Passaven pocs minuts de dos quarts de cinc de la tarda quan Rosa Bofill, la presidenta de la mesa del Congrés, anunciava que la reunió del nou Comitè Central ja havia acabat i que s’havia escollit una nova direcció. La gran majoria de delegades ja coneixia la proposta que es treballava des de feia dies i setmanes: La Rosa ha informat que l’Hèctor Sànchez era el nou secretari general i la Nora Sànchez continuava sent secretària d’organització. Comunistes de Catalunya compta amb un tàndem jove i a la vegada experimentat al capdavant.
La tarda ha continuat amb el debat sobre les resolucions presentades, que abastaven temes clau com la sanitat pública, l’antifeixisme, el món del treball o l’internacionalisme i la solidaritat amb els ponles del món, entre d’altres. S’anava acostant l’hora de l’acte de cloenda en aquest congrés de caire tan diferent i en un format tan inusual. Malgrat els mitjans necessaris que s’han emparat ha sigut, com sempre, emotiu i il·lusionant. S’ha pogut veure o escoltar les salutacions de candidatures municipalistes, com Guanyem Badalona, Fem Manresa, Guanyem Cerdanyola o Decidim Ripollet; d’organitzacions catalanes com la CUP, Més País, L’Aurora, Poble Lliure, Anticapitalistes o MES; d’organitzacions d’arreu de l’estat com el BNG o Bildu; i, com no podia ser de cap altra manera, d'organitzacions obreres i partits comunistes de tot el món, com ara el Partit Comunista Portuguès, el francès, el grec, el xilè, la Refundació Comunista d’Itàlia, el Front Polisario del Sàhara o el MAS de Bolívia.
Un moment particularment emocionant de la cloenda ha sigut l’acte d’homenatge a la Neus Català, que ha esborronat la pell de les persones delegades i, també, de l’equip de redacció de La Realitat. L’homenatjada és una persona molt important per a la classe treballadora i el poble català, però té un significat especial per a les membres de Comunistes. És un exemple com a militant comunista, com a demòcrata i com a figura antifeixista, que va lluir el carnet del Partit fins a la seva mort, l’abril de l’any passat. Comunistes de Catalunya compta amb una pàgina web d’homenatge a Neus Català i, en aquest Congrés, ha volgut retre un homenatge sentit per la persona que va rebre el carnet número 1 al Congrés d’Unitat. Un homenatge que ha començat amb instantànies de la Neus i amb música Raimon, i ha continuat amb fragments d’entrevistes a la Neus. “Neus Català, comunista model, exemple militant”, deia la pantalla quan finalitzava l’homenatge.
Abans que intervinguessin la Nora Sànchez i el nou secretari general, l’Hèctor Sànchez, s’ha portat a terme el comiat formal de Joan Josep Nuet. En “Joanjo”, com el coneixen les persones que han fet pinya amb ell, ha sigut el primer secretari general que ha tingut Comunistes de Catalunya i ha liderat el partit des de la seva fundació. Aquest lideratge ha sigut potent i amb una forta projecció pública, que el Partit ha aprofitat per a traslladar la seva política de forma més incident als mitjans de comunicació, aprofundint la presencia de l’organitzaciói a les institucions. Des del local de Montcada i Reixac, l’Alba de Lamo explicava com “pels de Montcada és un dia emotiu, ja que en Nuet sempre ha sigut un company per nosaltres”. Ha remarcat “el compromís amb el Partit, el seu optimisme que sempre t’anima a continuar, la seva energia” i com “mai se li esgota la bateria”. De Lamo ha recordat com, durant els “debats complicats, que havíem de traslladar a totes les cèl·lules del Vallès, tornant amb el cotxe ell sempre pensava en què s’havia de fer l’endemà quan jo estava totalment esgotada”.
En Joan Josep Nuet, ja com a militant de base de Comunistes, ha fet un breu parlament en que ha explicat que “aquests anys en la secretaria general han estat un luxe i un honor” i que “el Partit s’ha convertit en gran part de la meva vida, i ho dic amb orgull, amb els seus moments dolços i els seus moments agres”. Nuet ha volgut fer públic que “està molt content al Partit i amb el nou equip de direcció”, amb qui fa anys que treballa, i ha promès que trencarà la tradició i ell no serà un “mal de cap”, ja que posarà la seva “experiència al servei del Partit”. Ha finalitzat la seva intervenció amb un “Visca el Partit Comunista i visca Catalunya”.
Finalment, ha arribat el moment en què es denota l’obertura d’una nova etapa, els discursos de la nova direcció. Precedits de la intervenció d’Isma Benito, líder de la JCC, que ha volgut felicitar el Partit pel debat realitzat i l’elecció de la direcció entrant, la Nora Sànchez Oussedik i l’Hèctor Sànchez Mira han pres la paraula. La Nora, que és física i professora de la didàctica de la ciència a la Universitat de Barcelona, ja va assumir la secretaria d’organització de Comunistes fa dos anys. El seu discurs ha començat agraint la feina a Joan Josep Nuet, “ha sigut un congrés especial pel seu comiat, és un repte gairebé inassumible continuar amb tota la seva feina” ha dit, i ha manifestat “que el més important d’aquest relleu és treballar per un equip coral i feminitzar realment el Partit”. La intervenció de Sànchez Oussedik ha continuat amb la idea d’una nova direcció coral, un equip de 17 persones “amb molta força, molta energia, un equip rejovenit”, del que ha destacat la senadora Adelina Escandell, l’alcalde de Sentmenat Marc Verneda, l’ex-regidora de Barcelona Mercedes Vidal, la Vera Sànchez, regidora de Cerdanyola, entre d’altres. També ha tingut paraules pels camarades històrics que són exemple per a tot el partit, “volem ser dignes hereves de la vostra trajectòria militant”, els ha dit.
Finalment ha parlat l’Hèctor Sànchez Mira, el nou secretari general. Ell és biòleg i té una àmplia experiència en tasques directives de primer nivell del Partit. L’Hèctor s’ha sumat a l’agraïment a Joan Josep Nuet, de qui ha posat en relleu que “en els moments complicats, amb contradiccions agudes, ha apostat per la política, com a partit hem optat per la política”. Pel que fa a l’anàlisi política de la situació del país, el secretari general ha afirmat que “Catalunya es troba en una situació insostenible, amb una legislatura acabada i en una situació crítica al mig d’un circ mediàtic del món postconvergent que té segrestades les institucions”, afegint, tot seguit, que “calen eleccions de manera urgent i un front democràtic i social, que permeti una perspectiva de ruptura amb el Règim del 78, una nova etapa on es pugui obrir un pols a l’estat”.
Per assolir aquest front democràtic i social, Sànchez Mira creu que “cal una aliança sobiranista, en el context actual per als comunistes els independentistes són uns aliats” i ha afegit “a més, amb molts dels actors d’aquest espai polític tenim una coincidència molt gran”. Per altra banda, tot valorant el tancament del cicle polític i el paper de les forces del canvi ha afirmat que “van néixer amb uns objectius molts clars, van ser concebudes per la victòria i aquesta victòria no es va donar; al final d’aquest cicle han optat per formar part del govern amb el PSOE i aplicar algunes mesures d’esquerres, però nosaltres no vam venir per això”. Lligat amb això, ha sigut explícit i ha afegit que pels comunistes “les eines han de cumplir una determinada funció, si no compleixen la funció per les que van ser creades, hem de canviar d’eina”.
Per actuar políticament en aquest context, Hèctor Sànchez Mira ha remarcat que “necessitem un projecte ideològic fort, que situï el socialisme com horitzó assolible, que ens permeti incidir, fer política, debatre i assumir contradiccions quan calgui”. Per aconseguir-ho, el Secretari General ha volgut reafirmar el mètode organitzatiu dels comunistes: “cal debat, direcció col·lectiva, unitat d’acció i disciplina conscient, retiment de comptes i exigència”, tot afirmant: “aquesta és la força del Partit Comunista: el treball col·lectiu i actuar juntes”. Ha finalitzat el seu discurs deixant clar que “assumim el repte amb el màxim respecte, el màxim compromís i esperem estar a l’altura”.
Etiquetes de comentaris: Segon Congrés