James Patrick Jordan, comunista estatunidenc, Co-coordinador de l’Alliance for Global Justice
Fa sis anys vaig participar en un fòrum en el bonic edifici dels camarades peruans [1]. El tema de la meva presentació va ser la condició, context i futur de la lluita popular als Estats Units. Eren els últims dies de novembre de 2014 i a Lima tothom es preparava per a les protestes i activitats alternatives per a la COP 20 (part de la ronda de conferències internacionals sobre el canvi climàtic). Al mateix temps, als Estats Units, el poble havia llançat un moviment massiu contra el racisme i la brutalitat policial com a reacció a l'assassinat del jove negre Michael Brown a les mans de la policia de Ferguson, Missouri. Brown va ser assassinat a l'agost de 2014, una mica més d'un any després de l'assassinat del jove negre Trayvon Martin pel parapolicia (“vigilant”) George Zimmerman. El 21 de novembre del 2014, uns pocs dies abans de la meva xerrada, el gran jurat va decidir que no jutjarien al policia per l'assassinat de Brown. Això va desembocar en una altra revolta massiva, amb gent de tot el país viatjant a Ferguson per a participar i amb manifestacions de solidaritat en moltes ciutats del país. L'enuig i mobilització general del públic pels assassinats de Martin i Brown van donar llum al moviment Black Lives Matter.
Recordo bé l'anàlisi bàsica que vaig presentar. Primer vaig dir que als Estats Units tenim grans moviments populars. Hem mostrat repetidament que podem mobilitzar a milers, a centenars de milers i, de veritat, a milions de persones als carrers per a lluitar per les nostres demandes. Vaig parlar de les manifestacions i les grans accions contra la guerra a l'Iraq, pels drets d'immigrants o per la justícia climàtica. Vaig parlar del moviment Occupy i de la presa d'espais públics per tot el país: amb la seva denúncia en general de l'així anomenat 1% –és a dir, la classe capitalista–, havien posat el subjecte de la lluita de classes en cada casa, en cada escola, en cada parc i en cada carreró del país. Per descomptat vaig parlar de Black Lives Matter i la revolta a Ferguson.
Vaig fer notar que el país estava molt polaritzat i, al mateix temps, que els moviments populars van créixer i van madurar, també va continuar creixent i radicalitzant-se l'extrema dreta. Els nombres d'integrants de grups paramilitars i parapolicials van augmentar considerablement. Fins i tot l'ala més moderada del Partit Republicà va continuar movent-se més a la dreta. Recordo haver dit que l'única cosa del que hi havia certesa és que els Estats Units no tornarien a ser el que eren amb tota la polarització; amb l'aprofundiment de la crisi climàtica; amb la bretxa que cada dia és més profunda entre rics i pobres; amb l'statu quo de racisme, de brutalitat policial i pobresa endèmica que especialment afecta a afros, llatins i indígenes; amb l'augment de grups armats dretans. Vaig dir que davant qualsevol escenari, el país canviaria profundament: o giraria a l'esquerra i la democràcia popular i, en específic, cap al socialisme; o, per contra, ho faria cap a la dreta i el racisme i la brutalitat profunda, fins i tot el feixisme.
Vaig dir que el problema amb el moviment estatunidenc són les dificultats a mantenir aquestes lluites populars per un període de temps com a moviments de masses durables. Més enllà d'això, vaig identificar l'impacte negatiu d'un hiperindividualismo que existeix en cada cantonada dels nostres moviments d'alguna manera o una altra, i la falta de consciència i organització política. No obstant això, vaig constatar que el concepte de socialisme era més popular que mai o, almenys, més popular del que ha estat en generacions.
En el meu discurs, vaig tornar a la revolta a Ferguson. Vaig dir que en aquesta lluita, més que qualsevol altra, existeix la possibilitat d'una llarga durada de la mobilització social i l'increment de la consciència política de tots els moviments populars. Aquesta lluita ja era part d'una lluita encara més gran: la lluita històrica contra el racisme. La lluita contra el racisme s'ha mantingut des dels primers dies de la colonització fins a les expansions del país a l'Oest del continent. En cada aspecte de les fundacions econòmiques d'aquest país, la història dels Estats Units ha sempre estat una història de racisme i genocidi; i les lluites contra aquests sistemes com a conseqüència. Especialment podem veure una història sense fi, però encara amb èxits importants, en la lluita antiracista respecte al tractament de la població afro. La lluita contra l'esclavitud es va convertir en una lluita contra el sistema de segregació legal, l'apartheid estatunidenc, de “Jim Crow”, i pel dret de votar. Posteriorment, aquestes lluites es van convertir en moviments per l'autodefensa i autodeterminació, com la dels marxistes-leninistes afros del Partit Black Panther. La lluita a Ferguson, aquesta lluita del Black Lives Matter, és herència i hereva d'aquestes lluites històriques.
El que no vaig veure, no vaig pensar i no vaig esmentar, era la possibilitat d'una pandèmia. Ara, per encàrrec de les camarades i la seva revista [2], comparteixo de nou els meus pensaments sobre les lluites, la consciència política i les eleccions, tot això en el context del COVID-19. Primer, puc dir amb tota raó, fins i tot en aquest temps de pandèmia: la lluita segueix.
La pandèmia
En començar l'any, jo havia tornat de viatges al Japó, Colòmbia i Mèxic. A Colòmbia, havia estat present en l'Aturada Nacional, amb les mobilitzacions més grans des dels anys setanta. Mentre tornava als Estats Units pensava, com tantes vegades, que tornava a la terra d'ombres on, després d'anys de racisme, repressió, consumisme, marginalitat i desinformació, la gent s'hi havia convertit en ombres d'éssers humans, deshumanitzats, incloent a nosaltres en la resistència. Sí, era un pensament cínic i deprimit, però haig de confessar el sentiment de desil·lusió que vaig sentir en tornar a la seu de l'imperi, amb un president caracteritzat pel seu odi racista i on sembla que l'extrema dreta va augmentar la seva militància cada dia, després d'haver estat testimoni de l'Aturada i d'una conferència militant de l'Observatori dels Drets Humans del Poble a Oaxaca, Mèxic. Però diré això respecte a aquest any de 2020, tan maleït per tants. Després de la lluita de 2020, mai tornaré a referir-me a la meva terra com una terra d'ombres. És una terra de foc i resistència.
Al febrer començàvem a sentir notícies d'aquest coronavirus a la Xina, però no pensàvem molt en el que passaria. En lloc d'actuar ràpidament i de manera contundent per a contenir aquest virus, la resposta de l'administració Trump va ser una combinació de falta d'acció, desinformació, mentides descarades, aplicació a l'atzar d'estratègies i polítiques obstaculitzades per contradiccions i inconsistències diàries. El resultat és que, amb el 5% de la població mundial, els Estats Units són el líder mundial en casos i morts per COVID, amb més o menys 25% dels casos mundials. En uns pocs dies, mentre escric això, els Estats Units arribarà a més de 300.000 morts per COVID, mentre en tot el país els contagis augmenten. Cal entendre que si no fos per l'enuig de tants respecte al fracàs de les polítiques de contenció del virus pel govern de Trump, és molt possible que aquest hagués aconseguit la seva reelecció per quatre anys més.
Amb la quarantena, com a tot el món, nosaltres, la resistència, comencem a pensar en com continuar els nostres moviments en temps d'aïllament. Com a tot el món, descobrim plataformes per a reunions, videoconferències, fins i tot manifestacions virtuals. El meu estat, Arizona, té frontera amb Mèxic, i l'organització a la qual pertanyo, l'Aliança per la Justícia Global, té programes contra la militarització de la frontera i contra l'empresonament en massa. Els dos casos es van barrejar en l'assumpte dels centres de detencions per a migrants, on van empresonar no solament adults, sinó també nens en condicions inhumanes, amb amuntegament i falta d'atenció de salut. Per això, no van existir bons protocols, ni condicions respecte al virus, on les presons van ser no solament centres de detenció, sinó també centres d'infecció. Així, participem en unes caravanes de centenars de cotxes en una desfilada contínua de manifestants portant pancartes, cridant els nostres lemes fora dels centres.
El 25 de maig
Llavors va venir el mes de maig i, amb això, la revolta que ha transformat el país. El 25 de maig, a la ciutat de Minneapolis, l'home negre George Floyd, qui no es va resistir a la policia i que no portava armes, va ser assassinat cruelment per la policia. El crim va ser gravat i va donar la volta al món. L'endemà, es va deslligar l'infern mentre milers van prendre els carrers en protestes massives i militants. Aquestes primeres protestes van poder ser espontànies, però no van sorgir del no-res. Per a entendre les manifestacions, és útil que fem un resum dels desenvolupaments en els moviments populars entre 2014 i 2020, entre Ferguson i Minneapolis.
Però abans d'això, afegir alguna cosa sobre les manifestacions en temps de COVID. Una de les crítiques cap a les campanya de reelecció de Donald Trump, és que es van organitzar esdeveniments grans sense distanciament social i en ambients tancats, amb molta gent sense màscares, la qual cosa va portar a un nombre elevat d'infeccions. Però les manifestacions contra el racisme policial que van sorgir després de l'assassinat de George Floyd no van causar un augment significant dels casos. Encara que la distància social no va ser sempre mantinguda, la majoria d'assistents van portar màscares, van tractar de mantenir distància social i la ubicació de les marxes i protestes a l'aire lliure va ajudar a prevenir més contagis. És a dir, el poble estava commogut per tristesa i enuig en prendre els carrers per a exigir justícia, però ho va fer d'una manera responsable.
Respecte a les eleccions, quan vaig parlar en el fòrum de Pàtria Roja, havíem complert un mes des de les eleccions de 2014, enmig del segon mandat del president Obama. Els republicans havien augmentat la seva majoria en la Cambra de Representants i acabaven de prendre control del Senat, una gran victòria per a la dreta. Però els comicis també van reflectir el sentit de decepció per part de grans sectors de la classe obrera, de l'esquerra, dels moviments antiguerra, promigrant, antineoliberal, prollibertats civils i més. L'administració Obama-Biden havia deportat més persones que qualsevol altra administració i havia reforçat i expandit les lleis implementades en l'era George W. Bush, respecte a la reculada de les llibertats civils i el desenvolupament de la vigilància ciutadana. Obama no va complir les seves majors promeses al moviment sindical i, de fet, va aprovar acords de lliure comerç que els treballadors rebutjaven, incloent l'odiat TLC amb Colòmbia que els sindicats havien ajudat a derrotar en diverses ocasions en el passat. Respecte al racisme, l'administració d'Obama no va poder aconseguir un progrés significatiu en temes tan importants com la pobresa institucional, l'empresonament en massa, ni el model policial que deshumanitza a les persones de color. Així, moltes persones es van sentir aïllades i desil·lusionades per uns dirigents demòcrates en els salons del govern, que van servir a les necessitats d'algú, és cert, però no dels obrers, ni dels pobles oprimits. I els moviments per la justícia climàtica es van trobar cooptats pels demòcrates i capitalistes, o marginalitzats.
És a dir que, encara que els republicans van guanyar en els comicis de 2014 contra els demòcrates, això no va significar que els moviments populars estiguessin minvant. Va ser el contrari, vam mantenir mobilitzacions importants. Per exemple, els Water Protectors (Defensors de l'Aigua) dakota i els seus aliats, que van protestar contra l'oleoducte que passaria per la reserva Standing Rock i el riu Missouri, era una lluita que va inspirar a defensors de la terra per tot el planeta. Però també aquest moviment va trobar forta repressió i va tenir com a conseqüència diversos presoners polítics.
Durant aquest temps, el moviment de Black Lives Matter va continuar actiu, va incrementar el seu número i va adquirir experiència. No obstant això, al mateix temps, van créixer la dreta i els seus grups armats. Durant els anys de Trump, els fets de violència racista i dretana han augmentat.
La lluita antiracista i els migrants
També hem de parlar sobre les lluites dels migrants, que és part del tema de racisme. Trump, com Obama, va continuar i va augmentar les detencions dels indocumentats. El 2016, igual al moviment contra la repressió de poblacions negres, les mobilitzacions pels drets de persones migrants i refugiades va continuar, va créixer, i es va radicalitzar. A més, Trump agressivament va seguir en la construcció del mur a la frontera i en la separació de nens de les seves famílies; els nens i adults empresonats en condicions d'amuntegament sense les necessitats bàsiques de vida i cures de salut. Trump va introduir noves mesures respecte al procés per a revisar les peticions de refugiats. Bàsicament, els refugiats poden triar estar empresonats als EUA o quedar-se a Mèxic per a processar peticions que segurament serien rebutjades.
Respecte a les mobilitzacions de Black Lives Matter i pels drets d'immigrants i refugiats, les reaccions i mobilitzacions de la dreta van ser fortes i extremes. Més que mai, negres, indígenes, immigrants, llatins, eren objecte d'amenaces i violència estatal i paraestatal. Quan dretans i feixistes van organitzar una marxa per a “Unir a la Dreta”, l'extrema dreta va assassinar a Heather Heyer i va atacar violentament a manifestants opositors i antiracistes. La resposta del president Trump va ser que “hi ha bones persones en els dos costats”. Igualment, ningú pot oblidar quan, durant els debats presidencials recents, Trump va dir al grup dretà, racista i armat, anomenat Proud Boys (Nois Orgullosos), que “retrocedeixin i esperin”. Avui dia, mentre que Trump es nega a acceptar els resultats de les eleccions, milers dels seus simpatitzants continuen les seves manifestacions per a denunciar el que perceben com a frau electoral contra el seu líder.
En les eleccions de 2016 i de nou el 2020, la candidatura de Bernie Sanders va significar que la llavor de la consciència i organització política havia començat a desenvolupar-se en l'esquerra i en els moviments populars. No obstant això, la seva versió de socialisme està lluny del marxisme-leninisme i està més interessat a col·laborar amb el sistema capitalista que aixecar-se en servei de la revolució classista. Sanders és un socialdemòcrata, és a dir el mateix socialisme desenvolupat pels socialistes de l'OTAN, els socialistes que tantes vegades han aportat i beneficiat a l'imperialisme i el neoliberalisme. Però els Bernie Sanders també representen un afany per canviar les prioritats del país per a invertir més en les necessitats del poble i la naturalesa, per disminuir la influència i manipulació total de les grans corporacions en les eleccions, per donar suport al moviment sindical; i per erradicar el caràcter militarista dels EUA cap al món. Després de dècades de persecució, seguides per la demonització i la marginalització del socialisme, el que una campanya d'aquesta índole rebi tant de suport i vots als EUA és una cosa increïble i ens indica que en la població existeix una cerca general per noves solucions a les crisis que enfrontem. Similarment, aquesta població no solament busca les seves solucions en el liberalisme i socialisme democràtic i burgès dels Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez i els seus aliats. En els espectres més radicals, podem veure un augment en la participació de partits comunistes i socialistes, i moviments anarquistes. I aquesta tendència no desapareixerà. Això es deu al fet que la popularitat de polítics com Sanders i Ocasio-Cortez prové en la seva majoria de persones joves; i aquest segment de la població també és el més inclinat a la idea de socialisme i un dels més actius als carrers durant les revoltes a Ferguson i de 2020.
El que també va ocórrer el 2016 respecte a les eleccions presidencials era el sabotatge i campanyes coordinades contra Bernie Sanders. El 2020, quan les eleccions primàries van demostrar un gran impuls per a la campanya de Sanders, els candidats de la centredreta dels demòcrates van començar a abandonar les seves campanyes per a fer costat a Joe Biden i molts anomenats progressistes van rebutjar sumar-se a Sanders i, finalment, com en el cas d'Elizabeth Warren, van recolzar a Biden.
Respecte a les eleccions de 2016, la campanya de Hillary Clinton va alienar a joves i esquerrans, i a tots aquells que volien una cosa diferent al neoliberalisme dels demòcrates de la vella guàrdia. Molts –en veritat, la majoria– dels demòcrates i també dels progressistes i esquerrans, estaven convençuts que algú com Trump no podia guanyar. Recordo bé que, a l'octubre de 2016, un mes abans de les eleccions de novembre, uns aliats van publicar un periòdic que va declarar com a impossible que el públic triés a Trump. Jo mai vaig pensar així. He vist en tantes instàncies que la dreta extrema té poder i una influència tremenda i que és possible que guanyin, malgrat les nostres sensibilitats i la nostra supèrbia.
Per a les eleccions, els demòcrates ens van donar una candidata que no va inspirar a ningú i que no va representar els interessos del poble, sinó els de Wall Street i el segment més neoliberal de l'1%. En un ambient de desil·lusió, cansament i esgotament amb falses solucions, i amb la incredulitat per part dels regulars del Partit Demòcrata, Trump va guanyar les eleccions amb la menor participació de votants en 20 anys, amb el 55% dels votants elegible exercint el seu dret a votar, comparat amb gairebé el 67% de votants en 2020, el nivell de participació més alt en més de 100 anys. No obstant això, és important recalcar que per segona vegada en aquest segle, el candidat presidencial que va resultar electe va ser qui va perdre el vot popular. Aquestes dues excepcions que esmento van guanyar pel sistema del col·legi electoral, el qual dóna tots els vots de cada estat al guanyador estatal (excepte a Nebraska i Maine, que són proporcionals).
Amb la inauguració de Trump el gener de 2017, vam tenir als Estats Units una població molt dividida, amb una dreta encoratjada i una esquerra desmoralitzada, amb els republicans tradicionals del passat com a dinosaures destinats a canviar o morir; i els demòcrates tradicionals sense cap idea de valor sobre com procedir en aquest context. Avui veiem que la victòria de Trump va permetre la victòria de Biden el 2020. No obstant això, en aquesta última parlem d'una victòria de desesperació davant l'administració de Trump i no necessàriament una victòria per al Partit Demòcrata o per al poble. De fet, els demòcrates van perdre representació el 2020 a la Cambra i a penes van mantenir el seu control. Mentrestant, tenim dues eleccions especials a Geòrgia al gener que determinen el control del Senat. És a dir, respecte a les eleccions, ni a la cambra ni al senat van aconseguir els demòcrates les victòries per les quals havien esperat. Així, continua la divisió profunda entre les ales dreta i esquerra en el Partit Demòcrata, amb els demòcrates tradicionals reduïts i culpant a l'esquerra del partit, en lloc de l'exercici d'autocrítica. La veritat és que, avui dia, els partits tradicionals estan en desordre mentre les masses anhelen un canvi real i la dreta extrema continua creixent i radicalitzant-se.
La participació tan gran en els comicis de 2020 no significa la confiança absoluta dels quals van votar per Biden i els demòcrates, encara que sí que representa el fanatisme de la dreta extrema que el va fer per Trump. La realitat és que la majoria va votar no per Biden sinó contra Trump. Crec que el que va encoratjar als votants va ser la pandèmia i la falta absoluta d'una resposta consistent; i la reacció visceral a l'obert suport de Trump cap a grups d'odi racista, antiislàmic, antidona, anticomunista, antisocialista, antianarquista, que han pres força al nostre país. Els liberals i demòcrates tradicionals i els enclavaments capitalistes esperen que amb Biden tornem al que ells diuen “normalitat” i que, després dels “horrors” de Trump, acceptem el nou règim neoliberal de Biden. Per part seva, la dreta espera que Biden i els demòcrates no escoltin bé les preocupacions i les pors del públic; i que tornin de nou a un Trump o un clon de Trump –o una cosa encara pitjor– en el futur.
Però que sabem nosaltres del futur? Realment, res. Com va dir Marx en les Tesis sobre Feuerbach, “Els filòsofs tan sols han interpretat el món de diferents formes; ara la qüestió és canviar-lo.” No vull cometre l'error dels meus amics que van declarar públicament abans dels comicis sobre la impossibilitat que Trump pogués guanyar. No és la nostra tasca predir el futur, sinó que hem d'analitzar tots els components del present i dedicar-nos a donar llum al futur que desitgem. No és per a nosaltres predir, però sí que construir junts aquest futur.
Així, hem d'examinar una mica els elements de la lluita avui dia i el que podem esperar. I, en l'interès d'entendre aquest present, una vegada més suggereixo tornar al període entre Ferguson i Minneapolis. Com vaig dir el 2014 a l'aula de Pàtria Roja, nosaltres els dels Estats Units podem aixecar grans moviments, almenys per a períodes breus. Però una història llarga de fetitxisme de l'individu ens ha obstaculitzat; i més la marginalització i aïllament dels nostres moviments i ideologies més radicals, combinat amb el poder amenaçador i violent, aclaparador, d'aquest Estat militarista ha deixat a tants de nosaltres en un estat de cinisme i desesperació.
Però el que ha passat entre Ferguson i Minneapolis ha estat que els moviments han continuat mobilitzant-se i madurant. A més, crec que la desil·lusió amb l'administració Obama; i la incredulitat front l'absurd racista i dretà de Trump i els seus seguidors, i això unit amb els abusos continus contra gent negra, les indígenes de Standing Rock, contra les famílies de migrants detinguts en condicions de separació i immundícia, tot això ens ha donat un enuig encara més poderós que el cinisme i el sentit d'aïllament. Comencem a reconèixer que de veritat el cinisme és un privilegi, més no un producte de massa pensament sense acció.
El moviment sindical
Entre Ferguson i Minneapolis, no solament van continuar els moviments contra la brutalitat policial, pels drets dels migrants i refugiats, per a protegir les fonts d'aigua, sinó que també van sorgir altres moviments. Especialment vull parlar breument sobre els moviments sindicalistes. Durant aquest període, vam tenir diverses vagues i altres mobilitzacions importants, però les més importants de totes han estat les mobilitzacions de docents sobre les condicions de les escoles i la falta de fons adequats per a cada aspecte de l'educació. Aquest moviment ha ocorregut en cada regió del país, incloent en estats amb pitjor historial antisindicalista i antitreballadors.
Aquest moviment va tenir un caràcter internacional. Al mateix temps de les revoltes als EUA, sindicats de mestres a Mèxic estaven enmig d'una revolta històrica dels seus mestres i estudiants. Després de la matança de vaguistes de Nochixtlán al juny de 2016 en mans de la policia, nosaltres a l'Aliança per la Justícia Global convoquem a les manifestacions en els consolats de Mèxic; i per tot el país, els sindicalistes es van organitzar i protestar. Dues vegades vam portar dirigents de la CNTE (Coordinació Nacional de Treballadors d'Educació) en gires, ben rebuts. Però el seu internacionalisme no solament va ser reservat pels docents de Mèxic. El sindicat de mestres a Chicago, com altres organitzacions sindicalistes, van declarar la seva solidaritat amb el poble veneçolà i van condemnar la interferència estatunidenca en els assumptes sobirans de Veneçuela. Encara més, des de la revolta antiracista i contra la brutalitat policial, diversos sindicats i sindicalistes també han anomenat perquè el AFLCIO, la federació de sindicats més gran del país, expulsi als sindicats policials pel seu historial de repressió racista i dirigida generalment a la classe obrera i especialment cap als treballadors de color.
Tot això és significatiu. Tradicionalment, el AFLCIO, malgrat les moltes maneres per les quals ajuden als seus integrants, ha actuat com una façana internacional per la intervenció imperialista en altres països. Per exemple, els braços internacionals del AFLCIO van aportar al cop contra Allèn a Xile en 1973 i, pel seu Centre de Solidaritat, al cop intentat a Veneçuela l'any 2002. El Centre de Solidaritat ha treballat en el passat per a aïllar sindicats classistes en llocs com Colòmbia i Haití i, avui dia, continuen donant suport a sindicats dretans a Veneçuela que estan vinculats a l'oposició, fins i tot dirigents que han donat suport al reclam ridícul de Juan Guaidó de ser president legítim de Veneçuela. A més, en aquest segle, diverses vegades el AFLCIO i diversos sindicats han declarat contra guerres noves de l'imperi, alguna cosa que mai va ocórrer abans de 2005. Des de 2004, l'Aliança per la Justícia Global ha participat en un projecte per a exposar i canviar la manera d'operar del Centre de Solidaritat i les relacions internacionals del AFLCIO. També, hem donat suport a altres moviments per a democratitzar el moviment sindical. Hem tingut molts èxits, incloent que hi ha gent en la taula directiva del Centre de Solidaritat que han donat suport a les nostres campanyes en el passat. I sabem que molts sindicalistes han manifestat i donat suport oficial i no oficial a la revolta 2020. Aquesta profusió de declaracions pro-Veneçuela i en contra dels sindicats policials representen un pas endavant en aquest moviment; i, el més important de tot, veiem la força i influència dels classistes i sindicalistes amb consciència de veritable internacionalisme.
No obstant això, el futur de sindicalisme als Estats Units és una cosa incerta amb moltes coses preocupants. La taxa de representació sindicalista ha declinat precipitadament per un període de decennis. En 1979, 27% de treballadors van tenir representació sindical, però avui dia, el percentatge és de solament 11%. Per una altra mà, en 2020, la percepció positiva de sindicats ha augmentat al nivell més alt des de 2003.
Perspectives per l’any 2021
Amb tots aquests elements, ens trobem amb un 2020 acabat, un any de lluita, democràcia burgesa i la pandèmia. Ara, hem de preguntar-nos què fer l'any 2021? La situació és que hem assistit a la revolta popular més massiva que he vist en els meus 61 anys de vida. En veritat, és una cosa històrica i amb moltes possibilitats que l'efecte d'aquesta revolta sigui transformador per al país. No obstant això, la situació encara és que els moviments populars no tenim un partit de masses que ens representi. Per descomptat, tenim partits petits, partits marxistes i socialistes; i també no partits, organitzacions classistes d'anarquistes, que volen representar els interessos del poble; i aquests partits tenen una influència molt important en els moviments populars. De fet, jo sóc integrant d'un d'aquests. Però és una fantasia dir que en realitat hem aconseguit el número suficient per a mobilitzar adequadament pel poder polític. I, sí, hem fet molt de progrés a radicalitzar i democratitzar el moviment sindicalista; i el AFLCIO i sindicats diferents han avançat en la independència i autonomia del Partit Demòcrata, però no és prou. A més, encara hi ha sindicats dretans que van endossar a Trump i que han donat suport a candidats republicans; i hi ha massa sindicalistes que tenen posicions dretanes.
Realment, la situació és així. La revolta continua d'alguna manera o una altra. En aquest moment, les manifestacions als carrers han disminuït. Però crec que això no és una situació permanent, sinó part del flux i reflux de tals moviments. Però, sense el suport d'un Partit de treballadors, o alguna organització de masses com a assemblees populars; i sense el suport fort dels sindicats i organitzacions de treballadors, els elements per a un moviment veritablement revolucionari que pugui prendre el poder, no els tenim i els moviments populars es veuen obligats a confiar en si mateixos.
I es presenta un altre problema profund, que, amb els recursos concentrats en els demòcrates i els seus suports corporatius, i en els sindicats, que encara estan molt lligats als demòcrates, hi haurà molta pressió per a cooptar les organitzacions dels moviments populars i, en particular, del moviment Black Lives Matter. Oferiran recursos amb condicions. Però, hi ha una sofisticació i ira justa, especialment per part dels i les joves que és molt resistent a aquesta cooptació. L'atractiu d'aquells cooptadors que volien estovar el nostre moviment no significa molt en un país on els defensors del feixisme s'han enfortit, on la repressió estatal i paraestatal està augmentant i la nostra salut ecològica i econòmica està fallant ràpidament. No obstant això, ja han ocorregut controvèrsies per part d'alguns dirigents que semblen més interessats a crear posicions personals i promocionar-se, més que promocionar el moviment i les seves demandes més profundes.
Hem d'esperar que el sentit d'alleujament que molts tenen amb la derrota de Trump no perdurarà i que molt aviat totes i tots tornaran a la nostra tasca primària: derrotar no persones ni partits, sinó el sistema de racisme, genocidi, opressió classista i destrucció ambiental que encara està en el poder.
Cal entendre que fins i tot, mentre escric això, estem sentint de manifestacions de seguidors de Trump a Washington DC que han inclòs assalts violents contra manifestants contraris, un incendi provocat contra una església amb pancartes de solidaritat amb Black Lives Matter; i declaracions que defensarien la presidència de Trump per la força perquè pugui tornar per a un segon període. De fet, fins i tot el dirigent del Partit Republicà a Texas ha suggerit que els estats on la majoria va votar per Trump se separin del país. Com puguin veure, la situació és molt volàtil i imprescindible. Hi ha grups que parlen obertament d'una guerra civil nova. Jo no sé. No descartaré res, però hem de preparar-nos per a tot.
El que sabem és que la repressió estatal i paraestatal contra la revolta antiracista ha estat intensa, però encara més la intensitat i durabilitat del moviment popular. Per als lectors d'anglès, recomano un informe que publiquem “2020: Racism, Repression, and Fightback” [3]. Vull agrair a la meva sòcia Natalia Schuurmann, qui va coordinar els estudis i la publicació d'aquest document. D'aquest, vam aprendre que la revolta de 2020 és la revolta popular més gran en la nostra història. Han ocorregut manifestacions en 1.700 municipalitats i en 50 estats, incloent manifestacions en llogarets i en el camp, en llocs en què mai havien tingut una protesta així.
I la repressió ha estat considerable. Va haver-hi almenys 55 desplegaments de tropes federals i de la Guàrdia Nacional per a reprimir les manifestacions, amb més de 9,300 persones detingudes; i això a pesar que les protestes han estat aclaparadorament pacífiques, més del 93% sense cap incidència de violència. Però, per part de la policia, hi ha gairebé 1000 incidents documentats de brutalitat policial contra manifestants. Hem comptat 24 execucions extrajudicials per part de la policia; i 18 assassinats documentats de protestants o civils assassinats per paramilitars i parapolicials de la dreta extrema.
També, en 2020, els atacs per la policia contra periodistes van augmentar per més de 100% comparat a l'any previ.
Però, sobretot, sabem que la lluita antiracista és la lluita més important del país; i no hi ha una classe d'obrers i obreres més important per a l'alliberament de totes i tots que les obreres i obrers negres i les lluites pels seus drets. Els afroestatunidencs exerceixen un paper de lideratge en totes les lluites revolucionàries i transformadores. El poble afro amb el poble indígena han estat els més atacats per la repressió i l'explotació des dels primers dies de l'expansió mundial del capitalisme. Avui, als Estats Units, el moviment pels drets i l'autodeterminació dels negres ha demostrat, sobretot, que no és una lluita temporal, sinó que té poder de permanència. Els èxits de les lluites d'alliberament negre per tota la nostra història sempre han obert camí a altres lluites. Les lluites contra l'esclavitud i pel dret a votar van conduir directament al moviment de sufragi femení; la lluita per als drets civils va ser la base per a una llista llarga de lluites, que inclouen la lluita antiguerra, contra la pobresa, pels drets de les dones, per l'alliberament chicana, pels drets dels discapacitats, pels drets LGBTQI i encara més. És per això que la nostra màxima prioritat per a l'alliberament de cada estatunidenc ha de ser la lluita antiracista per a l'alliberament dels afrodescendientes.
La nova administració Biden
Amb l'administració de Biden canviarà molt la situació i les lluites als Estats Units. En algunes aspectes estarà millor que amb Trump. Almenys tindrem alguna manera d'enfrontar la pandèmia, encara que no serà el més adequat. És obvi per a qualsevol persona que vulgui estudiar-ho, que el socialisme ha tingut una resposta molt superior a les respostes dels poders imperialistes i del capitalisme salvatge. I amb aquest coneixement, hi ha un nou impuls per al moviment per a un sistema públic de salut. Per descomptat, Biden no és socialista. Però podem esperar amb ell almenys alguna manera de resposta consistent al virus, així no sigui el més adequat ni el que necessitem. Però ja és alguna cosa.
I amb Biden, almenys la Casa Blanca no continuarà obertament encoratjant als racistes i els grups d'odi. Però Biden no canviarà la base subjacent de l'opressió de raça, sexe i classe que defineix els negocis, com sempre, de la vida estatunidenca. Per això hem d'entendre que la nostra lluita no és contra personalitats, sinó contra el sistema.
I hi ha una gran part que no canviarà, o els canvis que veurem, si ocorren per fora de les demandes i la militància dels moviments populars, seran cosmètics i no substancials. Cal entendre que Biden ha estat un arquitecte dels instruments de repressió domèstica i internacional. Biden va escriure legislació que va causar un augment de 700% en el número dels empresonats, la majoria negres, llatins i indígenes, la majoria obrers i obreres vivint en pobresa. Ell ha aportat a la militarització de la policia repetidament. Biden va donar suport a l'inici de construcció del mur a la frontera, iniciat en els anys de l'administració de Bill Clinton. Internacionalment, Biden té una història llarga de suport per a les guerres imperialistes i el militarisme.
I el nostre pròxim president és un servent lleial a les corporacions transnacionals i el neoliberalisme. D'aquesta manera, no és un error si diem que ell és encara pitjor que Trump. La renegociació de Trump del NAFTA (Tractat de Lliure Comerç Nord-americà) va relaxar restriccions danyoses per als sindicats i va remoure alguns obstacles a la sobirania dels països, per a passar a implementar lleis per a protegir l'ambient, fins i tot quan entren en conflicte amb interessos transnacionals.
Respecte a assumptes de guerra i pau, Biden ha fet gala que, “Jo vaig escriure la legislació per al Pla Colòmbia.” No obstant això, també ell ha secundat molt més que Trump l'Acord de Pau a Colòmbia. Respecte a Amèrica del Sud, Trump ha atacat l'Acord de Pau amb ràbia; i ha bloquejat i amenaçat a Veneçuela, Cuba i Nicaragua sense parar. No obstant això, la forma canviarà, però no el joc. Biden continuarà desenvolupant a Colòmbia, el mateix que a Hondures, el Perú i el Brasil i altres països claus i importants en l'edifici de l'imperi estatunidenc a la regió, una política imperialista. Biden és proguerra, un servent del Pentàgon. Seria poc sincer dir que serà millor o pitjor que Trump d'alguna manera respecte al militarisme. Simplement serà diferent.
Vaig parlar amb el meu soci, Chuck Kaufman. Ell ha estat un mentor en el meu desenvolupament com a militant i volia saber alguna cosa de la seva anàlisi del present estatunidenc, i el que puguem esperar per al futur. Ell em va dir: “No tenim una premsa, un mitjà. Els mitjans nacionals tracten cada desenvolupament de les mobilitzacions públiques com amb els seus propis assumptes, separades i aïllades de totes les altres, de tot que el va passar abans, de tot el que succeirà. Les nostres alternatives i premses alternatives són encara massa petites. La majoria del públic no les veu. No podem fer girar la nostra pròpia narrativa, a demostrar els vincles entre les lluites. No obstant això, aquest moviment va fixar l'atenció del poble, fins i tot la insuficiència dels mitjans. Al país sencer vam veure com van assassinar a George Floyd, agonitzant durant nou minuts, ho vam veure amb els nostres propis ulls. Crec que la gent no va poder aguantar més. El poble va prendre els carrers però, també, persones van donar recursos per a fons de fiança als detinguts, per a les organitzacions del moviment Black Lives Matter, per a aportar als seus moviments locals. Hi haurà una lluita per a mantenir la militància del moviment als carrers, per a evitar la cootapció. Però aquest moviment no s’acaba.”
Colofó
Finalment vull dir alguna cosa més sobre la lluita antiimperialista. Crec amb tot el meu cor que mentre que l'imperi dels Estats Units i OTAN existeixi, mentre que aquest imperi continuï per a avançar, mantenir i protegir els interessos del capitalisme global, cap lluita d'alliberament pot declarar-se un èxit complert i contundent. Nosaltres, els dels Estats Units mai podrem ser lliures mentre que hi hagi un imperi que roba al seu poble per a pagar les seves guerres.
Però tampoc pot qualsevol altre país serà alliberat de veritat mentre que continuï l'imperi.
Si us plau, no es deixi enganyar per una falsa confiança en aquesta idea que l'imperi dels Estats Units està en declivi. I què? Aquest imperi és fonamentalment bel·ligerant i bel·licós. Té la capacitat per a destruir el món diverses vegades. Mai hauríem de cometre l'error de subestimar el que un imperi ferit i minvant, amb un subministrament aparentment inacabable d'armes, pugui fer per a mantenir el seu poder. Els poders destructius i de vigilància d'aquest imperi són descoratjadors, fins i tot al punt més feble. Hem de comprendre tant les febleses com les fortaleses d'aquest Imperi.
No hauríem d'alegrar-nos del col·lapse de l'imperi si aquest col·lapse es produeix perquè ha caigut pel seu propi pes. Si l'imperi es destrueix a si mateix, portarà amb si a moltes altres persones, tal vegada a tots. És el nostre treball i el nostre deure és treballar junts per a acabar amb aquest imperi amb les nostres pròpies mans. El poble unit, a través de la solidaritat internacionalista en causa comuna, ha de ser el que derroqui aquest imperi, pel bé de l'alliberament de tots i totes; i certament per nosaltres als Estats Units. És que estimo el meu país, però odi el meu imperi i, en nom d'aquest amor i odi, dic això respecte a l'imperi: Derroquem-lo i alliberem aquest món!
La versió original d’aquest article, en castellà, es va publicar a Nueva Hegemonía nº3, novembre-desembre de 2020.
Notes
[1] Partit Comunista del Perú - Pàtria Roja
[2] Revista Nueva Hegemonía
[3] “2020: Racism, Repression and Fightback in the USA”: https://drive.google.com/file/d/19wATYyqsHatDqvNQSN_41vJfVoFxfFKO/view
Etiquetes de comentaris: 29 gener, Estats Units d'Amèrica, Món