realitat*

Articles de la realitat*

Arxiu de notícies

Cap a un front democràtic, social i republicà

31 de gener
El règim del ‘78 està a punt de superar la seva crisi més profunda. Evitar la recomposició i seguir treballant per una alternativa rupturista ha de ser l’objectiu de l’esquerra sobiranista a Catalunya. Què ha passat en els darrers anys i com teixim una nova estratègia republicana rupturista i unitària? Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Anàlisi del programa de govern PSOE-UP

10 de gener
La investidura de Pedro Sánchez, basada en un acord de govern entre PSOE i Unidas Podemos i en l'abstenció d'esquerres com Sobiranistes, ERC o EH Bildu, posa sobre la taula el primer govern de coalició en l'àmbit estatal des de la Segona República i, també des de l'època republicana, el primer executiu amb formacions de l'esquerra transformadora. Les marxistes som conscients de les evidents limitacions d'un govern amb la socialdemocràcia, en el si d'una democràcia burgesa enquadrada en la Unió Europea i marcat per un règim del 78 en recomposició. Per això és tan important analitzar quines mesures programàtiques es pretén tirar endavant des d'aquest executiu i detectar-ne els punts forts, per a empènyer des del carrer perquè es portin a terme, i veure quins punts febles presenten, per a combatre'ls. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

El treball (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
Allò que és relatiu al treball és un dels principals aspectes sobre els quals s'ha de notar la mà d'un govern de progrés i d'un Congreso que, en teoria, té una majoria política d'esquerres. Aquestes majories han de permetre revertir la nefasta política en matèria laboral que s'ha fet en el conjunt de l'estat els darrers 10 anys. Unes polítiques laborals que han ajudat a augmentar de manera important les desigualtats, han cronificat la pobresa laboral a Catalunya i Espanya i s'han usat per atacar de manera frontal al sindicalisme i la negociació col·lectiva, trencant totalment els equilibris aconseguits durant dècades per les lluites del moviment obrer. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Economia i fiscalitat (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
La part econòmica de l'acord de govern entre PSOE i Unidos Podemos comprèn bàsicament tres apartats: el primer, sobre la consolidació del creixement i la creació d'ocupació de qualitat; el quart, sobre indústria, PIMES, treball autònom i sector primari; i el desè, sobre fiscalitat i equilibri pressupostari. Les polítiques laborals (que ocupen la major part de l'apartat primer) i les socials (capítol segon) no formen part d'aquesta breu anàlisi de les polítiques econòmiques. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Radicalitat democràtica i drets civils (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
El 7 de gener de 2020 s'ha assolit una fita descrita com a insòlita: Espanya viu per primera vegada a la seva història democràtica recent un govern de coalició. Compleix ja sobre el paper, però, les expectatives generades? L'objectiu d'aquest article, en el marc del monogràfic sobre el programa de govern, és clar: fer una anàlisi rigorosa i sintètica de l'acord en relació amb la radicalitat democràtica, la transparència, la justícia i els drets civils. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Les pensions (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
Les últimes reformes dutes a terme pel Partit Popular i el PSOE han perjudicat de manera greu els interessos del col·lectiu de pensionistes i jubilats/as presents i futurs, ja que la llei de 2011 de Zapatero elevà l'edat de jubilació de 65 a 67 anys de manera progressiva, tot augmentant de 15 a 25 anys la base de càlcul de la pensió. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

La salut (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
En general, cal fer una valoració positiva de les propostes que s'inclouen en aquest acord programàtic a nivell de sanitat, malgrat que en aquest àmbit les comunitats autònomes tenen molt pes en la gestió i concreció del model. Anem a pams, tot seguit es detallen els aspectes més destacats de l’acord en matèria de sanitat, ja sigui pel seu interès, mancances o deficiències. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

L'educació (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
L'acord programàtic de govern signat per PSOE i Unidas Podemos els darrers dies contempla, amb alguna llum i força ombres, algunes propostes en matèria d'educació que cal desbrossar per a veure-hi més clar. És per aquest motiu que és oportú fer una lectura crítica en matèria educativa del citat acord, ja que es tracta, en definitiva, del document marc que haurà de guiar l'acció governamental de la legislatura vinent de la coalició progressista. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Política internacional (en el programa de govern PSOE-UP)

10 de gener
L'acord de govern arribat entre PSOE i Unidas Podemos, el qual serà el marc sobre el qual s'orientaran les polítiques d'Espanya en la legislatura vinent, ha generat moltes reaccions des d'il·lusió, passant per l'escepticisme, fins al rebuig radicalment frontal de les tres dretes del "trifachito", així com de les diferents forces i veus reaccionàries del país. El propòsit d'aquest article consisteix a fer una breu anàlisi de la política internacional i exterior d'aquest anomenat acord. Analitzant-ne els punts forts, com les principals mancances que, des de la nostra opinió, presenta el document. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Més articles




edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre