realitat*

Articles de la realitat*

Arxiu de notícies

L’evolució de Convergència explicada en dues fotografies

19 de febrer

Ricard Ribera Llorens

Ens cal agafar certa perspectiva per veure l’evolució del sistema polític català, com el procés sobiranista ha regirat tots i cadascun dels espais polítics. Un dels que més han canviat és el que, no fa pas gaire temps, coneixíem col·loquialment com a Convergència. Fa uns mesos vàrem analitzar amb detall la implosió de Convergència i Unió en diversos fragments, però aquests dies són un bon moment per veure com la dreta catalana ha mutat i com ha perdut pes els darrers anys. 

L’evolució de la dreta catalana la podríem exemplificar a través del paper polític d’Artur Mas, fins i tot podríem basar-nos, simplement, en comparar dues imatges. Dues fotografies seves que poden resumir ràpidament la situació de la dreta catalana en un interval de temps petit en termes històrics: uns deu anys. La primera és un cartell electoral, de 2012, unes eleccions avançades pel mateix Mas amb l’objectiu de guanyar terreny a cavall de les demandes sobiranistes; la segona, l’any 2021, un Mas intervenint (des de la distància), en un acte electoral d’una formació que seria extraparlamentària pocs dies després, el PDeCAT. 



Convergència i Unió va recuperar el govern de la Generalitat l’any 2010, després d’obtenir 62 escons (gairebé el doble que els que han obtingut els seus hereus diumenge passat). Estem parlant d’un moment polític pre 15-M i en el qual el moviment sobiranista tot just començava a consolidar-se. Amb l’abstenció dels 28 diputats del PSC, Mas era investit amb facilitat en segona volta. Era l’època del “govern dels millors” i el discurs bussiness friendly, la crisi econòmica era aprofitada per implantar un model de serveis públic netament neoliberal, tot fent passar per circumstancials unes retallades que volien ser un exemple a seguir. A diferència del que passaria temps després, en què el moviment sobiranista arrossegaria als partits polítics, Mas va plantejar unes eleccions anticipades intentant aprofitar el sobiranisme i les seves demandes. Es presentava com un líder messiànic del moviment, fent gala de la bandera i no de les tisores, tot perseguint l’objectiu d’una majoria absoluta.

Les eleccions de 2012 varen ser una galleda d’aigua freda per Mas i per CiU, el preludi que el procés sobiranista capgirés tot en el sistema polític català. Lluny d’acostar-se a la majoria absoluta, la dreta catalana va perdre 12 diputats. Després d’una legislatura de flirteig amb el PP, el gir cap a l’independentisme per part de CiU, va portar a Artur Mas a ser investit amb el vot en contra dels 19 diputats populars, sumant, en canvi, el suport d’una ascendent ERC. 

Vist amb perspectiva, aquelles eleccions ja eren indicatives d’un canvi de tendència de la política catalana. Des de llavors, el 15-M ha regirat la configuració de l’esquerra transformadora, però el procés sobiranista ho ha fet en tot l’arc parlamentari. No només ha explotat CiU i ha escindit Esquerra, també podríem repassar les escissions del PSC, la consolidació de la CUP o la conversió d’Iniciativa des del suposat paper catalanista que exercia en la dècada dels 2000 a l’alineament amb l’statu quo que ha portat a terme la darrera dècada.

L’ascens del sobiranisme, juntament amb els conflictes de les retallades i els casos de corrupció, portà Convergència Democràtica a sumar-se definitivament a l’independentisme. Aquest procés de mutació política al qual es van veure abocats els membres de CDC, alguns des del convenciment i tots ells per necessitat, porta a la ruptura amb Unió i la seva desaparició, la conversió en el PDeCAT, la coalició de Junts pel Sí, la creació de Junts per Catalunya entorn la figura de Puigdemont l’any 2017, l’intent d’hegemonitzar l’independentisme amb la Crida i la ruptura entre Junts i el PDeCAT. Tots ells són diferents expressions d’un mateix fenomen polític. 

A més que dels múltiples grups que es deriven de CiU només ha obtingut representació Junts per Catalunya, amb aproximadament la meitat dels diputats que l’any 2010, quedant per darrere d’ERC per primera vegada, ens hem de fixar com la lògica de confrontació independentista amb l’Estat ha portat Junts a no representar els mateixos posicionaments i el mateix paper que el que era CDC. Malgrat que han sigut capaços d’incorporar alguns grups i persones provinents de l’esquerra, Junts segueix sent un grup polític de dretes però, tot i això, a hores d’ara no defensa amb la mateixa utilitat els interessos de la burgesia radicada a Catalunya com ho havia fet CiU durant dècades. La legislació sobre la regulació del preu del lloguer n’és un exemple. 

Com a resum de tot plegat, podem prendre la segona fotografia. Artur Mas fent campanya amb un paper volgudament secundari (després d’haver-se deixat estimar en públic els mesos previs a les eleccions, a l’espera de com es concretaven les aliances i candidatures) per un partit, el PDeCAT, que s’ha vist fora del Parlament només quatre anys i mig de convertir-se en l’hereu de la tot poderosa Convergència. Potser, a hores d’ara, els interessos del règim i de les apostes econòmiques necessàries per protegir la burgesia radicada a Catalunya, els representa millor el PSC -i els seus aliats de l’antiga Unió-. Potser.

Etiquetes de comentaris: , ,

+

Decàleg contra la violència

19 de febrer

Joan Tafalla

Condemno la violència sense cap mena de pal·liatius: 

1. Condemno la violència policial de Gamonal, Alsasua, Linares i de tants altres llocs.

2. Condemno la violència del fet que l'exèrcit estigui ple de feixistes i que els successius ministres de "Defensa" no mostrin la més mínima intenció de depurar el principal aparell del "monopoli de la violència" de l'estat de classe.

3. Condemno la violència de l'aparell judicial, ple de feixistes fins dalt de tot. Un aparell repressiu de l'estat que condemna a la presó a demòcrates i que garanteix la immunitat de feixistes, nazis, policies abusadors de la seva autoritat i corruptes.

4.Condemno la violència dels CIE i de la política fronterera del regne d'Espanya i de la Unió Europea que condemna a les persones migrants a la vulneració permanent dels seus drets.

5. Condemno la violència de l'estat sobre aquella part del poble català que vàrem votar l'1-O, i sobre els presos polítics i exiliats.

6. Condemno la violència d'un estat fundat sobre una llei d'amnistia, forçada per la violència de les forces armades, que exonerà torturadors i assassins i que ara es nega a amnistiar al conjunt de presos polítics. Condemno la submissió de determinada esquerra davant d'aquesta violència.

7. Condemno la violència dels fons voltors i de la resta del capital financer, protegit per la violència dels aparells repressius de l'estat. Una violència estructural que manté desenes de milers de cases sense gent i desenes de milers persones sense casa.

8. Condemno la violència de la banca que ens va robar 65 mil milions d'euros i que, protegida i mimada per l'estat de classe del règim del 78, no ens els pensa tornar.

9. Condemno la violència de la patronal que, protegida pel seu estat de classe, empobreix brutalment el poble treballador i que, per la mà del PSOE en el govern, impedeix l'abolició de les reformes laborals.

10. Condemno la violència de la banca i del capital financer que per la mà del ministre Escrivà pretén privatitzar el sistema públic de pensions. Condemno la violència implícita en el Pacte de Toledo.

Tinc una llista inabastable de violències per condemnar, no acabaria en tot el matí. La meva llista de violències a condemnar no inclou la crema, ahir, d'alguns contenidors per part d'uns quants joves airats que protestaven contra la violència estructural del règim polític en què vivim. Sí que inclou la violència de les càrregues policials.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Apologia de la ciència desgenerada: per una ciència feminista, propera i quotidiana!

19 de febrer
June Almeida treballant amb un microscopi electrònic a l’Institut del Càncer d’Ontario (1963). James Norman, Getty.

Nora Sánchez Oussedik
Física i professora de Didàctica de les Ciències a la Universitat de Barcelona
nsanchez@ub.edu 

La setmana passada va ser el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una iniciativa de les Nacions Unides per promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en el conjunt d’activitats del món científic.[1]

Sincerament, no m’acaben d’agradar aquestes celebracions perquè sembla que dedicant-hi un dia es puguin revertir situacions injustes i extremadament complexes. Els “dies internacionals” les xarxes s’omplen de missatges amb bones intencions com si d’un cap d’any temàtic es tractés, però, poques vegades superem aquestes declaracions buides, l’endemà, per parlar del veritable problema, de què cal fer per solucionar-lo, de per què només ens en recordem un dia l’any.

En aquest cas concret tampoc m’acaba d’agradar que, d’alguna manera, se sobreentén que som les nenes i les dones les que tenim algun problema amb la ciència (aquesta disciplina pura, objectiva, eterna, immutable) que no ens acaba d’agradar quan, per mi, és la mateixa ciència qui té un problema si cal reivindicar que mig planeta pugui participar d’ella.
Sigui com sigui, alguns fets són indiscutibles. Hi ha poques dones en el món científico-tecnològic, situació que s’agreuja com més avancem en la carrera investigadora. A aquesta clara segregació vertical (a Espanya només comptem amb un 21% de catedràtiques) s’hi ha d’afegir una important segregació horitzontal entre disciplines (només un 25% de l’alumnat de les enginyeries són dones mentre que aquestes representen fins a un 72% en les ciències de la salut) [2]. Les dones som metgesses però no enginyeres informàtiques, professores associades però no rectores.

I per què és això un problema? Lògicament perquè suposa una pèrdua de talent individual lamentable que fa que es perdin oportunitats per fer progressar la ciència i la tecnologia i, per tant, el conjunt de la societat. Però no és només això. La infraparticipació de les dones en la ciència perverteix les pròpies disciplines en un gir androcèntric encara més accentuat del que esperem de qualsevol producció humana feta en el marc de l’heteropatriarcat. En efecte com menys dones formin part de l’estructura científica més difícil és detectar els biaixos de gènere de la ciència.

Insisteixo, la ciència i la tecnologia són doblement masculines i cal fer important esforços per desgenerar-les. Cal treballar per millorar la percepció de les nenes sobre les carreres i professions STEM perquè les que ho vulguin s’hi dediquin (i puguem comptar amb tot el seu talent) però és tant o més important prendre consciència de l’androcentrisme inherent a la ciència i la tecnologia:

“El predominio histórico masculino ha convertido en arquetipo de ser humano al hombre, al varón. Es lo que se conoce como androcentrismo. La ciencia no ha sido ajena a esa visión androcéntrica del mundo: en todos aquellos campos en los que se han estudiado seres humanos, casi se ha estudiado solo a hombres; y se ha hecho desde una perspectiva masculinista, esto es, se han tomado sus características como universales de la especie. En contraste, cuando la ciencia ha incluido a las mujeres como objeto de estudio, lo ha hecho casi siempre para poner en evidencia sus supuestas diferencias con los hombres, sobre todo, aquellas relativas a la reproducción.” [3]

I com ho fem? El debat epistemològic sobre l’androcentrisme és apassionant en termes acadèmics, però cal aterrar-lo al dia a dia, concretar-lo a les aules i als mitjans de comunicació per aconseguir canviar alguna cosa. Per això, cal posar en pràctica algunes estratègies que, a poc a poc, vagin canviant mirades i percepcions.

Segurament, la primera cosa a fer és reconèixer que sempre hi ha hagut dones en el món científic i, que si no són referents clars per a les nenes, és perquè les hem menyspreat i amagat al llarg de segles (com en tots els àmbits, vaja) [4]. Aquesta situació de discriminació sistemàtica té nom fins i tot: “l’efecte Matilda”, en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista a denunciar-lo. L’“efecte Matilda” és el prejudici en contra de reconèixer els èxits de les dones científiques, menystenint les seves aportacions o fins i tot atribuint-les als seus col·legues masculins. Així, els noms de Lise Meitner (física oblidada per l’acadèmia quan va atorgar el Nobel de Química de l’any 1944 al seu col·lega Otto Hahn per la fissió nuclear, descoberta i explicada pels dos), Rosalind Franklin (descobridora principal de l’estructura de la doble hèlix de l’ADN a qui també van oblidar al Nobel de Medicina de l’any 1962, atorgat als seus col·legues Watson i Crick) o Marie-Anne Pierrette Paulze (mare de la química moderna, eclipsada per la fama del seu marit Antoine Lavoisier) són ben poc coneguts i reconeguts per la majoria. Per combatre aquesta discriminació sistemàtica, fa poques setmanes, l’Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT) va llançar una campanya anomenada #NoMoreMatildas per a les xarxes socials i les aules [5]. La campanya em sembla molt encertada i ben treballada, però ha de ser la societat en conjunt la que s’impliqui en canviar l’actitud quan hem de parlar de ciència o de tecnologia. Per què no apostem per un “cherchez la femme” científicotecnològic positiu? No podríem haver aprofitat aquests mesos de bombardeig mediàtic sistemàtic sobre el coronavirus per haver parlat una mica de la descobridora d’aquest tipus de virus, la June Almeida? [6]

La segona cosa que hem de fer és fer valdre els anomenats “sabers femenins” [7] cientificotecnològics i els seus contextos relacionats amb la vida quotidiana i domèstica: donat que les dones ens hem fet càrrec de les cures durant segles, hem fet ciència a la cuina més que no pas al laboratori, al jardí de casa més que no pas en expedicions a l’altra punta del món. Així, no n’hi ha prou amb cuidar el llenguatge a l’aula, fer grups mixtos o repartir rols de forma equilibrada al laboratori. Cal canviar els continguts i abordar les disciplines científiques i tecnològiques des de la vida quotidiana. Aquesta estratègia, que connecta els sabers femenins amb les carreres i professions STEM, és, a més, la millor manera d’implicar l’alumnat en el seu aprenentatge i així evitar sentir massa sovint a l’aula allò de “I això, a mi, de què em serveix?”. Per què no fem mousse de xocolata a la classe de química i investiguem per què té aquesta textura flonja i deliciosa? Per què no plantem hortènsies al pati i n’investiguem el color segons el tipus de sòl on les plantem?

Finalment, la tercera tasca a emprendre és revisar com són les carreres i professions cientificotecnològiques. Les carreres i professions STEM (com altres “professions liberals”) estan sovint dissenyades de forma que exclouen altres dimensions de la vida i promouen un estereotip de professional entregat al 100% a la seva vocació, sense càrregues, sense entorn sociopolític. Un científic (o una científica) que vulgui fer carrera s’ha de formar durant anys (sense cobrar o cobrant misèries), voltar per tot el món encadenant contractes temporals i viatjar d’un congrés a un altre. Aquesta forma de desenvolupament professional és fortament incompatible amb les cures i la vida familiar/social cosa que fa que moltes persones abandonin, i especialment les dones. Cal una reforma profunda de la carrera investigadora per fer-la més local, més compromesa amb la comunitat. En un món en què les possibilitats de connexió amb qualsevol part del planeta són infinites, l’emigració no és necessària i crec que s’ha d’entendre més com un mecanisme d’elitització que no pas com una necessitat inherent al desenvolupament professional. 

Així, hem d’educar les criatures perquè coneguin la ciència, la integrin en el seu dia a dia per ser millors ciutadanes, per entendre millor els reptes que ha d’enfrontar la humanitat (com l’imminent crisi climàtica) i que puguin prendre decisions amb tota la informació. Algunes d’aquestes ciutadanes es dedicaran a la ciència professionalment, i me n’alegro, però seran la minoria. Feminitzar la ciència no vol dir començar a explotar també recursos humans femenins com a bojos. Feminitzar la ciència vol dir democratitzar-la, obrir-la, arrelar-la a la comunitat, socialitzar-la. Cal desgenerar la ciència perquè, com a disciplina que reivindica el progrés i la millora social, defensi la centralitat de la vida i les cures en l’organització social. Cal fugir d’una visió de la ciència neutra, apolítica, descontextualitzada perquè és senzillament falsa. La ciència és, per definició, transformadora; és, per definició, activista. Què tal un dia de la nena que no es va dedicar a la ciència perquè li vam dir per activa i per passiva que això no era per ella i que, convertida en dona, tenia tanta feina tenint cura de tot el seu entorn que ja no tenia forces ni per recordar què volia ser de gran?

Notes
1. UN (2021)
2. MICINNU (2017)
3. Díaz (2017)
4. Gorgoso (2020)
5. AMIT (2021)
6. Razkin (2020)
7. Pou (2018)

Referències

Asociació de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas. (2021). «Campaña #NoMoreMatildas». Consultat en línia el 17/2/21 a: https://www.nomorematildas.com/ 

Díaz Martínez, Capitolina. (Novembre 2017). «La perspectiva de género en ciencia». Investigación y ciencia, nº94. Consultat en línia el 16/2/21 a: https://www.investigacionyciencia.es/revistas/investigacion-y-ciencia/sexo-gnero-y-ciencia-720/la-perspectiva-de-gnero-en-ciencia-15739 

Gorgoso, Alba. (2020). «Mujeres y tecnología: el reto del STEAM». educaweb*. Consultat en línia el 16/2/21 a: https://www.educaweb.com/noticia/2020/05/11/mujeres-tecnologia-reto-steam-19171/

Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. (2017). «Científicas en cifras». Consultat en línia el 16/2/21 a: https://www.ciencia.gob.es/stfls/MICINN/Ministerio/FICHEROS/UMYC/Cientificas_cifras_2017.pdf 

Pou, Toni. (9 de febrer de 2018). «Entrevista a Digna Couso: ‘Abans dels 10 anys ja hi ha qui tanca la porta a la ciència’». Diari Ara. Consultat en línia el 15/2/21 a:  https://www.ara.cat/ciencia-tecnologia/dels-anys-tanca-porta-ciencia_1_2765349.html 

Razkin, Uxue. (21 de maig de 2020). «June Almeida y el retrato de los coronavirus». Mujeres con ciencia. Consultat en línia el 17/2/21 a: https://mujeresconciencia.com/2020/05/21/june-almeida-y-el-retrato-de-los-coronavirus/ 

United Nations. (22 de desembre de 2015). «Resolution adopted by the General Assembly on 22 December 2015: 70/212. International Day of Women and Girls in Science». Consultat en línia el 15/2/21 a: http://undocs.org/A/RES/70/212 

Etiquetes de comentaris: , ,

+

Som Energia i HolaLuz: Cooperativisme vs “Capitalisme Conscient”

19 de febrer

Jennifer Coronado

Ara fa uns mesos vaig fer un tuit explicant que des del Postgrau en Cooperativisme i Economia Social de Tecnocampus de Mataró, alguns estudiants havíem fet un petit estudi entre les diferències de Som Energia i HolaLuz. Com que aquell estudi estava basat en paràmetres economètrics, només vaig compartir el titular a twitter. A causa de l'èxit i repercussió que va tenir, us debia una millor explicació i més pedagògica. 

Existeix molta expectativa en aquest tipus d’empreses petites que comercialitzen energia 100% renovable. Des que es va liberalitzar el mercat de l’energia l’any 1997 a l’Estat Espanyol, s’esperava que el lliure mercat faria baixar els preus de la llum. Res més lluny de la realitat, els oligopolis van manar sobre els preus de l’energia fins a avui dia. Això va impulsar que proliferessin altres companyies i petites empreses comercialitzadores de la llum que apostessin a més a més per les energies renovables. Un nínxol nou de mercat s’obria oferint alternatives amb l'objectiu de canviar el sector. 

Som Energia i HolaLuz són dues empreses, que van néixer a la vegada, l’any 2010 i la seva activitat principal és la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable.  Però sabem com funcionen realment? Sabem quins interessos tenen al darrere? 

Model organitzatiu

Per començar, Som Energia és una cooperativa sense ànim de lucre. Ser cooperativa implica organitzar la teva empresa de forma col·lectiva, seguint principalment els valors de la igualtat, l’equitat, la democràcia i la solidaritat, entre d’altres. A més, la definició sense ànim de lucre ens indica que els seus beneficis els han de reinvertir a la cooperativa. 

Per altra banda, HolaLuz és la marca comercial de Clidom Energy SL, la forma jurídica de les dues ja ens està dient molt sobre totes les preguntes que ens estem fent. 

Model de governança

Som Energia funciona a través de grups locals i equips de treball. Té un Consell Rector que l’escull l’assemblea formada per sòcies. Persegueix el principal principi cooperatiu d’una persona un vot [1].  

HolaLuz, no té model de governança assembleari. Té un Govern Corporatiu, que el conforma un  Consell d’Administració, una Comissió d’Auditoria i un de nombrament i retribucions [2].   

Model econòmic i financer

Finançament
L’estratègia financera és importantíssima en totes les empreses. Si analitzem els resultats i els comparem, veiem com per exemple l’any 2017, 6 anys després de la seva constitució, Holaluz ja va tenir uns ingressos 4 vegades superiors als de Som Energia, tot i que el marge brut del preu de l’energia és estàtic i estable per igual a totes dues companyies. 

