realitat

"Panther" de Melvin Van Peebles

Recentment ha arribat a les nostres mans una de les últimes referències de l'Editorial Tigre de Paper, Panther, de Melvin Van Peebles. Aquesta novel·la pretén condensar, de manera entretinguda però amb fidelitat als fets reals, els inicis i el desenvolupament d'uns fenòmens més interessants de l'esquerra revolucionària nord-americana als anys 60, el Partit dels Panteres Negres per l'Autodefensa. A partir de la senzilla reivindicació d'un semàfor per un dels guetos d'Oakland, fins a la persecució del partit emprant la guerra bruta per part de l'estat i l'FBI, les pàgines de Panther recopila els principals fets històrics d'aquest partit. El descobriment dels clàssics del marxisme, la presa de consciència com comunitat oprimida, el coneixement de les lleis californianes i com utilitzar-les en favor dels afrodescendents són capítols que es barrejaran amb altres fites dels Panteres, com la construcció de comunitat amb projectes socials com els esmorzars gratuïts per nens, l'atenció mèdica i educativa, així com l'autodefensa armada, la propaganda política, les aliances tàctiques amb revolucionaris blancs i els actes de masses. Pel mig, el necessari context: una població afrodescendent marginada en guetos, condemnada a l'exclusió social, al tràfic de drogues o la prostitució, als pitjors treballs o bé a morir al Vietnam, un govern Demòcrata que encara la pitjor de les reaccions amb una política totalment imperialista al Vietnam i repressiva contra la nova esquerra radical, unes clavegueres de l'estat que han assassinat a Malcolm X i en breus ho faran amb Martin Luther King, i una societat que bull per un canvi radical. El Partit Pantera Negra serà un dels pitjors malsons per Edgar Hoover, l'FBI i el complex militar-industrial nord-americà, i no dubtaran en fer tot el possible per sabotejar-lo.

El llibre de Melvin Van Peebles és part de la seva extensa obra, que consta de discos, llibres, pel·lícules (una favorita dels líders Panteres com Sweet Sweetback Baadaaaaaass Song!) i altres expressions artístiques, i va comptar el 1995 amb una bona adaptació cinematogràfica sota la batuta del seu fill Mario Van Peebles.

 L'editorial Tigre de Paper ha traduït i ha editat aquest llibre en català per mitjà de la cooperació econòmica d'amics i socis. Forma part ja d'un ample catàleg, on al costat de clàssics s'hi troba novel·la, assaig politico-social, reculls de memòria històrica i poesia. Un projecte engreixat i mantingut militantment per socis i simpatitzants que mostra com es pot fer de la cultura una eina revolucionària amb altres mitjans. Panther és un esglaó més en la seva trajectòria. No us ho perdeu.

 TE

Etiquetes de comentaris: ,



Més articles




Segueix-nos

Comparteix

Tradueix


edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre