor, amb nombrosos casos de corrupció política-empresarial, sense la transparència exigible i sense potents i suficients mecanismes de control democràtic popular.

Però, més enllà de l’administració pública en abstracte i de les perversions, hi trobem la virtut humana de rostres amb cara i ulls, i amb el cor batejant, que es deixen la pell treballant per maximitzar la qualitat dels serveis públics, malgrat alts responsables polítics, en bona part per les portes giratòries, han actuat conscient i reiteradament per destruir-los.

Entre aquesta qualitat humana i professional, ben evident en sectors com l’educació, la salut, serveis socials, bombers,…tenim el valor afegit de treballadors/es públics que surten de la zona de confort, que arrisquen el seu benestar i la seva carrera professional, per defensar, amb contundència l’ètica del servei públic, que han demanat explicacions a la tecno-estructura o s’han atrevit a supervisar si una poderosa empresa adjudicatària d’una licitació pública estava complint amb l’objecte del contracte.

14. Crisi de l’administració de salut i administració de la crisi

“Com a treballadors-es públics en el sector salut, estem en primera línia de combat i de risc davant la crisi sanitària global. Molt més encara pel i les treballadors/es de professió i tasques sanitàries, amb un grau extra afegit en professionals de salut hospitalària.

Alhora, aquest compromís amb el servei públic té associat, ara de forma gegantina, una indignació i rebel·lia per la consciencia i la convicció que una bona part del drama que estem vivim i patim era evitable, amb un sistema públic de salut fort, potent i amb recursos.

Com ho és la manca de sobirania industrial ((desindustrialització) de Catalunya. No tenim patents ni fabricació prèvia de respiradors. Ens hem tingut que posar a cercar empreses que poguessin produir, de forma casolana, a partir de la impressió en 3D.

I també ens preocupa, com a treballadors-es, superar aquesta dramàtica crisi sanitària global, sense haver aprés de la gegantina lliçó. Amb risc d’una brutal factura i fractura social. I amb el risc d’una socialment acceptada limitació de drets i llibertats.”

(Font: Pere Fernàndez, treballador no sanitari del sector municipal de salut -servei públic essencial – Ajuntament de Barcelona)

15. Administració de la Generalitat : males pràctiques que vulneren el dret a la salut i el dret del treball

Incorporo, a la WEB GRAFIA, tres casos de denúncies de vulneració, per part de la mateixa Administració, e aquest cas la catalana, del dret a la salut i el dret al treballar:

• El Govern de la Generalitat es reitera en l'abandonament de les treballadores del lleure educatiu
• Personal de l’Hospital Municipal de Badalona surten al carrer per reclamar més material de protecció per fer front al coronavirus.
• El Govern de la Generalitat posa en risc a treballadors/es municipals en la distribució de les targetes moneder per garantir la prestació de les beques menjador a l'alumnat en edat escolar obligatòria.

16. Garantir, també, el servei públic de salut, en l’atenció no epidemiologica que sigui

El sistema públic de salut te l’obligació ètica de dedicar tots els recursos que calguin a combatre el Covid19.
Però, , també les institucions publiques, tenen l’obligació de garantir el dret a la salut, i les prestacions que se’n deriven, de tota la resta de demanda sanitària (no epidemiològica) que sigui inajornable.

17. Experiències comunitàries de suport mutu

• “Hem iniciat videoconferències amb l’alumnat. La participació ha estat de menys d’un 50% però, en aquests moments, el més valorat és que ens permeten “seguir teixint i tenint cura de les nostres xarxes socials” més que ser una eina per a la docència. #fadults “

• Xarxes veïnals per no mantenir aïllades a persones vulnerables durant el confinament

18. Dedicat a tota la gent treballadora valenta i compromesa

En aquests moments dramàtics, som massivament conscients del sobreesforç, el compromís, la valentia i el coratge de col·lectius de treballadores i treballadors que ens garanteixen els serveis essencials (regulades normativament) : salut , serveis socials, SAD (servei d’assistència al domicili), cadena alimentaria (pagesos/es, pescadors/es, logística, transport , botigues d’alimentació), transport de viatgers, subministraments (aigua, gas, electricitat, TIC’s) , prevenció de riscos laborals, mitjans de comunicació…i totes aquelles que estan regulades t com serveis essencials.

També a totes les treballadores i els treballadors de sectors no essencials que s’han vist obligades a treballar, per que el capitalisme salvatge valora més el benefici econòmic que la vida de les persones.

Cada dia, a les 8 del vespre, massivament, sortim als nostres balcons i finestres , a aplaudir a treballadores i treballadors de la salut pública. Ho fem, també, de forma extensiva i conscient a treballadores i treballadors de les botigues d’alimentació.

Però, vull posar en valor tasques menys visibles, com ara, la treballadora que va de cul per proporcionar materials a les educadores de cases d'acollida i personal d'assistència domiciliària, aquestes i aquests són super valents, tenen molt pocs mitjans i menys aplaudiments.

En aquests moments ens juguem molt, al present i al futur. Al present: la vida i la salut. I, també, la resposta que tenim al present condicionarà del tot el futur, com a classe, com a país i com a planeta.
Davant la barbarie, socialisme!

Pere Fernàndez Armengot
Treballador no sanitari del sector municipal de salut -servei públic essencial – Ajuntament de Barcelona

Webgrafia

5 consells per un confinament saludable

“Nuevas normas laborales sobre el coronavirus explicadas para trabajadores”

Personal de l’Hospital Municipal de #Badalona surten al carrer per reclamar més material de protecció per fer front al coronavirus.


CCOO demana seguretat a l'hora de repartir les targetes moneder de les beques menjador



El Govern de la Generalitat es reitera en l'abandonament de les treballadores del lleure educatiu



SENTMENAT, LIDERA INNOVACIÓ I REPOSTA IMMEDIATA I CO-PARTICIPADA DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL, DAVANT EL CORONAVIRUS

Ruptly (Rússia)
Telecinco
Alternativas Económicas


Videoconferències amb l’alumnat. “seguir teixint i tenint cura de les nostres xarxes socials” més que ser una eina per a la docència”

Parir a l'Hospital d'Igualada en plena crisi del coronavirus. El centre adapta els protocols per intentar que mares i nadons hi passin el menor temps posible

Parir y nacer en plena crisis del coronavirus: "Mi hijo está sano, pero apenas puedo tocarlo”


[REPORTATGE] Les dones embarassades, una prioritat durant la pandèmia. L'Hospital Vall d'Hebron serà centre referència per a les gestants que tinguin coronavirus i hagin d'estar ingressades. @vallhebron @HospitalSantPau

El coronavirus obligarà a ajornar intervencions quirúrgiques no urgents

L'Hospital anul·la les intervencions quirúrgiques no urgents. També s'estan ajornant les visites d'atenció ambulatòria i proves

CCOO demana seguretat a l'hora de repartir les targetes moneder de les beques menjador


Xarxes veïnals per no mantenir aïllades a persones vulnerables durant el confinament


Manteros de Barcelona convierten su tienda en un taller de batas y mascarillas


L'Ajuntament de #Sentmenat i l'Hospital de Granollers col·laboren amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulant i la marca Top Manta per confeccionar bates per a l'hospital

La @barcelona_GUB, en un acto racista, acaba de identificar a dos compañeros que trabajan cosiendo mascarillas para los hospitales catalanes con todos los documentos que acreditan su labor. Les han dicho que no pueden volver por no tener NIE(documento identidad extranjeros)





Etiquetes de comentaris: , , ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre