Arxiu de notícies
Anàlisi del Reial Decret 10/2020 en 5 punts.
31 de març
El fet nacional en el context europeu
31 de març
Per la renda bàsica de quarantena.
30 de març
Secrets de la Guerra Freda
30 de març
Cinc proposicions sobre Marx i el fet nacional
30 de març
Propera entrega del monogràfic "El fet nacional. Una mirada àmplia": El fet nacional amb perspectiva europeaMés informació »
Etiquetes de comentaris: La qüestió nacional, Marxisme
Lectura de confinament: què llegim aquests dies?
28 de març
Cròniques d’un país confinat: entrevista a una treballadora de supermercat
27 de març
El fet nacional i el comunisme català
27 de març
Propera entrega del monogràfic "El fet nacional. Una mira àmplia": Cinc proposicions sobre Marx i el fet nacionalMés informació »
Etiquetes de comentaris: La qüestió nacional, Sobirania
El fet nacional amb perspectiva llatinoamericana
26 de març
Següent entrega del monogràfic "El fet nacional. Una mirada àmplia": El fet nacional i el comunisme catalàMés informació »
Etiquetes de comentaris: Antiimperialisme, Fet nacional, La qüestió nacional, Marxisme, Sobirania
Pioneras
25 de març
En mans de qui tenim la nostra gent gran?
25 de març
El fet nacional i el feixisme
25 de març
Propera entrega del monogràfic "El fet nacional. Una mirada àmplia": El fet nacional a l'Amèrica LlatinaMés informació »
Etiquetes de comentaris: La qüestió nacional
El catalanisme abans del procés sobiranista
24 de març
Cròniques d’un país confinat: treballar des de casa
23 de març
Abans del coronavirus ja existia el teletreball. De fet, treballar des de casa era una pràctica que existia des de molt abans que es posés de moda parlar del “teletreball”. Va ser precisament el treball domèstic el germen de la primera indústria. Moltes són les incògnites sobre aquesta no tan nova modalitat de treball, que comporta l’externalització de costos per als empresaris tals com la connexió a internet, l’electricitat i l’espai on es desenvolupa l’activitat econòmica, etc. Les alarmes sonen des de fa temps en el món sindical pels perills que pot comportar, també, en quant a drets, descansos, etc.
Quan el COVID19 va començar a ser una emergència nacional, el govern va recomanar el teletreball per a que el personal evités els desplaçaments. En pocs dies, aquesta modalitat estava en boca de tothom. És cert que la majoria de treballs no es poden fer a distància, i que moltes empreses que ho podrien fer han decidit posar per sobre els seus beneficis a la salut de les persones. Tot i amb això, per conèixer la situació de molta gent en el nostre país confinat, hem preguntat a tres treballadors, de diferents empreses i diferents sectors, com va això del teletreball.
El primer que hem fet per saber com ho porten és, evidentment, preguntar per la seva situació personal, si poden separar la seva vida laboral de la personal. Si conviure en un mateix espai treball i família, treball i llar, és compatible. Segons ens explica en Miguel, ho fa a mitges. “Tinc els meus horaris definitis, però utilitzen totes els mitjans digitals per a coordinari la feina, inclòs Whatsapp i Telegram, i si no estàs en el teu horari ho has de silenciar”. “El primer dia, per exemple, ens van fer provar els equips en hores intempestives”, explica. En el cas del Jesús, afirma que no disposa d’un espai per treballar: “em veig obligat a fer-ho a la taula del menjador, sense cadira ergonòmica, sense mantenir la postura adequada, ni la distància adequada amb el monitor. També amb interrupcions i sense la possibilitat de concentrar-me”. Respecte els horaris, comenta, “a la meva empresa sempre han sigut molt poc estrictes. El que els importa és que la feina surti, i quan surt podem plegar hores abans, i si no surt, doncs s’amplia la jornada. Igualment, però, fitxem dins la plataforma d’intercanvi de missatges que té l’empresa”. En cas del Ricard, disposa “d’un espai apartat de la resta on poder treballar, on hi conviuen les funcions pròpies d’un estudi amb els estris d’estendre la roba”. Pel que fa els horaris “de moment estic podent mantenir els mateixos horaris de feina, pel que puc marcar bastant el temps de treball i el temps personal”.
Un altre aspecte clau és la conciliació familiar i la càrrega de feina. Per en Ricard “de moment no ha suposat massa problema, el nostre nano ja és gran i no necessita d'atenció permanent. Fins ara, només tenim problemes per la sobrecàrrega de la connexió a la xarxa”. Per en Jesús tampoc representa cap problema, “m’organitzo la meva jornada laboral per disposar de temps abans i durant per a que no hi hagi problemes de convivència”. El Miguel viu sol, així que la convivència ja és una qüestió personal d’ell mateix. En la càrrega de feina coincideixen que no han vist un increment, i que continua sent la mateixa de sempre. Només ha canviat el lloc des del que treballen.
Els recursos tècnics per al teletreball són clau. De si l’empresa els posa a disposició o no depèn que cada persona pugui complir amb les seves obligacions laborals correctament. El Miguel ens explica que a la seva empresa va fer que s’emportessin l’ordinador i tots els equips necessaris de l’empresa, però tot i això no li ha proporcionat la connexió a internet, i l’ha de pagar ell. En el cas del Jesús ens comenta que tenen un portàtil de l’empresa per norma, “sempre el portem a casa pel que pugui sorgir, però pel que fa a material com auriculars, connexió VPN, etc., ho van configurar una setmana abans de la declaració de l’estat d’alarma”. En Ricard també disposava d’un portàtil i una connexió VPN, així com una targeta per accedir a internet”. Tot i això es queixa que “la companyia telefònica de la targeta no té cobertura en aquest poble i he de tirar del wifi particular”.
Tot i treballar en empreses i sectors diferents, les seves realitats són força coincidents. Això no treu, però, que moltes empreses no estiguin posant els recursos a disposició de la plantilla per a que puguin treballar en bones condicions, o que fins i tot algunes empreses que podrien organitzar en poc temps el teletreball hagin decidit omplir de persones els seus centres. No són pocs els centres de treball que a dia d’avui estan plens de gent. No són una anècdota les intervencions policials per tancar llocs de treball que no compleixen les mesures de seguretat establertes per evitar el contagi. No són una anècdota, però tampoc la norma. Serà difícil convèncer a la gent que es quedi a casa molts més dies si ha d’anar, sí o sí, a la feina, fer servir el transport públic i, en definitiva, posar en risc la seva salut i la del seu entorn.
Ricard Ribera i Juanma Rodríguez.
Etiquetes de comentaris: Covid-19
Comunistes de Catalunya, un projecte nacional i de classe
23 de març
Amb aquest article iniciem el monogràfic "Fet nacional. Una mirada àmplia". En aquesta nova edició volem analitzar i convidar-vos a la reflexió sobre un fenomen global, des d'una perspectiva marxista i sobiranista. Cada dia, fins el 2 d'abril, publicarem un article. El proper serà El fet nacional abans del procés sobiranistaMés informació »
Etiquetes de comentaris: Estat Espanyol, La qüestió nacional, Partit, Realitat, Sobirania
Post-coronaviurs: un escenari internacional més multipolar?
23 de març
Des de la darrera crisis del capitalisme de 2008, i més especialment de l’eclosió del moviment dels indignats a Espanya i Catalunya, si una cosa hem après, és que és molt arriscat fer gaires previsions a futur dels escenaris polítics nacional i internacionals.Més informació »
Etiquetes de comentaris: Internacional
Així ha estat #21mProuRacisme online
22 de març
Etiquetes de comentaris: Nacional
Cròniques d'un país confinat: estudiar des de casa
22 de març
El coronavirus, una reflexió sobre les desgràcies del món?
22 de març
Etiquetes de comentaris: Covid-19, Internacional
Cròniques d'un país confinat: professores i professors a distància
20 de març
L'Atenció Primària, útil i necessària per a combatre el COVID-19
20 de març
Les classes i el coronavirus
20 de març
Editorial: Cassoles contra la monarquia
19 de març
Etiquetes de comentaris: Editorial
Cuba Salva: elogi de The Independent a la solidaritat mundial de Cuba
19 de març
Etiquetes de comentaris: Covid-19, Internacional
Cuba: estrella insigne de la solidaritat davant el coronavirus
18 de març
Etiquetes de comentaris: Covid-19, Internacional
Com fer compatible els règims d'estances i visites dels fills de parelles separades i/o divorciades en un estat d'alarma?
18 de març
Editorial: El coronavirus o l'enèsima crisi del capitalisme
17 de març
Primer de tot, cal tenir clars alguns conceptes. Per trobar la resposta als problemes primer cal formular les preguntes correctes. Més informació »
Preguntes davant la crisi del #coronavirus
16 de març
Versos Rojos: "Visión", d'Ernesto Cardenal
11 de març
L'aterratge (d'emergència) de la LOMLOE: una llei educativa més
06 de març
Etiquetes de comentaris: Nacional
Per uns moviments socials forts i emancipadors
03 de març
Etiquetes de comentaris: Nacional
Més articles
Arxiu
- d’abril 2015
- de maig 2015
- de juny 2015
- de juliol 2015
- d’agost 2015
- de setembre 2015
- d’octubre 2015
- de novembre 2015
- de desembre 2015
- de gener 2016
- de febrer 2016
- de març 2016
- d’abril 2016
- de maig 2016
- de juny 2016
- de juliol 2016
- de setembre 2016
- d’octubre 2016
- de novembre 2016
- de desembre 2016
- de gener 2017
- de febrer 2017
- de març 2017
- d’abril 2017
- de maig 2017
- de juny 2017
- de juliol 2017
- de setembre 2017
- d’octubre 2017
- de novembre 2017
- de desembre 2017
- de gener 2018
- de febrer 2018
- de març 2018
- d’abril 2018
- de maig 2018
- de juny 2018
- de juliol 2018
- de setembre 2018
- d’octubre 2018
- de novembre 2018
- de desembre 2018
- de gener 2019
- de febrer 2019
- de març 2019
- d’abril 2019
- de maig 2019
- de juny 2019
- de juliol 2019
- d’agost 2019
- de setembre 2019
- d’octubre 2019
- de novembre 2019
- de desembre 2019
- de gener 2020
- de febrer 2020
- de març 2020
- d’abril 2020
- de maig 2020
- de juny 2020
- de juliol 2020
- de setembre 2020
- d’octubre 2020
- de novembre 2020
- de desembre 2020
- de gener 2021
- de febrer 2021