realitat*

Articles de la realitat*

Arxiu de notícies

La política catalana, entre l'ètica de Sòcrates i la República de Plató

30 de gener
Deia Sòcrates que una filosofia que no canvia la vida quotidiana de les persones no mereix ser considerada filosofia. La filosofia era útil per a Sòcrates només si conduïa a l'ètica i, per això, rebutjava les especulacions metafísiques dels sofistes. Una cosa similar passa amb la política en els temps actuals, que no mereix el nom de política com a govern de l'Estat, ja que sembla haver perdut qualsevol efecte sobre la realitat, com si habités encapsulada en un món paral·lel, sense arribar a afectar mai la vida material de la gent. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Reflexions en violeta a partir del roig

25 de gener
Jo que no sóc ni historiadora, ni politòloga, ni sociòloga... m'he trobat per motius diversos fent xerrades sobre les Dones a la Revolució Russa, amb motiu del centenari d'aquesta Revolució. Els llocs, els espais i les motivacions de les xerrades han estat diversos. Per preparar-les he llegit molt sobre el tema, he après moltíssim i m'he adonat del que em queda per aprendre. El primer que em vaig preguntar, com a mestra que he estat durant 40 anys, va ser quin objectiu em plantejava. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

10 evidències actuals de l'amenaça climatològica

24 de gener
Recentment, en un article anterior reflexionàvem sobre les evidències històriques de l'amenaça climatològica per la humanitat. En aquest article farem un repàs a un seguit d'inquietants fenòmens que estan succeint actualment i que evidencien el canvi climatològic que està experimentant el planeta que habitem.

1- Neu al Sahara

Per tercer any consecutiu, la neu ha cobert insòlitament les dunes del desert del Sàhara. L'inaudit espectacle s'ha pogut veure amb especial intensitat al nord-oest d'Algèria.

https://actualidad.rt.com/actualidad/259402-frio-argelia-nieve-desierto-sahara

2- Ratpenats que es couen vius per la calor a Austràlia

Més de 4 centenars d'un tipus de ratpenat australià han estat trobats morts als arbres. Els animals van morir massivament en una onada de calor durant la qual la temperatura de l'aire va augmentar per damunt dels 44 graus.

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/australian-heat-wave-flying-fox-deaths-koala-spd/

3- Animals congelats als EUA

Mentre el president Trump i els seus seguidors segueixen posant en dubte la transformació del clima terrestre, diversos incidents de congelació sobtada d'animals han estat registrats als EUA en les darreres setmanes. Una onada de fred glacial va provocar la congelació de taurons als oceans. A Florida, les iguanes congelades queien dels arbres. A Carolina del Nord, caimans atrapats en el gel van quedar-se congelats durant algunes hores.



https://actualidad.rt.com/actualidad/258831-estados-unidos-esta-congelando-literalmente

https://actualidad.rt.com/viral/259549-sorprendente-video-caimanes-incrustados-hielo-vivos

4- Illes de l'Oceà Pacífic que queden submergides

L'augment del nivell del mar ha provocat que fins a 8 illes de l'Oceà Pacífic hagin quedat submergides i amenaça amb submergir-ne moltes més durant els mesos vinents.

https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/09/09/new-study-finds-8-islands-swallowed-by-rising-sea-level/#31f16ea95283

5- L'escassetat de cacau amenaça la indústria de la xocolata

Les dificultats de la planta del cacau per adaptar-se als canvis climatològics i a l'ascens de les temperatures estan fent minvar seriosament la seva producció. La situació és tan preocupant que un recent estudi considera la possible extinció d'aquesta planta cap al 2050 i manté amoïnada tota la indústria de la xocolata.

http://www.businessinsider.com/when-chocolate-extinct-2017-12?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds

6- Cau la producció de vi a tota Europa

La variació de les estacions, l'augment de temporades amb climes extrems, les gelades i les sequeres estan dent minvant la producció de vi a tota Europa i, en alguns casos, afectant a la seva qualitat. Es preveu que la producció vinícola d'enguany serà la més baixa dels darrers 50 anys.

7- El sec desert d'Atacama es cobreix de flors

Un fenomen de floració inusual s'ha registrat al desert d'Atacama, a Xile. El sorprenent fenomen ha estat atribuït a la variació del Niño i l'augment de les precipitacions en un territori que era considerat un dels deserts més secs del món.

https://www.nacion.com/el-mundo/conflictos/lluvias-de-flores-en-el-desierto-de-atacama/3F5A26VTRVDDRK3SCWFRAQJDAI/story/

8- El 99,8% de les tortugues marines verdes s'han tornat femelles

La immensa majoria de les tortugues verdes que habiten la gran barrera de coral australiana s'han tornat femelles. La població masculina de tortugues ha quedat reduïda de manera preocupant i, encara, inexplicable. Un estudi atribueix aquest fenomen al canvi climàtic.

http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(17)31539-7.pdf

9- Les cabres alpines minven

Segons un recent estudi, el canvi ambiental està fent minvar les dimensions de les cabres alpines que, segons un grup de biòlegs, estan variant els seus hàbits d'alimentació.

https://frontiersinzoology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12983-014-0069-6

10- La gran barrera de coral està profundament malmesa

La gran barrera de coral australiana està seriosament amenaçada pels importants canvis en la qualitat de l'aigua, per l'augment de les temperatures, per la pesca intensiva i pel trencament de l'ecosistema. Es calcula que en les darreres dècades s'ha reduït dos terços.

https://es.wikipedia.org/wiki/Amenazas_medioambientales_de_la_Gran_barrera_de_coral

PA

Etiquetes de comentaris:

+

La permanència dels EUA i l'OTAN a Síria és una amenaça per la pau

23 de gener
A mitjans de desembre de 2017, les forces armades russes van abandonar Síria, després d'haver acabat amb el terrorisme de l'Estat Islàmic i haver restablert el control sobirà de tot el territori per part del govern legítim sirià. Un mes més tard, els EUA i l'OTAN segueixen negant-se a retirar les seves tropes de Síria al·legant diferents pretextos insostenibles i posant en risc l'estabilitat de la fràgil pau a l'Orient Mitjà. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

Dialèctica I: origen, evolució, fonaments i principis

19 de gener
La dialèctica és un concepte filosòfic complex i transcendent amb un significat que ha anat evolucionant amb el temps. Iniciem amb aquest article una sèrie treballs divulgatius sobre aquest important concepte, sobre la seva evolució al llarg de la història i en defensa de la seva vigència com a model filosòfic, epistemològic i ontològic. Il·lustració: Dialèctica entre Plató i Sòcrates de l'escultor Luca della Robbia Més informació »

Etiquetes de comentaris: , , ,

+

JuntsXCatalunya, Ciutadans i l'atac neoliberal a les pensions

17 de gener
Un cop consolidada la primera fase de polítiques antisocials (reforma laboral, restriccions de drets fonamentals, protecció de la banca especulativa i retallades en serveis públics), el següent pas en l'agenda neoliberal és acabar amb el sistema públic de pensions. Si la primera fase la van impulsar el Partit Popular i Convergència i Unió, tot sembla indicar que la segona fase la impulsaran Ciutadans i JuntsXCatalunya. Més informació »

Etiquetes de comentaris:

+

El jove Karl Marx

11 de gener
En el naixement del capitalisme industrial afloren les seves contradiccions, les seves misèries i els seus enterramorts. Sorgeixen les primeres organitzacions obreres i revolucionàries, les primeres veus i els primers debats sobre l'alternativa a aquell món d'explotació, malalties i foscor. És justament en aquell moment quan apareixen com a figures emergents dos joves alemanys, Karl i Friedrich. És aquest el context sobre el qual es desenvolupa la trama d'El Jove Karl Marx, la pel·lícula dirigida per Raoul Peck i estrenada el 2017 a França.

La pel·lícula narra l'emergència dels joves Marx i Engels com a noves figures del món revolucionari, que trenquen amb l'hegemonia d'un republicanisme idealista, i fins i tot infantil, que encara viu enganxat a un món que ja no existeix -o que no ha existit mai-, un món en el qual els interessos de la burgesia i del proletariat convergeixen en favor d'aconseguir la felicitat universal.

La pel·lícula comença amb la clausura de Rheinische Zeitung, el diari editat per Marx i que representa una plataforma de crítica a l'absolutisme alemany. La censura, tot i donar-li veritables problemes econòmics, el portarà a conèixer els cercles socialistes i revolucionaris francesos, i començarà a elaborar la seva teoria econòmica i social, i a definir una cosmovisió que conformaria el que coneixem com a marxisme. Una visió del món molt ben transmesa durant tota la pel·lícula, basada en un materialisme amb vocació transformadora, que busca humanitzar la societat. És precisament aquesta visió, i l'admiració mútua pels seus respectius treballs, el que porta als joves Karl i Friedrich a establir una relació d'amistat i un fort vincle polític i ideològic, i a combatre conjuntament els postulats idealistes que predominaven aquell primer moviment obrer i socialista. Marx i Engels, doncs, combatien les tendències que no oferien cap alternativa real, que basaven la seva visió del món en abstraccions com la bondat o la fraternitat, o que prometien salvacions miraculoses. En aquest sentit, al llarg de la pel·lícula es mostren les polèmiques que portaran a l'escriptura de La Ideologia Alemanya, La Sagrada Família –sota el títol sarcàstic de Crítica de la Crítica Crítica- i Misèria de la Filosofia, on Marx i Engels arremeten contra hegelians, Bauer, Stirner, els proudhonians i altres corrents idealistes i de falsa redempció social.

Més enllà dels debats ideològics, El Jove Karl Marx narra les seves experiències vitals, les penúries viscudes, i sobretot les penúries viscudes per Jenny de Westfalia, la gran oblidada de la història del marxisme i que va tenir un paper fonamental en el desenvolupament inicial. La pel·lícula ho mostra, i també ho mostra amb Mary Burns, militant obrera i companya d'Engels. Serà Burns, precisament, qui faci el primer contacte amb la Lliga dels Justos, moment clau per a la definició del primer programa comunista. Jenny i Mary tenen, doncs, una veu pròpia i definitòria obviada fins ara pel mateix marxisme. Engels, per la seva banda, és el dandi il·lustrat que lluita amb la contradicció que li suposa gestionar les fàbriques familiars. El jove Friedrich odia aquesta tasca a la vega que pren partit directe pel proletariat i la seva causa, acull a Marx i inicien un fèrtil treball col·lectiu, compaginant sovint les borratxeres amb tempestes d'idees, entre partides i partides d'escacs.

El moment en què més dificultats viuen el més àlgid de la pel·lícula, el moment on el debat és més intens, i en el que es veu que la proposta perfilada en el Manifest del Partit Comunista no és tant l'obra d'un gran geni solitari, sinó una elaboració col·lectiva que sap compaginar una fina prosa amb una finalitat pràctica. El Jove Karl Marx és una bona pel·lícula que narra amb efectivitat no només les lluites ideològiques i teòriques des del respecte amb fermesa i vehemència –és excel·lent els casos dels enfrontaments amb Proudhon i amb Weitling, aquest darrer fill directe del radicalisme de la Revolució Francesa i de cert cristianisme socialista inspirat en les revoltes camperoles alemanyes i els anabaptistes de Jan Matthys-, sinó que ens mostra un vessant humà dels protagonistes molt reeixida.

Caldria ressaltar, per acabar, l'excel·lent ambientació històrica, que contribueix a realçar una més que recomanable pel·lícula, no només per militants del marxisme o iniciats, sinó per qualsevol persona amb inquietuds i interès pel bon cinema. És una incitació a recuperar el pensament científic en dies d'incerteses. Un pensament que ens ha de servir per treure'ns de sobre les fórmules màgiques, o les salvacions supremes, en un temps en el qual regnen les repúbliques imaginàries.

JR i TE

Etiquetes de comentaris: , ,

+

Bitcoin: potencial transformador d'una utopia ultraliberal (Criptomonedes 2)

09 de gener
Hi ha un fenomen recent que acapara titulars en el món de la tecnologia i de l'economia: les criptomonedes. Es tracta de monedes digitals, com el Bitcoin, que prometen un ús lliure dels diners sense el control de governs, bancs i empreses. En la primera part d'aquesta sèrie explicàvem els detalls de la tecnologia, així com les seves limitacions. En aquesta segona part, analitzarem les criptomonedes des d'un punt de vista econòmic i polític. Més informació »

Etiquetes de comentaris: , ,

+

Més articles




edita

Comunistes de Catalunya

Comunistes de Catalunya


Les coses són senceres allò que aparenten, i darrera d'elles... no hi ha res.

Jean-Paul Sartre