Dades obtingudes del SABI: sistema de análisis de balances ibéricos  (2017)

Deutes financers

En el cas d’HolaLuz, el deute és espectacularment alt, ja que Holaluz es finança  a l’exterior amb accionistes, creix a mesura que té més deute financer. Necessita endeutar-se molt per continuar operant. Aquesta és una necessitat típica del sistema capitalista, o creixes o mors. 
En canvi, Som Energia, com la majoria de cooperatives, no està endeutada, es finança amb el capital social i no té tanta dependència de l’endeutament. El seu creixement és sostingut. 

 
Per això, HolaLuz, en cas de pèrdues tindria més dificultats que Som Energia, que persegueix un altre model econòmic en el qual es sustenten la major part de les cooperatives a través d’un creixement sostingut, i no exponencial, sense que l’hagin de salvar d’aquest creixement els bancs, els crèdits i els fons d’inversió. Els recursos necessaris els troben en el creixement de nombre de persones sòcies de la cooperativa.

Cost i forquilla salarial
Segons les dades del SABI, es pot observar que Holaluz té un cost per treballador quasi dos cops per sobre del de Som Energia. És possible que la diferència sigui deguda a la diferència en la forquilla salarial sobretot d’alts càrrecs, el sou dels quals molt probablement siguin més elevats a Holaluz que a Som Energia.


Dades obtingudes del SABI: sistema de análisis de balances ibéricos

Despeses d’explotació

Molt probablement l’elevat pes de les despeses d’explotació d’Holaluz, en comparació de Som Energia, vénen derivades de les importants campanyes de màrqueting per a la captació de clients i reputació de marca que fa Holaluz i que en canvi no fa Som Energia.


Dades obtingudes del SABI: sistema de análisis de balances ibéricos

Model de negoci

El model de negoci de Som Energia, es basa en el creixement a través de l’increment del nombre de noves sòcies que ajuden a mantenir les tarifes, unes tarifes que s’han aprovat en assemblea. Tenen un servei que ajuda a fomentar l’estalvi energètic i fan tallers i xerrades a través de l’#EscolaSom2020. 

HolaLuz, té un altre plantejament, ja que té una tarifa plana de la llum, que per més que sembli atractiva, no fomenta l’estalvi. La qual cosa és un oxímoron, ja que no pots tenir com a missió la sostenibilitat i per altra banda no fomentar l’estalvi. 

Responsabilitat Social

Som Energia treballa de forma indirecta tot el tema de Responsabilitat Social a través de les comissions de Treball i territorials. En canvi, HolaLuz té una Fundació que s’anomena Fundación Capitalismo Consciente. Aquesta fundació té uns principis que podríen semblar cooperatius, pel que està clar que HolaLuz competeix amb Som Energia i la intenta imitar: ‘’ Els diners no són el propòsit últim de l’organització, sinó un mitjà per assolir un propòsit.’’, ‘’Una cultura orientada a les persones i als valors col·laboratius davant els competitius. ‘’ El líder al servei de l’equip i no l’equip al servei del líder.’  

Conclusions: Socialisme o col·lapse

Som Energia persegueix de forma ‘’forta’’ els seus valors. HolaLuz, emmascarant-t’ho i intentant copiar a Som Energia, no deixa de ser una empresa que genera plusvàlua i que no treballa pel bé comú, ni pel medi ambient de forma sustentable. 

El món necessita un sistema alternatiu per no arribar al col·lapse i aquesta cooperativa és un gran referent. Es pot valorar que el cooperativisme i l’autogestió són expressions amb un alt grau humà, però si pensem a nivell global, el cooperativisme és una forma minoritària de l’economia i precisament la seva intenció no és créixer a gran escala, perquè perdria la seva essència,  i per tant no és superador. 

En resum, si volem arribar a més persones en global i ocupar  l’espai  del capitalisme, només es pot realitzar des de la planificació amb criteris socialistes, i instaurant internament el model del cooperativisme, quant a valors i forma de créixer a gran escala.

Agraïments: a Paco Jofra i a Eduard Blasco, els meus companys de Postgrau!

[1] https://www.somenergia.coop/ca/participa/assemblea-general/
[2] https://www.holaluz.com/inversores/

Etiquetes de comentaris: , ,

+

La ciutat com espai de i per a la lluita de classes

19 de febrer

Jose Mansilla @antroperplejo

Fa uns anys, una amiga va traslladar la seva petita botiga de vins des d'un d'aquests anodins carrers de la zona no costanera de la Vila Olímpica a la Rambla de Poblenou. Al cap de poc, li vaig preguntar què tal li estava anant al nou emplaçament i si havia notat millores amb el canvi. "Doncs em va genial", em va respondre, "tot i que, de fet, no vaig venir al barri perquè a l'altre lloc m’anés malament, sinó perquè el propietari em va deixar caure que no em renovaria el contracte", va afegir. Davant la meva sorpresa que, en plena Crisi, l'amo del local no volgués renovar una relació que li asseguraria uns ingressos, ella em va respondre: "Sí, perquè es rumoreja que, just al davant, obriran unes dependències públiques que atrauran molta gent. El tío prefereix tenir el local sense ús, sense ingressos, tot esperant oferir-ho més tard a major preu quan obri aquesta nova institució".

Aquest petit, i totalment verídic, relat mostra una de les característiques principals de l'economia urbana de les ciutats capitalistes; el fet que el sòl, més enllà del seu valor d'ús, és, principalment, valor de canvi i genera unes rendes que són apropiades -i apropiables- per una certa minoria propietària. El geògraf David Harvey, seguint les aportacions de Marx en el Llibre III de El Capital, va denominar a aquesta situació renda monopolista. Per Harvey, aquest tipus de renda es dóna quan "és possible cobrar un preu monopolista 'que es fa per l'apetència de compra i la capacitat de pagament dels compradors, sense importar el preu determinat pel preu general de producció o pel valor dels productes '. La possibilitat d'imposar un preu monopolista crea, per al propietari de la terra, l'oportunitat d'obtenir una renda monopolista" (1977: 187). És a dir, i per al cas de l'exemple destacat, el preu de lloguer del local de l'antiga botiga de vins no s'establiria tant pel seu valor de producció -materials, mà d'obra, manteniment, etc.,- sinó per la seva localització, fet que genera que hi hagi una multitud d'actors interessats en la seva explotació a causa, en aquest cas, a la propera inauguració d'unes dependències administratives que generaran un important tràfec de futurs clients.

El cas de la botiga de vins és interessant, a més, per dues raons que hem normalitzat. La primera d'elles és que, en general, a les ciutats, hi ha una gran quantitat d'immobles, destinats tant a activitats productives com a habitatge, que no es posen en circulació en el mercat immobiliari, no perquè no hagin de generar beneficis en forma de rendes, sinó perquè aquests beneficis no són considerats, en el moment actual, com suficients. Les expectatives de majors plusvàlues determinen l'ús present del local o habitatge. Exemple d'això serien la gran quantitat d'apartaments anteriorment dedicats a l'ús turístic que es troben buits o són llogats per a estades mitjanes -períodes inferiors, normalment, a dotze mesos-, fins i tot en ciutats com Madrid o Barcelona on la demanda d'habitatge és molt elevada. El segon dels fenòmens que evidencia aquest tipus de dinàmiques és que el sòl urbà, així com la urbanització, és un dels elements clau en la lluita de classes que es dóna constantment a les ciutats capitalistes contemporànies. Quan un propietari actua d'aquesta manera, el resultat final no és més que la seva apropiació i el control d'uns excedents que són generats pel sistema productiu total, en una situació similar a la que es produeix a l'interior de les fàbriques. Ens trobem, així, amb una classe propietària i una altra treballadora que veu com les plusvàlues generades són, de nou, apropiades i gestionades de forma privada.

D'aquesta manera, el mercat immobiliari, ja operi amb protagonisme dins de l'esfera productiva -fàbriques, comerç- o de l'esfera reproductiva -habitatge, educació, sanitat- no deixa de ser un aspecte més del sistema capitalista global. Comportaments aparentment irracionals, com el del propietari del local de la botiga de vins, no deixen de mostrar que la ciutat és l'espai de i per a la lluita de classes.


Referències bibliogràfiques

Harvey, D. (1977). Urbanismo y desigualdad social. Madrid: Siglo XXI.
Marx, K. (2020). El Capital. Libro III: Madrid: Siglo XXI.

Etiquetes de comentaris: ,

+

El Partit Comunista Italià, a 100 anys de Livorno

19 de febrer

Renato Guttuso: EI Funeral de Togliatti (1972)

Nando Zamorano

S'acaben de complir dos aniversaris relacionats amb el que va ser el partit comunista més gran de l'Europa occidental, el Partit Comunista Italià. El 21 de gener de 1921 naixia a la ciutat toscana de Livorno el Partit Comunista d'Itàlia (PCdI). Sorgia d'una escissió del Partit Socialista, liderada per Amadeo Bordiga, membre de l'ala esquerrana del partit i veritable catalitzador de l'escissió. Dies després, l’Antonio Gramsci es referirà al congrés qualificant-lo de desastre a la seva tornada a Torí. No per l'escissió en si, sinó per la manera maldestra i sectària amb què s'havia dut a terme, que deixava fora del nou partit comunista a la major part del proletariat italià organitzat que continuaria dins del partit socialista.

En partit naixia molt disciplinat però ideològicament tosc i amb poca capacitat per l'acció política. Per Bordiga serien les mateixes contradiccions del capitalisme les que conduiran al socialisme, sense la necessitat d'una veritable intervenció subjectiva per part dels comunistes. El partit s’havia de dedicar sobretot a la propaganda i l'organització a l'espera que el desenvolupament inexorable de la història donés pas a la revolució.

Caldrà esperar fins al congrés de Lió el gener de 1926, que suposarà una refundació de fet del partit. A partir de llavors passarà a dir-se Partit Comunista Italià (PCI) i serà dirigit, primer per Gramsci, fins a la seva detenció i empresonament al novembre d'aquell mateix any pel feixisme, i posteriorment per Palmiro Togliatti. En aquest moment el partit es troba una situació dificilíssima a Itàlia, amb l’avanç inexorable del feixisme en tots els estaments de l'estat. El nou partit pretén partir del coneixement de la situació real d'Itàlia per tractar de resoldre els problemes del país desenvolupant una nova cultura política i posant els fonaments del que s'hauria d'anomenar la via italiana al socialisme.

En aquesta cultura política, juntament amb una estratègia de llarga durada que caracteritzarà al comunisme italià, destaquen altres trets d'originalitat que contenen elements fonamentals. El primer és sens dubte la relació entre democràcia i socialisme i l'estratègia gramsciana de l'hegemonia com a inspiració i elecció bàsica per a la revolució italiana. Podem identificar una línia de continuïtat que, partint de la idea gramsciana de la revolució a Occident i de l'hegemonia com a estratègia, arriba precisament a la via italiana com a via democràtica al socialisme que, com afirmada Togliatti, no era una simple via parlamentària, sinó una cosa molt més articulada i complexa.

Cal destacar el paper que jugarà el partit a la resistència antifeixista a la dècada dels anys 30 i la seva participació en la lluita per l'alliberament entre 1943 i 1945 situant-se al capdavant de la resistència partisana. La seva participació en la resistència antifeixista seria fonamental per l'aprovació en 1947 d'una de les constitucions republicanes més democràtiques i progressistes, que inclourà un model d'economia mixta i de democràcia de masses innovador, que permetia una obertura cap a possibles transformacions posteriors.

Però les conseqüències de la fi de la Segona Guerra Mundial, amb la ruptura de la gran aliança antifeixista i la divisió del món en blocs, quedant Itàlia enquadrada en el camp atlàntic occidental, deixaran a l'PCI en una complicada posició. L'expulsió del PCI del govern en 1947 obligaria els comunistes a iniciar una llarga guerra de posicions tractant de construir una hegemonia a la societat a partir de tot un sistema de trinxeres i casamates format pels municipis rojos, les cooperatives o els organismes de masses. Es tractarà d'una estratègia a llarg termini que, gràcies a l’enorme esforç col·lectiu, conduirà al partit a assolir importants resultats. Però els intents del partit per traslladar cert nivell d'hegemonia de la societat a l'Estat, amb la seva participació en el govern de país, es veuran truncats una vegada i una altra. Els èxits electorals dels anys 70, s’arribaria a obtenir un 34% dels vots, reforçaren la proposta estratègica del Compromís històric llançada per l’Enrico Berlinguer.

No obstant això, després de la sobtada mort de Berlinguer el juny de 1984, les transformacions que s'estaven produint a escala mundial, sumades a l'auge d'una contrarevolució neoliberal global i a la crisi dels països del bloc socialista faran que s’arribi a plantejar la possibilitat de "superar" al partit. Així, el 3 de febrer de 1991, a la clausura del seu XX Congrés Nacional, es decidí la dissolució del Partit Comunista Italià. De les seves cendres emergia el Partit Democràtic de l'Esquerra, liderat per l’Achille Occhetto. Es culminava un canvi de rumb que havia començat dos anys abans, poc després de la caiguda del mur el 1989. Occhetto, llavors secretari general del PCI, es presentava en un acte commemoratiu del 45 aniversari de la batalla partisana de la Bolognina, un popular barri de Bolonya, i declarava que "no calia continuar transitant-se per velles carreteres sinó inventar noves per unificar a les forces de progrés".

Trenta anys després del congrés de dissolució de l'PCI penso que és necessari reflexionar sobre les conseqüències de la seva desaparició per a les classes populars italianes. Fa uns dies Guido Liguori, president de la International Gramsci Society Itàlia, feia un breu balanç de les conseqüències d’aquesta desaparició. Afirmava que les classes populars, a més d'haver perdut poder, benestar, riquesa, seguretat i estabilitat, s'havien convertit en una mena de desvalgut boxejador sonat que ha perdut la seva força i al qual tots colpegen impunement. Però també ha tingut un altre efecte negatiu: la desaparició de la política a Itàlia i la seva substitució per governs neoliberals formats per "tècnics" (economistes, empresaris, banquers, advocats, financers ...) que, com el que representa l'actual govern de Mario Draghi, s’alternen en la direcció de país per aplicar tota una sèrie de receptes neoliberals.

Lucio Magri, un dels més lúcids intel·lectuals comunistes italians, publicava el 2010 El sastre d’Ulm. El comunisme del segle XX. Fets i reflexions (versió en castellà publicat per l’editorial El Viejo Topo). Utilitza la metàfora que fes servir Bertolt Brecht en un dels seus més coneguts poemes per reconstruir la història del PCI i reflexionar-ne sobre la seva desaparició en uns temps en què problemes nous, com la degradació de l'entorn, la creixent desregularització de les relacions laborals que es tradueix en una pèrdua de drets laborals i la degeneració moral a causa de l'individualisme i el consumisme, amb la consegüent pèrdua de valors. Vint anys després de les reflexions de Magri, els problemes no han fet més que créixer i el projecte polític que substituí el vell PCI ha anat perdent pes, i avui no és ni l'ombra del que fos.

Acabo amb unes paraules de Lucio Magri, del seu pròleg d’El sastre d’Ulm, que entenc poden ser vàlides també als nostres dies: "El vell talp ha cavat i segueix cavant, però, sent cec, no sap bé d'on ve i on va, o si gira en cercles. Qui no vol o no pot encomanar-se a la Providència, ha de fer el possible per entendre-ho i així ajudar-la".

Etiquetes de comentaris: , ,

+

Preludi a la Revolució Cubana: Eddy Chibás i el Partido Ortodoxo

19 de febrer

Xavi Pizarro

Segurament, la majoria de persones que llegeixin aquest article estaran familiaritzades amb la Revolució Cubana, coneixeran els seus principals participants i com va començar. Però és possible que no coneguin al personatge i l’organització que aquí us presento, i sense els quals la revolució no hauria succeït. Així doncs, qui eren Eddy Chibás i el Partido Ortodoxo i per què són tan importants?

Nascut l’any 1907, Eduardo René Chibás Ribas era membre d’una família benestant de Santiago de Cuba. El seu pare, Eduardo Justo Chibás, era un enginyer socialment ben posicionat que havia estudiat als EUA i que també s’implicarà políticament com el seu fill contra la dictadura de Gerardo Machado.

Com molts altres joves de la seva generació, Chibás es polititza durant els seus anys universitaris en la lluita estudiantil contra el dictador Machado. L’any 1927 fundarà amb altres destacats revolucionaris cubans, com Julio Antonio Mella o Tony Guiteras, el Directorio Estudiantil, que tindrà un paper cabdal en el derrocament de Gerardo Machado i la dictadura, així com en l’establiment del conegut com a Gobierno de los Cien Días presidit pel seu amic i company de lluites Ramón Grau San Martín.

Durant aquests anys de lluita ja s’estableixen els principis bàsics que guiaran l’acció política de Chibás durant la seva vida: en un manifest del Directorio Estudiantil s’exigeix acabar amb la malversació de fons públics i la manipulació electoral, establir la llibertat d’expressió per a la premsa i els partits polítics, la creació d’una banca nacional, acabar amb els préstecs públics a prestadors estrangers, prohibir els latifundis, repartir la terra entre els camperols i nacionalitzar els serveis públics.

Des de la independència de Cuba, el país havia estat “tutelat” pels EUA, tant en matèria econòmica com en política. Els Estats Units feien i desfeien com volien, havien convertit a Cuba en un país depenent de la producció de sucre, que controlaven majoritàriament empreses americanes i mitjançant l’esmena Platt, que estava inscrita a la constitució cubana, els EUA podien intervenir militarment quan ho volguessin. L’ambaixada dels EUA era un actor polític fonamental i sempre depenia del seu beneplàcit que els governs cubans prosperessin.

Ramón Grau San Martín s’havia oposat a aquesta dominació americana i, per tant, no va ser del gust de l’ambaixador nord-americà. Mitjançant un dels generals que havia ajudat a derrocar Machado, Fulgencio Batista, l’ambaixador va “recomanar” al president que cedís el seu lloc i va assumir la presidència Carlos Mendieta, titella del general, pro-EUA i sense aspiracions de canvi social. 

Durant aquest temps, Chibás es va convertir en un agitador i activista de primer ordre, va saber captar molt bé la necessitat d’arribar a les masses populars i es va servir dels mitjans de comunicació que tenia a l’abast, els diaris i, sobretot, la ràdio. Va crear el programa La Voz de las Antillas, des d’on animava a la gent a organitzar-se contra els monopolis econòmics i, en la seva locució inaugural, va prometre que la revolució “destruiria els grans monopolis estrangers, eliminaria els xicofants locals, retornaria les propietats robades al poble i evitaria que els paràsits privilegiats prosperessin a expenses dels cubans comuns”.

Amb la caiguda del govern de Grau, els seus partidaris es van adonar que els calia una organització política per poder complir els seus objectius: així el 8 de febrer de 1934 es va fundar el Partido Revolucionario Cubano (Auténtico). Aquesta nova organització plantejava la transformació de l’aparell estatal semicolonial en un modern sistema liberal que permetés una distribució més equitativa de la riquesa. Era, a més, una organització clarament nacionalista, tot i que desitjava mantenir bones relacions amb els EUA.

Es tractava d’un partit de caràcter interclassista amb un clar predomini a la direcció d’elements petitburgesos. No obstant això, es tractava de l’organització que millor captava els desitjos de la majoria del poble cubà, que no apostava per una revolució sinó simplement per un estat modern i un govern democràtic estable. Chibás, que fins aleshores havia rebutjat participar en cap partit, s’hi afegirà l’any 1937. 

Des de 1934 i fins a 1940, la República de Cuba estarà governada per presidents titella controlats per Batista, sense cap mena de suport democràtic per part del poble. Hi haurà una situació de repressió brutal contra el moviment obrer i popular de l’illa, produint-se l’assassinat de militants i activistes opositors. El moviment obrer també actuarà mitjançant vagues, la més coneguda de les quals fou la dels taxistes de 1935, que Chibás per la seva banda animarà i arengarà des de la seva tribuna radiofònica i li costarà una condemna de 180 dies de presó.

L’any 1938, però, l’evolució de les lluites i de la situació internacional forçarà Batista a fer un gir democratitzant. Europa estava en ple apogeu feixista, i el poble cubà havia manifestat el seu rebuig a aquesta ideologia amb les grans manifestacions de suport a la II República Espanyola. A més, deixant a banda el gran descontentament popular, també sectors de les elits econòmiques del país començaven a estar fartes de la situació i van reclamar una nova constitució per estabilitzar el país. 

Així, Batista va convocar eleccions constituents per a 1940, que guanyarà amb una estranya coalició on hi havia des del vell Partido Liberal fins al Partit Comunista. La coalició opositora de Chibás i Grau San Martín, per la seva banda, quedarà en segon lloc malgrat que el Partido Auténtico obtindrà el nombre més gran de vots de tots els partits que hi participaren. 

El 1944, amb el fracàs econòmic i social del govern de Batista, els Auténticos van aconseguir un triomf espectacular a les eleccions, en un esdeveniment que Chibás va caracteritzar de jornada gloriosa. Amb tot, per aconseguir la victòria el partit havia realitzat una coalició amb el conservador Partido Republicano, i la direcció de l’organització, formada per gent de la petita burgesia estava més a prop dels interessos dels industrialistes del país que no de les capes populars.

El nou govern de Grau San Martín va estar caracteritzat per la corrupció generalitzada, els fraus, suborns i robatoris es van convertir en pràctica comuna des del Palau de la Governació fins a l’oficina pública més petita. A més, des del Ministeri de Treball, amb Carlos Prío al capdavant, es va iniciar una política sistemàtica de gangsterisme, xantatges, corrupcions i assassinats per desmantellar el moviment obrer, aleshores representat per la poderosa Confederación de Trabajadores de Cuba.

Chibás se  sentí profundament traït pel seu partit i els seus companys de lluita, i va abandonar els Auténticos. Amb militants decebuts del partit i d’altres organitzacions populars com el Partit Comunista, ara refundat amb el nom de Partido Socialista Popular, Chibás va es va proposar recuperar allò que considerava els postulats originals de l’Autenticismo, i va fundar un nou partit, el Partido del Pueblo Cubano (Ortodoxo).

El nou partit era una organització interclassista com el Partido Auténtico, i ja als inicis del partit es va veure que alguns dels seus impulsors estaven més interessats en el poder i en el benefici propi que no pas per millorar les condicions del poble. El nou partit, com la majoria d’organitzacions de caràcter populista, depenia molt de l’empenta de Chibás, fet que com veurem llastrarà el futur de l’organització després de la seva mort.

El Partido Ortodoxo era una organització marcadament antiimperialista, nacionalista i partidària d’un canvi en l’àmbit estructural de l’economia cubana. A més a més, Chibás feia molt d’èmfasi en l’honestedat i el bon govern, essent capaç de galvanitzar les masses populars entorn de la lluita contra la corrupció, un greuge moral a què va dedicar tots els seus esforços per eradicar. La centralitat d’aquesta lluita va conduir a què s’adoptés com a lema del partit la seva frase Vergüenza contra Dinero.

Tot i que Chibás volia recuperar els plantejaments originaris del seu anterior partit, el cert és que el programa dels Ortodoxos anava molt més enllà. Entre les seves propostes més destacades hi trobem:

  • La defensa de la sobirania de Cuba davant tota forma de penetració imperialista
  • Una política econòmica de producció que substitueixi el monocultiu del sucre per un de diversificat que permeti un equilibri millor entre la indústria i l’agricultura.
  • Creació d’un banc nacional i una economia planificada.
  • Els serveis públics (llum, energia, transport, telefonia) seran considerats com a factors de benestar social i no de lucre i, per tant, es defensa la nacionalització.
  • Proteccionisme per la indústria nacional.
  • Sancions als malversadors.
  • Unitat de la classe obrera i plena garantia pels obrers per decidir democràticament els seus dirigents sense interferències.
  • Prohibició dels latifundis i impostos a les terres sense conrear.

Es tractava d’una proposta social molt avançada que hauria suposat una revolució absoluta si s’hagués pogut aplicar. Per desgràcia no tot el partit donava suport a aquestes propostes de forma sincera, fet que es va reflectir en les lluites per la direcció del partit després de la mort de Chibás.

Eddy Chibás era un home carismàtic, contundent i un exemple d’honestedat, i el sector on més suports va recollir va ser entre la joventut cubana. Segons una enquesta publicada a la Revista Bohemia l’any 1952, Chibás tenia el suport del 39% de la joventut entre 20 i 29 anys, i del 32% entre 30 i 39. A més del seu encant propi, aquest suport s’explica per la situació precària en què es trobaven els joves cubans a finals dels 40 i principis dels 50, que feia més fàcil que s’identifiquessin i defensessin les propostes dels Ortodoxos.

La Juventud Ortodoxa era molt més chibasista que la resta del partit i, com veurem, aquest fet serà cabdal en els esdeveniments que es produiran amb posterioritat al cop d’Estat del General Batista l’any 1952. Ja l’any 48 les joventuts del partit feien un pas més fins i tot que el mateix Chibás i propugnaven el socialisme com a única via per resoldre les injustícies del règim i acabar amb el sistema neocolonial del país.

Chibás es va suïcidar mentre realitzava una de les seves arengues radiofòniques, intentant catalitzar la consciència del poble cubà i alliçonant als dirigents ortodoxos sobre com havia d’actuar un líder. Aquesta retransmissió, coneguda popularment com El último aldabonazo, quedarà en l’imaginari col·lectiu del poble cubà fins i tot anys després.

Després de la seva mort, les diferències entre la direcció burgesa i les bases populars, especialment les joventuts, s’accentuen i fan que el partit sigui incapaç de respondre al cop d’Estat del 10 de març de 1952 perpetrat pel general Batista. La història del Partido del Pueblo Cubano (Ortodoxo) ens mostra les principals debilitats dels projectes interclassistes i de caràcter populista: d’una banda, la dependència d’un líder carismàtic que aglutina i concentra els interessos i voluntats dels diferents sectors socials que formen part del projecte pot servir per esmorteir les diferències entre els interessos d’aquests sectors, però quan aquest líder desapareix, els interessos de classe sovint oposats es manifesten totalment, llastrant el projecte i fent impossible l’assoliment dels seus objectius.

El Partido Ortodoxo acaba la seva activitat política real en aquestes dates, però els joves chibasistes tenien un últim aldabonazo amagat a la màniga que acabarà per ser definitiu: dos joves militants Ortodoxos, Abel Santamaría i Fidel Castro, van començar a organitzar un moviment insurreccional i es van proposar assaltar diferents punts clau del país, la Caserna Moncada, l’Hospital Saturnino Lora i el Palau de Justícia de Santiago de Cuba. En el seu conegut discurs davant del tribunal que el va jutjar, popularment anomenat “La Historia me absolverá” Fidel Castro reconeixerà el mestratge de Chibás i que d’haver triomfat en l’assalt, tenia pensat reproduir el discurs d’El último aldabonazo per la ràdio per animar al poble cubà a sortir a donar suport a la revolució.

El llegat de Chibás després de la victòria de la Revolució Cubana fou complicat de gestionar. D’una banda, la majoria de les seves propostes polítiques formen part del nucli del programa del Movimiento 26 de Julio: la prohibició del latifundisme i el repartiment de terres, la nacionalització dels serveis públics, l’economia planificada i la banca pública i la defensa de la sobirania cubana davant l’imperialisme van ser assumides amb naturalitat i aplicades després del triomf revolucionari. 

Altres demandes, però, com el retorn a la Constitució de 1940 o la defensa de la celebració d’eleccions pluripartidistes, han fet difícil una reivindicació plena de la figura de Chibás, especialment a partir de l’assumpció plena del nou govern revolucionari dels principis socialistes i de la seva identificació amb el bloc comunista liderat per l’URSS. A més, la presència posterior de nous màrtirs revolucionaris com el Ché Guevara, identificats plenament amb el socialisme i el nou govern, va facilitar l’abandó de la reivindicació de la figura de Chibás i del seu paper com a pare ideològic del moviment revolucionari cubà.

Això no obstant, i espero que del meu text se’n desprengui aquesta idea, no és possible entendre ni la Revolució Cubana ni la figura de Fidel sense tenir en compte el precedent de Chibás i del Partido Ortodoxo, que van assentar les bases per la creació del Movimiento 26 de Julio i del triomf revolucionari.

Etiquetes de comentaris: , ,

+

La Xina en la continuïtat de la transició amb els instruments de planificació de l'Estat socialista.

19 de febrer

Luciano Vasapollo

Un important problema teòric i pràctic va aparèixer clarament davant la direcció de la República Popular de la Xina i el PCX: en el període comprès entre 1947 i 1956 es va identificar la principal contradicció (que evoca i recorda l'elaboració de Mao de 1937 "Sobre la Contradicció") entre les relacions de producció existents i l'escàs desenvolupament de les forces productives. Corresponia en gran manera a la política definida com "una transformació i tres reformes", la primera de les quals era la industrialització del país i la segona la transformació socialista de l'agricultura, la indústria i el comerç.

A partir de 2013, la principal contradicció identificada en el desenvolupament de la Societat xinesa va ser la presència de necessitats creixents i l'endarreriment de l'economia. La política de reforma i obertura inaugurada per Deng Xiaoping va identificar el desenvolupament endarrerit de les forces productives com la primera contradicció, i basant-se en aquesta condició va proposar la coneguda fórmula del "socialisme de mercat".

A partir de 2018, l'atenció s'ha centrat en la necessitat d'equilibrar el desenvolupament per a assegurar la necessitat d'una vida millor per al poble xinès. En l'anàlisi sintètica del desenvolupament xinès que ara es proposa, són evidents les innovacions i els punts d'inflexió als quals corresponen en els períodes històrics considerats també elaboracions teòriques significativament diferents.

No obstant això, la continuïtat de la transició ve donada, sens dubte, pels instruments tradicionals de l'Estat socialista: el de la planificació juntament amb el de les empreses públiques i la cooperació. Pel que fa a aquestes empreses, el percentatge de valor afegit produït avui a la Xina per aquest tipus d'empreses (sobretot, de grans dimensions) se situa entorn del 30%, constituint un sòlid pol econòmic amb vincles directes amb el poder polític que opera en la dinastia del mercat. Dins de les empreses públiques, sota la presidència de Xi Jinping, els comitès del Partit existents han reconegut una funció de govern i direcció, especialment en relació amb les decisions sobre fusions, reestructuració, producció, etc., exercint així una funció d'influència directa també en el sector privat pel partit comunista. En 2013, Xi Jinping va parlar sobre el desenvolupament de l'economia mixta, parlant d'una funció impulsora realitzada pel capital de l'estat per a augmentar el valor de la producció de la competitivitat de la Xina com a condició per a la preservació de la propietat pública i la vitalització del control estatal.

L'elaboració teòrica xinesa es nega avui dia a situar en les antípodes al mercat i a l'economia pública: la primera exerceix una funció propulsora cap a la microeconomia i se'l reconeix un paper decisiu en l'assignació de recursos, però incapaç de desenvolupar plenament els seus efectes perjudicials sobre la qualitat política, ideològica i social del govern dels processos econòmics garantits pel PCX, que no confia aquest paper i aquestes funcions exclusivament al mercat, com afirma el propi Xi Jinping. En aquesta perspectiva, la propietat pública es presenta com el cos principal i dominant, flanquejat per unes altres i diferents formes de propietat. Aquesta mescla està dirigida essencialment a l'alliberament de la força de treball productiva, el desenvolupament del coneixement i la tecnologia, i pressuposa que cada persona pot beneficiar-se de la riquesa social així creada.

Certament, el començament d'una nova era per a la Xina va coincidir, en essència, amb el lideratge del seu actual president, Xi Jinping. La seva empremta política ha marcat així la història política internacional, nacional i del PCX, fins al punt que el Partit Xinès ha introduït en l'Estatut una referència explícita al pensament de Xi al costat del dels altres grans presidents, començant per Mao i Deng.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Un Bildu català?

12 de febrer


Héctor Sánchez, Secretari General de Comunistes de Catalunya

Article publicat a Cuartopoder el 29 de gener de 2021

 

Les eleccions al Parlament de Catalunya, que en el moment d'escriure aquestes línies sembla que se celebraran el 14 de febrer, es desenvolupen en un escenari marcat per la confusió i una creixent sensació de caos. Sens dubte la pandèmia condiciona, però el que no va ser un problema a Galícia o Euskadi es converteix en batalla campal en l'enfangat camp de joc català.

Cada vegada resulta més evident l'enorme irresponsabilitat de Quim Torra al no convocar eleccions abans de la seva inhabilitació. La inhabilitació no va ser més que una baula en la llarga cadena de despropòsits judicials que tenallen la política catalana des de fa anys, i precisament per això Torra degué protegir les institucions catalanes del lamentable espectacle en el qual ens trobem avui. La legislatura agonitza; la dió per morta ell mateix fa un any, després d'aprovar-se el pressupost 2020. Però això no significa que es vagi a obrir un nou cicle polític a Catalunya.

Ens trobem en un moment de tancament, en la fase final del que Xavier Domènech va batejar com a cicle del 15-M i el 1-O. Esgotades les energies, els subjectes polítics es repleguen en un moviment que sol ser identitari. Resulta difícil ara mateix veure una proposta de “projecte de país” que dibuixi un horitzó clar. És més, la sensació és de descomposició, que l'interregne s'allargarà; i ja se sap que és en aquest clarobscur on sorgeixen els monstres.

Ens trobem davant l'últim episodi de la judicialització de la política catalana, amb unes eleccions llançades enmig de la tercera ona de la pandèmia a l’espera que el TSJC resolgui el seu ajornament o no pocs dies abans de votar i en plena campanya. Un observador suspicaç podria pensar que les enquestes dels pròxims dies poden incidir en la decisió del tribunal. És una nova mostra de la situació d'excepcionalitat en la qual ens trobem instal·lats, i de la qual no se sortirà per la via d'imposicions judicials.

Les lliçons més cares per al moviment independentista de la tardor de 2017 van ser, primer, que no era possible una ruptura “de la llei a la llei” amb l'Estat i, segon, que no hi havia una majoria prou rotunda en favor de la independència de Catalunya. Així el debat sobre la unilateralitat em sembla trampós, puix és clar que aquesta podria donar-se (com es dóna en molts aspectes de la confrontació política) si obeís a una correlació de forces molt favorable. Però de la mateixa manera que el moviment independentista s'equivoca centrant-se en aquest debat, s'equivoca tant o més qui cregui que es pot, avui en dia, governar Catalunya contra l'independentisme o un nou tripartit “d'esquerres”.

Sembla que tots els ressorts de l'Estat s'han activat per a acabar amb la majoria independentista en el Parlament de Catalunya; veurem si no aconsegueixen l'efecte contrari, és a dir, mobilitzar un electorat que començava a donar símptomes d'esgotament. De la mateixa manera, està per veure el que succeiria en cas que les forces independentistes quedessin per sota dels 68 diputats: una hipotètica investidura del ministre-candidat Illa requeriria els suports tant de VOX, C’s i PP (que ja han corregut a oferir-los “gratis”), com d’ECP. Res és descartable ja en l'escenari català, però una operació d'aquest estil tindria les potes molt curtes, probablement més curtes que la Lehendakaritza del socialista Patxi López (aconseguida després d'una altra operació d'Estat, que en aquest cas va suposar la il·legalització de Batasuna).

I és que no es pot oblidar que el PSOE és el que és: sens dubte, el partit més funcional al règim del ‘78. Pretendre articular un projecte transformador des de la subordinació al PSOE (o en aquest cas al PSC, cada vegada més indistingible) és un plantejament que des de l'esquerra que es reclama hereva del 15-M només pot respondre a la ingenuïtat (en el cas de les bases) o a la falta d'honestedat i al cinisme (en el cas de les cúpules). I pretendre, a més, sumar a ERC a aquesta subordinació és no haver entès res de com ha canviat Catalunya en els últims deu anys.

A Catalunya, avui, no es pot construir un projecte polític d'esquerres que interpel·li a majories socials sense un paper central del sobiranisme. El procés independentista català és també una expressió de la lluita de classes i és un greu error qualificar-lo com a maniobra de la “burgesia catalana”. En rigor, la burgesia radicada a Catalunya mai ha estat independentista, com mostren les repetides declaracions de Foment o el Cercle d’Economia al llarg d'aquests anys (encara que no és objecte d'aquest article aprofundir en aquest tema que mereixeria, sens dubte, llarga discussió). En efecte, que un projecte d'esquerres només podria interpel·lar a majories socials des del sobiranisme va ser una de les tesis fundacionals sobre les quals es van construir els Comuns a Catalunya (tesi abandonada per la direcció actual si atenem els seus fets i no a les seves paraules).

Insisteixo, no es pot construir un projecte polític de majories des de l'esquerra sense el sobiranisme, que és sense cap dubte l'espai polític més mobilitzat i amb potencial transformador a Catalunya, i més en un moment de reflux de la mobilització social. I construir aquesta majoria política d'esquerres és imprescindible. Catalunya afronta enormes reptes: una crisi econòmica i social, que la pandèmia no ha fet més que accelerar, i una situació d'excepcionalitat democràtica en un xoc amb l'Estat que es troba en un atzucac per totes dues parts. Donades les circumstàncies, s'antulla molt difícil que l'escenari resultant de les pròximes eleccions al Parlament (siguin al febrer o al maig), pugui suposar un canvi significatiu.

M'atreveixo a afirmar que ara mateix es donen condicions objectives per a articular un gran front democràtic i social que pugui liderar una sortida per l'esquerra a les múltiples crisis que vivim. Aquesta proposta de front democràtic i social no ha d'entendre's com un nou partit (fruit de la unió de diferents forces polítiques) o com una mera coalició electoral. Parlo d'un front que pugui tenir una expressió electoral concreta en un moment de gran excepcionalitat com és l'actual, però que vagi molt més enllà, articulat entorn de la defensa dels drets socials, l'amnistia de totes les persones represaliades i la consecució efectiva del dret a l'autodeterminació.

En el debat obert a Catalunya respecte a com sumar, com construir eines més útils per a la classe treballadora des del sobiranisme d'esquerres, ha aparegut la idea del “Bildu Català”. Crec que és una idea que té força comunicativa, que pot expressar moltes coses, si bé no s'ha d'entendre de manera literal, perquè no són situacions extrapolables i la simplificació no ajuda en un escenari tan complex.

EH Bildu és una realitat fruit d'un context polític molt determinat. És un subjecte polític ben definit i assentat que ha sabut preservar la identitat pròpia dels diferents components que li van donar vida i que s'ha anat construint al llarg d'un llarg procés de maduració. Tot això és singular i no es correspon amb la realitat catalana, però podem (i devem) extreure valuoses lliçons sobre Bildu que sí que serveixen en la construcció d'un front democràtic i social a Catalunya.

EH Bildu és, sens dubte, la força política que més intel·ligentment està interpretant el moment polític en l'Estat. Ha sabut trobar el seu paper en la política institucional espanyola, utilitzant la seva força per a incidir i condicionar l'escenari, sense fer-lo contradictori o contraposat al seu projecte polític d'independència per a Euskal Herria. Ha estat capaç de mostrar-se com l'esquerra útil també per a aquelles persones que, no sent independentistes o sobiranistes, han vist en EH Bildu una proposta de país que interpel·la al conjunt de l'esquerra basca.

Les diferents forces del sobiranisme d'esquerres a Catalunya haurem de dibuixar el nostre propi camí i no serà senzill perquè, com deia abans, es donen condicions objectives per a escometre aquesta tasca, però, desgraciadament, no es donen les condicions subjectives. En un moment de tancament de cicle, és lògic que els diferents subjectes polítics es repleguin, busquin consolidar i protegir el seu espai i actuïn de manera conservadora.

ERC té un paper central en l'articulació d'aquest front, però abans ha de culminar la seva batalla per l'hegemonia del procés independentista contra el món postconvergent. En algun moment, ERC haurà de decidir si segueix els passos del Scottish National Party (que exerceix una forta influència en els republicans, així com també en EH Bildu), és a dir acumular forces i legitimitat sobre la base d'un govern més pròxim, més eficient i més social que la metròpolis, i interpel·lar a l'electorat històricament d'esquerres encara que no independentista, però que troba en aquesta proposta la més útil per a la classe treballadora.

D'altra banda, la CUP es troba en un debat intern complex, com demostra la reunió del seu consell polític del passat dissabte. La necessitat d'obertura, de suma, és difícil de conjugar amb una concepció de la mateixa CUP com a eix central de qualsevol proposta de confluència, i més encara si aquesta se circumscriu exclusivament en termes d'independència dels "països catalans".

Així, malgrat que no es donen ara com ara condicions subjectives, més aviat que tard, l'estancament de la situació i les múltiples crisis portaran el debat sobre el front democràtic i social a primer terme.

Només hi ha dues sortides possibles a la crisi de règim de l'Estat espanyol. Una és en clau conservadora, de centralització, de retallades de drets i llibertats. I perquè hi hagi una sortida progressista, aquesta ha de ser republicana; de Repúbliques, en plural. Per a la superació progressista de la crisi de règim és imprescindible un moment constituent en el qual els diferents pobles de l'Estat realitzin els seus propis processos d'autodeterminació i decideixin, després, com es relacionen entre ells, en un horitzó confederal.

Aquest és l'horitzó per a mi, una República Catalana lliurement (con)federada amb la resta de pobles de l'Estat. Per descomptat, no és el projecte de la majoria de sobiranistes avui a Catalunya. Però això no ens impedeix sumar esforços amb l'objectiu compartit d'acabar amb el règim del ‘78 i avançar en la conquesta de drets per a la classe treballadora catalana, inclòs per descomptat el dret a l'autodeterminació. Una autodeterminació que trigarem a poder fer efectiva (bandegem les jugades mestres i les falses promeses de victòries ràpides i senzilles) i que només serà possible mitjançant un referèndum efectiu impulsat per actors polítics molt diversos, que puguin defensar posicions diferents. L'esquerra estatal haurà d'entendre-ho al més aviat possible i contribuir de manera activa al fet que així sigui, si vol algun dia liderar un projecte transformador per al conjunt de l'Estat.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Comunicat sobre les eleccions del 14F

12 de febrer

Comitè Executiu de Comunistes de Catalunya

El proper diumenge la ciutadania de Catalunya està cridada a votar en unes eleccions atípiques. En primer lloc, perquè són conseqüència de l’ofensiva repressiva, amb l’episodi de la inhabilitació del President per penjar una pancarta, i perquè tot i que existia un acord entre la gran majoria de partits per ajornar-les, els tribunals van decidir que s’havien de celebrar, sense tenir present els perills per a la salut pública que pot representar la mobilització de milions de persones per votar. Tot i la tasca per garantir la seguretat en els col·legis electorals, i tot i que s’han batut rècords històrics de sol·licituds de vot per correu, el més adequat seria restringir al màxim la mobilitat i la interacció social de la ciutadania, per tal de limitar la propagació del virus.

A partir dels esdeveniments que s’han produït, i de l’evolució de la campanya, avui es pot afirmar que existeix una operació política i mediàtica per derrotar al sobiranisme per tots els mitjans, i que de triomfar, seria una derrota per a tots aquells i aquelles que lluitem per acabar amb el règim del ‘78. Una maniobra qeu busca situar al PSC en la presidència de la Generalitat, emulant un govern de coalició com el de l’Estat, amb els suports dels partits que s’autodenominen constitucionalistes, incloent un partit feixista com VOX. 

Fins el moment, el candidat del PSC no ha fet cap afirmació que faci pensar que no acceptaria els vots feixistes. De la mateixa manera, han criticat obertament les accions del moviment antifeixista contra la campanya de l’odi de l’extrema dreta. El perill d’una aliança d’aquest tipus va molt més enllà de qui governi. El perill és que es normalitzi una força feixista com a una opció política vàlida. L’amenaça feixista és real, i l’antídot és l’aïllament i el combat constant a la seva presència als mitjans de comunicació i als carrers. 

Avui és més necessari que mai bastir un front ampli que sumi tot el sobiranisme d’esquerres, des de l’independentisme fins al federalisme conseqüent que defensa el dret a l’autodeterminació, per construir una República Catalana socialment justa, radicalment democràtica, feminista, ecologista, antiracista, solidària i lliure de corrupció. 

Malauradament, encara ens trobem lluny d’assolir aquest front. Ens trobem en un moment de final de cicle, d’esgotament, de replegament sobre les pròpies posicions. Per aquest motiu,  Comunistes de Catalunya hem decidit no participar en cap candidatura en aquestes eleccions. Tot i això, seguirem treballant en aquest camí, teixint aliances amb l’objectiu de construir majories socials prou àmplies per donar resposta a les múltiples crisi que viu el país, i fer front al perill real del feixisme.

Comunistes de Catalunya, conscients de la gravetat de la situació, fa una crida al poble treballador català a votar de forma massiva per les candidatures que defensen el sobiranisme d’esquerres,  per derrotar l’operació d’Estat i anular qualsevol possibilitat d’incidència del feixisme en la política catalana. El país ha d’obrir una nova etapa en la lluita pels drets socials i nacionals, i això passa per un govern de la Generalitat liderat pel sobiranisme progressista.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Eleccions a l'Equador

12 de febrer
Alba Blanco

El diumenge 7 de febrer s'ha dut a terme la primera volta de les eleccions Presidencials, per l'Assamblea Nacional i pel Parlament Andí, a l' Equador. També a la regió de Cuenca s'ha realitzat un referèndum sobre la prohibició de la mineria a zones properes a conques hídriques.

Ara per ara, dijous al matí encara no estan clars els resultats a les presidencials i qui s'enfrontarà a Aráuz a la segona volta el pròxim 11 d'abril.

Antecedents

Fem una mica de memòria. L'any 2006 Rafael Correa va ser escollit president de l'Equador després de 10 anys d'inestabilitat política i econòmica al país. El 1999 s'havia declarat la fallida del sistema financer que va comportar la dolarització del país i la pèrdua de la moneda nacional l'any 2000.

L'any 2006 Correa guanya les eleccions apostant per un rol actiu de l'estat en matèria econòmica (podríem parlar de polítiques keynesianes clàssiques basades en la despesa i la inversió estatal)  i amb l'oposició a la signatura del TLC amb els EUA.

Durant els deu anys (2007-2017) que va governar la Revolución Ciudadana les principals fites van ser la reducció en més de 13 punts de la pobresa (del 36,7% el 2007 al 23,3% el 2015) i 8 punts la pobresa extrema (de 16,5% el 2007 al 8,5% el 2015). L'augment del salari promitg, reduint l'índex de Gini en 6 punts, la diferència entre el que cobra la decil·la més rica respecte la més pobra.

L'educació bàsica va augmentar al 96%, incrementant les matrícules de la població més pobra en 6 punts. Es va invertir el 2% del PIB en educació superior, multiplicant el sistema de beques exponencialment i la construcció de noves universitats.

En aquests deu anys, malgrat la crisi mundial, el PIB va créixer en 3,9 punts, 1 punt per sobre de la mitjana llatinoamericana, alhora que es va aconseguir frenar l'evasió d'impostos, triplicant els ingressos de l'estat per aquesta via.

Destaca també l'adopció constitucional del Buen Vivir o Sumak Kawsay, que marca sis fites per la plena satisfacció de les necessitats dels equatorians: equitat, desenvolupament integral, revolució cultural, revolució urbana, revolució agrària i revolució del coneixement.

Després de 10 anys al poder, a les eleccions presidencials de 2017 el que fou vicepresident de Correa, Lenin Moreno, guanya les Presidencials com a successor del Correisme. En els primers dos anys, va fer un viratge radical en les seves postures i programes, renunciant completament a l'herència de la revolució ciutadana, alineant-se amb les polítiques dels Estats Units. Va apostar per la privatització de sectors estratègics, va condonar el deute a les persones més riques del país i tot un paquet de mesures neoliberals que han dut a l'Equador a una greu crisi econòmica amb el consegüent augment de l'atur i la pobresa.

En l'actualitat el President de l'Equador té una popularitat del 3%, fruit també de la nefasta gestió de la crisi sanitària. En termes proporcionals Equador es troba entre els deu països del món amb més mortalitat  per COVID (https://www.bbc.com/mundo/noticias-54358383), el tercer de l'Amèrica Llatina i el Carib.
 

El procés electoral


El vot a l'Equador és obligatori per les persones majors de 18 anys i facultatiu entre els 16 i els 18, tant pels que resideixen al país com pels que ho fan a l'exterior. 12.688.911 d'Equatorians estaven cridats a votar al país i 410.239 a l'exterior.

A un any dels comicis, l'Assemblea Legislativa va decidir canviar els regles del joc (la voluntat era restar parlamentaris a les regions de vot correista), així el 2019 es va canviar el Código de la Democracia passant del  mètode D'Hondt a Webster. També es va prohibir la votació entre llistes, malgrat que segueixen sent llistes obertes s'estableix l'obligatorietat de votar la llista en planxa, això ha comportat molta confusió i més del 10% dels vots han estat nuls. S'estableix també la paritat de gènere per encapçalar les llistes, establint que el 2025 les llistes hauran de ser encapçalades en un 50% per dones i en un 25% per joves.

El procés electoral s'ha desenvolupat amb constants irregularitats, més enllà de les provocades per la crisi pandèmica (llargues cues als recintes, informacions contradictòries -obligatorietat de fer-se una PCR i després negació del mateix-, etc.).

La Constitució equatoriana preveu que l'organisme electoral (Función Electoral, formada pel Consejo Nacional Electoral i el TCE) es constitueixi com a poder de l'Estat. Les decisions del CNE per aquestes eleccions han estat més que polèmiques. El 2018 el CNE amb múltiples excuses, però amb un rerefons de persecució política, impedeix la inscripció al registre d'organitzacions polítiques a la força Revolución Ciudadana. Posteriorment al Movimiento MANA, també al Movimiento Revolución Alfarista i finalment a la Fuerza Compromismo per les eleccions seccionals del 2019, totes hereves del correisme.

D'altra banda està el TCE (Tribunal Contencios Electoral), durant tot el procés electoral han existit múltiples contradiccions entre ambdós òrgans (TCE i CNE), generant inseguretat jurídica. Les autoritats electorals han estat sota amenaça de destitució durant tot el procés, fet que qüestiona continuadament les seves decisions. El TCE, en mig del procés electoral, va intentar destituir tres dels membres del CNE, finalment no va ser possible atès que el procés electoral estava en marxa.  Exemple  de les contradiccions és que el novembre del 2020 va ser impugnada l'existència de l'aliança Fuerza Compromiso Social per part del CNE, argumentat que no va ser inscrita amb el suficient temps, aquesta decisió va ser rebatuda el novembre pel TCE.

Després de totes múltiples dificultats per la inscripció, finalment la Fuerza Compormiso Social va presentar la candidatura Unión por la Esperanza (UNES) a les presidencials, mitjançant el partit ja preexistent Centro Democrático. UNES va aconseguir registrar-se amb Aráuz com a president i Correa com a vicepresident, però amb l'aplicació del lawfair la justícia equatoriana inhabilita a Correa per participar als comicis presidencials. Finalment es presenten el binomi Aráuz i Rabascall.

El 12 de gener el CNE va suspendre l'anunci de la campanya electoral del binomi Arauz-Rabascall perquè hi apareixia la veu de Rafael Correa, rere la sentència a l'expresident que li suspèn els seus drets polítics per 25 anys. Aquesta decisió ha estat qualificada d’inconstitucional i il·legal per múltiples experts, atès que els drets civils i el dret humà a la llibertat d'expressió li han estat conculcats a Correa, ja que el suport a una candidatura no pot ser prohibit, i per tant esdevé censura.

El dia següent, el 13 de gener, el CNE anuncia que hi ha hagut un error en la impressió de més de 6 milions de paperetes presidencials (amb un valor de més de mig milió de dólars), amb un logo equivocat. Paperetes que haurien d'haver estat destruïdes però que no va ser així, augmentant la inseguretat i les irregularitats del procés electoral.  

Recordem l'obligatorietat de votar del poble equatorià i les més de 400.000 persones que voten a l'exterior, percentatge que pot fer variar fins un 2% el resultat final en les votacions. Més enllà de la impossibilitat d'exercir el dret a vot a 4 països (Panamà i Perú, per la quarantena fruit de la pandèmia, Veneçuela perquè no es poden assignar recursos i Nicaragua) les eleccions a l'exterior  no han estat exemptes de polèmiques electorals. Dos dies abans de les votacions, el CNE emet una resolució anunciant que si els consultats volen, per raons de la COVID, poden enviar els vots pel recompte a Quito. Aquesta resolució aixeca gran recel entre la població migrada, atès que pot ser objecte de frau electoral, de desaparició de paperetes i d'alteració del resultat electoral. A això se li uneix el fet de que per exemple a l'estat espanyol en el cas d'UNES només s'acrediten dos interventors, i en el cas d'AMIGO 1, dels 80 que s'en sol·liciten.

Amb un gran caos organitzatiu per part del CNE amb relació a les missions d'observació internacional, s'arriba al dia de les votacions, on aquestes transcorren sense gaires incidències, més enllà del retard en l'obertura de les meses electorals a causa de la falta de titulars que han de ser substituïts per suplents, pel retard en el material de les votacions pel Parlament Andí i per les llargues cues de votacions.

Els resultats


Els primers resultats electorals, donen la candidatura d'Aráuz i Rabascall com a primera força, però amb un percentatge menor a l'esperat. Alguns sectors del correisme esperaven una victorià en primera volta, i sinó arribar al menys al 36%. El percentatge ha estat del 32%.

El segon lloc encara a hores d'ara no està confirmat. De diumenge fins dijous Yacu Pérez el candidat de Pachakutik anava en segon lloc amb el 19,87% i Lasso en tercer lloc amb el 19,60%. Aquesta tendència sembla que es reverteix el matí de dijous passant Lasso a segon lloc amb el 19,68 vs 19,59% de Pérez. La sorpresa dels comicis la dona el candidat Javier Hervas que del 2% d'intenció de vot al principi de la campanya va passar al 16% de vots en 3 setmanes, gràcies a l'ús de les xarxes, principalment Tik Tok. És un vot molt jove, a un candidat que ha anunciat que tots (en referència a Lasso, Pérez i ell) s'han d'unir contra l'esquerra radical. Destaca també el baixíssim 0.82% que va obtenir l'oficialisme, el candidat de Lenin Moreno, el seu ministre de cultura Juan Fernando Velasco.

Pel que fa a Yacu Pérez, el seu aspecte indigenista no ens pot enganyar. La CONAIE (Confederació Nacional d'Indigenes d'Ecuador) té grans diferències amb el seu braç electoral Pachakutik. Pérez representa el sector més conservador dins aquest moviment. Amb una presència molt enraigada a la zona andina però escassa a la costa, Yacu té una projecció postmodernista de la seva figura: fa servir Tik Tok, fa yoga, toca el saxo i té un discurs modern que apel·la a les classes mitjanes. Les contradiccions són notables, s'ha canviat el nom de Carlos a Yaku per indigenitzar-lo, i malgrat que apareix com el gran defensor de l'aigua i en contra de les empreses extractives, abans de ser governador va ser advocat d'aquestes mateixes mineres. Yaku, amb moltes diferències s'assimila a la figura de Lenin, sembla progressista però és el gran aliat de les polítiques neoliberals dels Estats Units a la regió. A hores d'ara que sembla que Guillermo Lasso passa a segona volta, Pérez ha cridat a sortir al carrer per defensar que no els robin les eleccions. Caldrà veure com resol el CNE l'escassa diferència per la segona volta i si Pachakutik s'aliarà amb Lasso.

Queden doncs molts dubtes oberts sobre què passarà a la segona volta.  Lasso és un banquer amb falta de carisma i ha perdut en tres ocasions contra Correa, alhora ha estat el gran soci de Moreno en aquesta darrera legislatura fet que li pot passar factura a la segona volta. Això si, no es pot desestimar el poder de les oligarquies i el gran poder econòmic, mediàtic i judicial que ostenta.

Així doncs la segona volta se celebrarà l'11 d'abril, coincidint amb eleccions a Perú i amb el plebiscit a Xile. Queda pendent saber si l'anticorreisme pesarà més que el projecte de país, o l'Equador votarà per seguir amb el socialisme del segle XXI.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Marxisme ecològic a tots els nivells

12 de febrer

Andrés Black

Les crisis climàtiques i ecològiques fan necessari i urgent que el marxisme ecològic, a més de les crítiques clàssiques del capitalisme, analitzi també les relacions i contradiccions entre el capitalisme i la naturalesa. Una de les idees clau que ha aportat és el concepte de «bretxa metabòlica», en la qual un sistema econòmic no pot, a llarg termini, extreure d'un ecosistema més d'uns determinats límits, condició que el capitalisme globalitzat ha superat amb escreix. La resolució d'aquesta contradicció metabòlica segurament requerirà un decreixement en la quantitat total de recursos materials i energètics consumits a nivell global. Això implica una transformació profunda en el model energètic i productiu, l'organització de la societat, els transports, i la relació urbana/rural (vegeu l’article d’Oriol Arcas a la Realitat). El requisit d'acumulació del capitalisme no pot contemplar una economia estàtica o decreixentista, per la qual cosa, a llarg termini, no existeix solució capitalista a la bretxa metabòlica.

Les propostes més amables de Green New Deal (GND) busquen reinventar el capitalisme perquè sigui més ecològic i just. Si bé el GND pot oferir reformes social-demòcrates positives que busquen repartir de manera més equitativa la riquesa generada, no busquen revertir les relacions fonamentals de producció i acumulació capitalista, per la qual cosa són incapaces de sanejar la bretxa metabòlica. Més aviat, molts capitalistes veuen en el GND una gran oportunitat de baix risc, ja que està garantit amb diners públics, per a resoldre contradiccions en el capitalisme actual: la falta d'inversions rendibles en un món de “quantitative easing” i tipus d'interès baixíssims, i la falta de demanda en una població cada vegada més precaritzada econòmicament. Aquests problemes no volen dir que hem de rebutjar el GND, ja que és un camp de batalla polític que pot ser útil per a avançar cap a una transformació ecosocialistes més profunda.

L'ecosocialisme recolzat en una anàlisi marxista cerca una transformació de la societat per a resoldre les contradiccions del capitalisme: l'alienació que existeix entre els éssers humans, la nostra labor i la naturalesa, la dominació del valor de canvi al valor d'ús, i per descomptat, la bretxa metabòlica. Un projecte de tal magnitud requereix una planificació democràtica de l'economia.

Planificació democràtica 

La planificació democràtica, fins i tot dins del decreixement, requerirà un cert grau de “reindustrialització” per a recuperar sobirania econòmica i assegurar condicions materials adequades en la població. Un dels components claus serà recuperar sobirania alimentària basada en un sistema agricultor i ramader que sigui metabòlicament sostenible i respectuós amb el medi ambient. A més, caldrà reforçar la indústria i serveis de cures, com són la sanitat, les residències, farmacèutics i material sanitari, l'educació i la cura menors i majors.

Si bé una “reindustrialització” ecosocialista buscarà socialitzar i democratitzar els mitjans i relacions de producció, la forma que ha de prendre aquesta socialització en temps de crisi climàtica i ecològica és un debat obert. No obstant això, la crisi de la COVID ens indica que serà necessari tant una planificació central impulsada per l'estat com un impuls a xarxes d'autoorganització, ajuda mútua i cooperació a nivell local. Països com la Xina, Vietnam i Cuba van utilitzar models d'aquest estil, coordinant una mobilització massiva de recursos i personal sanitari a nivell estatal, combinada amb xarxes a nivell local que van garantir necessitats bàsiques com l'alimentació i la cura de les persones grans i nens durant els pitjors moments de la quarantena (Prashad). El resultat ha estat que aquests països han aconseguit sortir molt millor parats de la crisi de la COVID que els països occidentals on predomina una cultura individualista, en la qual l'acumulació capitalista té prioritat sobre el benestar social (Busqueta).

La síntesi de poder polític a nivell institucional i popular serà necessària per a construir l'ecosocialisme. A aquest efecte, el partit comunista ha d'aportar una perspectiva ecosocialista tant a la lluita de la classe treballadora que ha estat la força motriu del socialisme tradicional, com en els moviments socials del feminisme, ecologisme, habitatge i antifeixisme. Una pregunta central serà com resoldre les contradiccions entre treballadors, la supervivència dels quals dins del capitalisme depèn d'una acumulació contínua que agreuja i accelera les crisis climàtiques i ecològiques. Una possible solució passa per oferir organització política que produeixi beneficis materials en la població, i vagi més enllà de les peticions individualistes a consumir millor (reciclar, utilitzar el transport públic, menjar menys carn, etc.) que ha caracteritzat els moviments ecologistes (Heron i Dean). Segons D’Allisa i Kallis, una transformació ecosocialista basada en el decreixement requereix organització i lluita popular entorn de valors i objectius que produeixin beneficis reals, no abstractes, per a generar una nova sèrie de “sentits comuns” a nivell cultural. Aquests moviments no poden conformar-se a crear comunitats ecosocialistes aïllades, centrades en un decreixement horitzontal, sinó que han de lluitar també per obtenir poder en les institucions polítiques i la societat civil (D’Allisa i Kallis). En aquests temps de crisi climàtica i ecològica, els marxistes ecològics han de teixir aliances que permetin construir poder polític a tots els nivells i impulsar la transició cap a l'ecosocialisme.


Bibliografia

O. Arcas, A. Piqué i J.M. Raventós Rico. “Marxisme, ecologisme i planificació democràtica”. Realitat
V. Prashad. “CoronaShock and Socialism”. triContinental. https://www.thetricontinental.org/studies-3-coronashock-and-socialism/
J. Busqueta. “Cal plantejar obertament la idea de la planificació”
K. Heron, J. Dean. “Revolution or Mesquí”. E-flux. https://www.eflux.com/journal/110/335242/revolution-or-ruin/
G. D’Allisa and G. Kallis. “Degrowh and the state“. Ecological Economics 169 (2020) 106486.

Etiquetes de comentaris: ,

+

Més articles




edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre