realitat

La classe treballadora grega segueix a l'avantguarda de la lluita

El poble grec s'ha expressat a les urnes, per tercera vegada aquest any. I per tercera vegada s'ha pronunciat a favor de seguir lluitant per la seva sobirania.

Els resultats de les eleccions d'ahir, posen de manifest la determinació de la majoria treballadora grega per una sortida comuna europea a la greu crisi social i democràtica que vivim. El govern de Syriza ha revalidat el suport majoritari del poble grec, qui li reconeix el mèrit d'haver estat el govern que més lluny s'ha atrevit a caminar en la seva confrontació amb les institucions de la UE, en defensa de la sobirania i la justícia social. A aquesta victòria cal afegir els sòlids resultats del Partit Comunista de Grècia (KKE), qui amb un 5.5% dels vots defensa la ruptura total amb la UE. A l'avantguarda de la classe treballadora europea, el poble grec ja ha acabat definitivament amb el bipartidisme sistèmic de conservadors i socialdemòcrates i enfronta una nova etapa.



El parlament grec que resulta d'aquestes eleccions serà molt semblant a l'anterior. Nova Democràcia es manté com a primer partit de l'oposició amb gairebé els mateixos diputats que tenia. La socialdemocràcia del PASOK, antiga força de govern, es manté com a partit residual. L'extrema dreta d'Alba Daurada manté la seva dèbil però sostinguda tendència a l'alça.

El fet més destacable d'aquestes eleccions és potser el pobre resultat del partit Unitat Popular, escissió crítica de Syriza que només ha obtingut el 3% dels vots i no tindrà representació parlamentària.

En les setmanes vinents, el govern reelegit de Tsipras haurà d'enfrontar l'aplicació del memoràndum imposat per la Troika. El govern grec és plenament conscient que el futur de Grècia està determinat en bona mida per un canvi de polítiques al conjunt de la UE, un canvi que només és possible de la mà de victòries de l'esquerra en els processos electorals imminents a diversos països d'Europa, com les de Catalunya el 27 de setembre o les de l'Estat Espanyol del desembre vinent.

Etiquetes de comentaris:



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre